Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Saskaņa pārzīmēs vaibstus

Kamēr politiskajā vidē daudzi vēl nav apraduši ar partijas Saskaņa pieticīgo rezultātu Eiropas Parlamenta vēlēšanās un izsaka pesimistiskas prognozes par tās nākotni, viens no Saskaņas līderiem Jānis Urbanovičs redz vismaz vienu iemeslu priekam. Saskaņas stratēģiskais mērķis esot kļūt par modernu, eiropeisku sociāldemokrātisku partiju. Un tas ir iespējams, arī ar vienu pārstāvi iekļaujoties vienā no ietekmīgākajām Eiropas Parlamenta grupām - Eiropas sociālistu un demokrātu progresīvās alianses frakcijā.

Ja Saskaņa mainās un kļūst par eiropeiskāku partiju, tā varbūt cer izkļūt no opozīcijas, taču balsis, kuras Eiropas Parlamenta vēlēšanās tai atņēma Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka, tā tad vairs atpakaļ nedabūs. Savukārt, ja Saskaņa radikalizēsies, tā iedzīs sevi vēl vairāk stūrī. To pieļāva Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš pagaidām centienus mainīt šīs partijas seju vērtē kā izkārtnes, nevis satura maiņu pēc būtības. Līdz ar to viņš neredz Saskaņu kā sadarbības partneri nākotnē. «Saskaņa mēģināja laipot un grozījās reitingu saulītē, cerot, ka viss būs labi,» teica tās politiskais konkurents. Dz. Zaķis arī domā, ka EP ievēlētajam Andrejam Mamikinam bija jābūt Saskaņas saraksta līderim un jāpārstāv partija priekšvēlēšanu diskusijās, kas tā nenotika.

Līgumu ar Putinu nelauzīs

Viens mandāts Eiropas Parlamentā (EP), kuru saņēma tikai ar ceturto numuru pieteiktais žurnālists A. Mamikins, nevis kāds no 11 sarakstā iekļautajiem Saeimas deputātiem, nav uzskatāms par labu rezultātu politiskajam spēkam, kas vairākus gadus atradies reitingu tabulu galvgalī. Ir minēti vairāki notikušā iemesli - vispirms jau pašpārliecinātība un neizteiksmīgā priekšvēlēšanu kampaņa, kurā dominēja nevis politiski aicinājumi, bet sauklis, ka problēma ir nabadzībā, nevis krievos. To, ka tas neuzrunāja partijas vēlētājus, ir atzinis arī Andrejs Klementjevs. Taču kampaņā neredzēja ne tikai līdera Nila Ušakova, bet arī EP deputātu kandidātu sejas. Saskaņa nenovērtēja arī savu konkurentu Aleksandra Mirska (Alternative) un Tatjanas Ždanokas (Latvijas Krievu savienība) iespējas - viņi arī plaši bija uzrunājuši vēlētājus krievu cilvēkiem pieejamajos medijos. Partijai vēl pārmet skaidra vēstījuma trūkumu, un tas, kāda būs organizācijas seja nākotnē, ir saistīts ar izredzēm Saeimas vēlēšanās.

Kopš tradīcijām bagātās LSDSP norieta, par spīti centieniem pieteikt savu sarakstu katrās vēlēšanās, sociāldemokrātu niša ir brīva. Taču ir jautājums, vai Saskaņu kādreiz vēlētājs Latvijā uztvers kā sociāldemokrātisku partiju. Labējie politiskie spēki pie katras izdevības atgādina tās līgumu ar Krievijā valdošo partiju Vienoti Krievijai, kā arī nevēlēšanos atbalstīt Saeimas izteikto nosodījumu Krievijas agresijai Ukrainā. «Ja mēs ieiesim valdībā, tad visus līgumus aiznesīsim uz Ārlietu ministriju. Labāk lai līgumi tagad klusi guļ, nekā tiek pārtraukti,» sacīja J. Urbanovičs, pie kura ne reizi vien esot nākuši uzņēmēji un vaicājuši, vai uz šā līguma pamata nevarētu veicināt ekonomisko sadarbību ar Krieviju. «Mēs nosodījām arī Krievijas agresiju Ukrainā, bet mēs nelamājāmies,» bilda Saskaņas līderis.

Atrasts otrs Ušakovs

Par galveno cilvēku Saskaņas centrā un tās dalīborganizācijā Saskaņa allaž gribējies uzskatīt Saeimas frakcijas priekšsēdētāju J. Urbanoviču, taču jau labu laiku kā partiju, tā apvienību vada Rīgas mērs N. Ušakovs. Pagaidām vēl Saeimā un Rīgas domē Saskaņa strādā kopā ar Alfrēda Rubika vadīto Latvijas Sociālistisko partiju. Eiropas Parlamenta vēlēšanas bija pirmais mēģinājums iet atsevišķi. Par to, kā būs Saeimas vēlēšanās, oficiāli vēl nav lemts.

J. Urbanovičs Dienai atzina, ka redz kampaņas kļūdas, bet tās vispirms vēlas pārrunāt ar kolēģiem. Viņš arī zinot, kas būtu jādara, bet «ir jautājums, vai partijai tas šķitīs interesanti un vai būšu sadzirdēts». Atbildes uz šiem jautājumiem lielā mērā noteiks, vai J. Urbanovičs turpinās savu darbību politikā. Jāatgādina, ka vienreiz dzīvē viņš jau to ir piedzīvojis, kad pēc Jāņa Jurkāna aiziešanas atrada jaunu līderi N. Ušakovu un izvilka partiju no diezgan bezcerīgas situācijas.

«Andrejs Mamikins ir otrs Nils Ušakovs. Viņš ir jauna politiskā zvaigzne un liels ieguvums, jo Mamikins var uzrunāt kā latviešus, tā krievus,» Dienai sacīja partijas Vienoti Latvijai! līderis Ainārs Šlesers, kurš otrdien bija atnācis uz Saeimu parunāties ar J. Urbanoviču. Ne viens, ne otrs vēl neatbildēja, vai Saskaņas sarakstā varētu iekļauties A. Šlesers un viņa domubiedri, par kuriem gan pagaidām ir ļoti neskaidrs priekšstats. Taču jau ilgāku laiku medijos A. Šlesers kā nevalstiskās organizācijas pārstāvis reklamē ideju par nācijas izlīgumu. «Viņu ideja mums ir tuva. Tā ir viņu laipa uz mūsu pusi,» sacīja J. Urbanovičs.

Pagaidām ir skaidrība tikai par vienu sabiedroto - partiju Gods kalpot Rīgai -, kas arī ir Saskaņas centra partneris Rīgas domē. Partiju vada Rīgas vicemērs Andris Ameriks, un tā kongresā lēma deleģēt pārstāvjus Saskaņas sarakstā uz Saeimu. A. Ameriks teica, ka runa varētu būt par 18-20 cilvēkiem, kuri startētu Rīgas un Vidzemes vēlēšanu apgabalos. Taču viņš atturīgi vērtēja sabiedroto centienus mainīt partijas seju. Viņaprāt, kampaņā uzsvaram ir jābūt uz līderiem un tematiem, kas visvairāk interesē cilvēkus - sociālā stabilitāte un darba vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?