Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Savs viedoklis

Bundžu Jānis*

Notikumi Ukrainas austrumdaļā attīstās pat ne pa stundām - pa minūtēm. Tāds iespaids vismaz rodas, sekojot līdzi notikumu gaitai dažādu valstu ziņu avotos un arī lūkojot Latvijas prātvēderu izteikumus internetā. Svētdienas pievakarē Ukrainas vadība ziņoja par plašas antiterora operācijas sākšanos. Par tālāko gaitu mēs vairāk vai mazāk zinām. Pagaidiet, ko tad mēs īsti zinām?

Ir divi varianti. Pirmais - viens cilvēks skatās vai lasa ziņu avotu, kuru viņš atzinis par labu esam. Tur viņš atrod informāciju par notikumiem Austrumukrainā, kā arī komentārus - kā tad īsti tas viss būtu jāvērtē un kas varētu sekot. Tālāk. Tā kā attiecīgā medija paustie uzskati kopumā sakrīt ar mūsu aplūkojamā cilvēka uzskatu - vai tas būtu konservatīvs, liberāls, radikāls, anarhistisks vai vēl kaut kāds, tad viņš brīvi uzelpo - PAREIZAIS VIEDOKLIS ir atrasts. Tiešām?

Otrs cilvēks meklē dažādas domas un ziņu avotus. Viņš braši var atbildēt pirmajam, ka, lūk, vairākos citos medijos konkrēts fakts ir pilnīgi otrāds. Un vēl viņš zina, ko par notikumiem Ukrainā ir teikuši Rasmusens, Eštone, Rinkevičs, Ukrainas iekšlietu ministrs, Krievijas valsts televīzija un vēl kādi 17 avoti. Atvainojiet, un kāds no tā visa ir sausais atlikums? Skaidrs, ka saspīlētās situācijās informācijas pretrunīgums kļūst vienkārši fantastisks. Turklāt plašā pieeja sociālajiem medijiem dod iespēju izteikties katram, kurš nomodā. Dažreiz šķiet, ka ne tikai tiem. Uzrodas milzums ekspertu un konsultantu, dažs pat mēģina sevi filmēt un nākt ar tādu kā uzsaukumu, kas tad nu ir pareizi un kas nepareizi. Diemžēl nepietiekama publiskas runāšanas prasme un smacējošs paštaisnums atklāsmi pārvērš žēlīgā farsā. Ziņojumu lērums spiež pie zemes. Dažubrīd arī «drošie un uzticamie» informācijas avoti sāk dot ārā kaut ko pavisam ačgārnu un nepieņemamu. Vai otrais cilvēks ir gudrāks par pirmo? Nez vai. Protams, viņam ir informācijas blāķis. Nu un?

Kāds ir pirmais secinājums? Negaidiet šoreiz precīzu krīzes atrisināšanas datumu, nosacījumus, varoņus un cietumā liekamos. Ja konsultants to zinātu, viņš sen braukātos pa pasauli privātā lidmašīnā un dotu padomus karaļiem un miljardieriem. Tas, kas Ukrainā notiek, protams, ir traģiski, par to tā kā diskutēt nebūtu jēgas.

Diametrāli pretējas ziņas, «politiķu izstrādājumu» histērija, Rietumu nemitīgās «bažas un rūpes», Krievijas ārlietu resora murgi… Tepat pie mums kaismīgus lozungus producē tā establišmenta daļa, kurai nav tiešas atbildības, bet kam viss ir «pilnīgi skaidrs». Ja vēl ņem vērā vēlēšanu tuvumu, tad pat pieredzējušajam konsultantam sāk vilkt uz nelabu dūšu.…šādā vidē ir ļoti grūti atrast PAREIZO VIEDOKLI. Tomēr tas nav tik sarežģīti, ja atceramies vienkāršo patiesību - nav svarīgi kaut ko atrast, svarīgi izveidot SAVU PAREIZO VIEDOKLI. Blakus iepriekš pieminētajiem diviem cilvēkiem pievienojam trešo. Viņš ar distancīti palasa sev tīkama komentētāja pārdomas, ar piespiešanos noklausās nesimpātiska politologa murmināšanu. Kritiski vērtē iesaistīto pušu paziņojumus un pat «nenormāli objektīvos» Rietumu ziņu kanālus. Atmet galējo un savāc racionālo. Atceras, ka arī katram ziņotājam vai viedokļa paudējam ir savas intereses.

Mierīgākos laikos var atļauties tās īstās atziņas meklēt televizorā vai interneta portālos. Saspringtākos brīžos ar to nepietiks.

Izņēmums, protams, ir Bundžu Jāņa PAREIZAIS VIEDOKLIS. Vienkārši tāpēc, ka tas ir pareizs. (*ļoti neatkarīgs konsultants)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?