Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Sava mājiņa, savs galdiņš

Braucot uz Jaunmārupi gar ceļu no Adieņu māju puses, Andris Klepers ielūkojās grāvī, kas stiepās gar ceļa malu. Skatienu nespēja novaldīt «vairāk putnu vērošanas dēļ - pat nebraucot speciāli skatīties putnus, no tā «niķa» nevar atradināties», viņš piebilst. Grāvī viņš pamanīja kaut ko peldam - no ūdens ārā rēgojās kādas radības galva, bija redzama arī daļa no muguras.

Dzīvnieks bija mazāks par bebru, taču lielāks par ūdensžurku. Pirms peldētājs pagāja zem ūdens, Andris paspēja to nofotografēt. Par to, ka redzētā ir ondatra jeb bizamžurka, viņš nebija pilnīgi drošs, lai arī atcerējās, ka šī suga mīt Latvijā. Taču likās - var jau būt arī kāda izbēgusi nutrija. Zoologi viņa uzņemtajā fotogrāfijā, kura ievietota portālā _www.dabasdati.lv_, pazina bizamžurku.

Andra īsā satikšanās norisinājās visnotaļ mierīgi. Daudz kaismīgāka tikšanās ar šo grauzēju pirms ilgiem gadiem bijusi Valsts meža dienesta Medību daļas vadītāja vietniekam Jānim Ozoliņam. Kad kādā ziemā ar bijušo kolēģi viņš pamanīja bizamžurku uz ledus, abi pētnieki vēlējušies to tuvāk aplūkot. Pietuvojās bizamžurkai katrs no savas puses. Jūtot, ka ielenkta, bizamžurka klupa pētniekam kājās - ceļu augstumā koda zābakos. «Viņa ļoti varonīgi spēj sevi aizstāvēt,» saka J.Ozoliņš. Bizamžurka, kuras patiesā dzimtene ir Ziemeļamerika, mūsu zemē dzīvo jau pusgadsmitu.

Ieradās pašas

Bizamžurkas gaitas Eiropā sākās 1905.gadā - daži pāri tika ievesti Čehijā. 1919.gadā tās tika introducētas Somijā. Bijušās PSRS teritorijā bizamžurkas nonāca 1927.gadā. Latvijā tās ieradās pašas - pārgāja robežu no Baltkrievijas puses. Literatūra vēsta, ka pirmā šās sugas pārstāve tika manīta 1961.gadā Daugavpils rajonā, Sitas ezerā.

Pirms pārdesmit gadiem bizamžurku Latvijā bijis ļoti daudz, jo īpaši dienvidu daļā, taču pēdējos gados to skaits sarucis. Kādēļ - skaidri nav zināms, zoologi pieļauj - vai nu savairojoties tās tik ļoti noplicinājušas barības bāzi, ēdot izvēlīgi, ka jāmirst badā un nav vairs kur dzīvot, vai arī kāda slimība tās «pļāvusi», vai arī gadu gaidā aktīvāki kļuvuši plēsēji. «Zināms, ka ap Rīgu bizamžurkas ir sastopamas. Tās ir Gaujas lejtecē, Lielupes pietekās, nedaudz arī Ventā Ziemeļkurzemē,» stāsta J.Ozoliņš. Upju lejtecēs bizamžurkas pavasaros sanesot pali, Rīgas apkaimē arī ir ne mazums aizaugušu ezeru un vecupju. J.Ozoliņš pirms dažiem gadiem bizamžurku novērojis arī Māras dīķī.

Bizamžurka nav žurka, tā ir Latvijas lielākā strupaste. «Nedaudz atgādina pāris mēnešu vecu bebrīti. Tāpat kā bebram, bizamžurkai ir mazas ausis, mazas acis, apmatojums nedaudz līdzīgs, tikai smalkāks. Arī zobi oranži kā bebram,» stāsta J.Ozoliņš. Galvenā atšķirība ir astē - bizamžurkai tā ir gara, sāniski saplacināta. Bizamžurka ir ūdensaugiem aizaugušu ūdeņu iemītniece, mīt gan ezeros, gan lēnās upēs. Ēdienkartē nepieciešami lakstaugi - grīšļi, niedres, doņi, lēpes. Tā ir arī izvēlīga barībā - nograuž tikai sulīgākās augu daļas. «Optimālie dzīves apstākļi - aptuveni pusei ūdenskrātuves laukuma jābūt aizaugušai. Ja ūdensaugu ir mazāk, var pietrūkt barības,» skaidro J.Ozoliņš.

Mājiņas un «galdiņi»

Lai ēstu sausumā, bizamžurkas no augu pārpalikumiem veido barības «galdiņus» vietās, kur pastāvīgi ēd, - uz sēkļa, niedrājā, upes vai ezera krastā. Uz tiem bizmažurka uzkāpj, lai sausumā apēstu kādu atvilktu lakstaugu. Bizamžurkas arī seklā ūdenī būvē mājiņas no neapēstajiem lakstaugiem. Tur bizmažurkas var dzīvot, ja nav piemērotu stāvu krastu, kur izrakt alas. «Paraugoties ūdenī, atklājas īpatnējs skats - it kā kāds būtu sapļāvis zālīti un salicis zāles kaudzītes aptuveni desmit metru attālumā citu no citas,» saka Slīteres Nacionālā parka zoologs Vilnis Skuja.

Bizamžurkas cilvēku dzīvi maz ietekmē atšķirībā no ūdensžurkām jeb ūdeņu strupastēm. Bizamžurkas un ūdensžurkas ir konkurenti, jo apdzīvo tos pašus biotopus un ēd to pašu barību. Ūdensžurku «melnos» darbus var novērot dārzos. «Izceļ laukā burkānu no zemes, tas apgrauzts. Vai arī nesen stādīts augļu kociņš - tā kā šķībi stāv, pakustini - izgāžas no zemes, no apakšas apgrauztas saknes,» stāsta V.Skuja. Ūdensžurka ir savējā - vietējā Eiropas suga. Par bizamžurkām lielākas ir nutrijas, tautā arī sauktas par purva bebriem. Nākušas no Dienvidamerikas, tās Latvijas ziemām ir par salīgu - iet bojā, ja izbēgušas no audzētavām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?