Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Savādās intereses

Pēkšņais naida uzliesmojums Kirgizstānā, kas vēl pirms neilga laika šķita teju jau apdzēsts, tomēr pāraudzis gana spēcīgās bruņotās sadursmēs ar prāvu upuru un bēgļu skaitu un pilnībā atsedzis šīs valsts pagaidu valdības nespēju kontrolēt radušos situāciju, liekot kritiski izvērtēt arī visas kirgīzu politiskās elites darbību laikā kopš neatkarības pasludināšanas pēc PSRS sabrukuma.

Savai ilgstošajai neizdarībai pagaidu valdības vadītāja Roza Otunbajeva tagad centusies pielikt punktu un atzinusi, ka pašiem trūkstot spēka nemieru likvidēšanai, un griezusies ar lūgumu pie Krievijas nosūtīt uz Kirgizstānu armijas vienības. Sākumā ticis skaidri norādīts, ka tiem būtu jābūt Krievijas «miera uzturētājiem», taču tagad R. Otunbajeva to nosaukusi par «trešo spēku».

It kā viss nebūtu gana skaidrs - ir gan nemieri, gan izteikts lūgums par palīdzības sniegšanu, taču Maskava nez kāpēc nesteidzas, lai gan notikumi norisinās teritorijā, ko Krievija uzskata par savu interešu zonu. Līdz šim gana skaudīgi tā ir centusies nepieļaut, ka citas valstis, vispirms jau ASV palielinātu savu politisko un ekonomisko ietekmi ne tikai Kirgizstānā, bet arī citās bijušajās PSRS Vidusāzijas republikās. Vēl pirms neilga laika bija apdraudēta amerikāņu gaisa spēku bāzes saglabāšana Manasā netālu no Kirgizstānas galvaspilsētas, par kuras izmantošanu nabadzīgā valsts saņem gana lielu nomas maksu.

Neizpratni izraisa kirgīzu pagaidu valdības bezrūpīgā attieksme pret iespējamo nemieru eskalāciju, kad aiz muguras jau bija pirmais nemieru vilnis un bijušā valsts vadītāja Kurmanbeka Bakijeva atbalstītāji šķietami bija pieņēmuši jauno situāciju. Lai nu kam, bet valdībai Biškekā nebija noslēpums, ka tradicionāli tieši valsts dienvidi un Fergānas ieleja ir paši sprādzienbīstamākie reģioni valstī. Taču nekādi drošības pasākumi netika veikti, un etniska naida uzkurinātu vardarbību nevarēja novērst. Pēc tam jau vairs nebija nozīmes R. Otunbajevas paziņojumiem par visu līdz pat sešdesmit gadu vecu vīriešu mobilizāciju.

No Kirgizstānas aizbēgušo uzbeku skaits ir sasniedzis trīsdesmit divus tūkstošus. Patiesi draudīga situācija, tādēļ galvenā šī reģiona patrona - Krievijas - atturīgums pret skaidro palīdzības lūgumu izskatās pat zināmā mērā cinisks. Kā lai samēro šādu izturēšanos ar ātro «palīdzības» sniegšanu Gruzijas teritorijā 2008. gada vasarā? Kā Gruzija, tā arī Kirgizstāna (šī valsts vismaz formāli) ir neatkarīgas valstis, taču iemesls atšķirīgu līdzekļu izvēlei jāmeklē Vidusāzijas valsts vājumā. Tieši tāda valsts savā ietekmes zonā Maskavu apmierina visvairāk. Pēdējo divu desmitgažu notikumi reģionā neliek domāt, ka Krievijai būtu bijusi vēlēšanās un arī spējas īstenot Vidusāzijā savu Maršala plānu.

Aiz šā konflikta, lai kas arī būtu devis rīkojumu par tā izraisīšanu, saskatāmi vismaz vairāki Maskavas mērķi. Pagalam novājinātā Kirgizstāna var izrādīties ļoti piekāpīga, risinot ekonomiskus jautājumus, kas atbilst Krievijas interesēm. Tagad zināmu slogu ar bēgļu ierašanos ieguvusi daudz lielākā un spēcīgākā Uzbekistāna, turklāt nenākas šaubīties par vēsumu Biškekas un Taškentas attiecībās. Tādas ir arī Tadžikistānas un Uzbekistānas attiecības. Grūti noticēt, bet uz robežas starp šīm divām kaimiņvalstīm ir gan dzeloņdrātis, gan mīnu lauki. Tas nekas, ka tās abas ir vienas organizācijas - Kolektīvā līguma drošības organizācijas (KLDO) - dalībvalstis. Tur valdošā masveida nabadzība, ko nosaka Vidusāzijas režīmu nedemokrātiskais raksturs, ir pa prātam Maskavai, jo tā ļauj paturēt šīs republikas savā orbītā, turklāt draudzēšanās taču notiek pilnībā pēc ģīmja un līdzības. Domstarpību par cilvēktiesībām Vidusāzijā un Krievijā KLDO dalībvalstu līderiem nav, un viņi savā starpā saprotas labi. Sevišķi spilgti tas kļuva redzams Andižānas notikumu laikā, kad Uzbekistānas prezidenta Islāma Karimova režīms barbariski nogalināja simtiem neapmierinātu cilvēku. Der atcerēties, ka tieši Kremlis sniedza morālu atbalstu I. Karimovam, liekot nicīgi izturēties pret cilvēktiesību aizstāvju apsūdzībām.

Savulaik maldīgi šķita, ka Kirgizstāna ar šķietami lielāku politisko brīvību var kalpot par piemēru citām Vidusāzijas valstīm. Tomēr reģionālais brīnums izpalika. Kirgizstānā tāpat plauka valdošās elites pilnīga patvaļa, korupcija sasniedza neiedomājamus augstumus, bet lielākā nācijas daļa dzīvoja nabadzības noteiktu beztiesīgu un bezcerīgu dzīvi. Nav brīnums, ka piemērotu apstākļu, arī ārējas ietekmes dēļ izvēršas asiņaini notikumi. Eiropas Parlaments savā doktrinārajā dokumentā par Vidusāziju savulaik norādīja, ka masveida represijas, korupcija un ekspluatācija, kā arī politisko tiesību trūkums paaugstina ekstrēmisma un terorisma risku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?