Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Šāvuši, lai apietu bruņuvesti

«Ir ievainojumi augšstilbos, ir kakla ievainojums, ir artērijas pārrāvums, ir pleca ievainojums, un vienam no uzbrucējiem ir sašķaidīts žoklis. Diviem cilvēkiem stāvoklis ir smags, bet vissliktāk ir policistam ar kakla traumu,» uzskaita Jēkabpils slimnīcas direktors Ivars Zvīdris. Pēc traģiskās laupīšanas spēļu zālē Jēkabpilī, kad gāja bojā policists, iekšlietu ministre Linda Mūrniece (Vienotība) uz laiku no amata atstādinājusi Rīgas policijas priekšnieku Intu Ķuzi.

Četri no uzbrucējiem bijuši policisti, divi no viņiem - specvienības _Alfa_ darbinieki. Vairākas pazīmes liecina, ka uzbrukums bijis rūpīgi izplānots.

Pakaļdzīšanās un apšaude

«Neilgi pirms deviņiem no rīta gāju uz darbu un dzirdēju šāvienam līdzīgu troksni. Ienākot darbā, redzēju satrauktus kolēģus. Viņi teica, ka Fēniksā notiek kaut kas aizdomīgs. Kāds cilvēks gribēja ieiet spēļu zālē, bet, kad viņš vēra vaļā durvis, viņu tur ierāva iekšā ar varu. Tad kolēģis piezvanīja policijai. Pēc divām minūtēm atbrauca apsargi, bet arī viņi tika ar varu ierauti iekšā. Pēc tam no zāles iznāca četri vīrieši, uz kuru virsjakas bija uzraksts «Policija». Viens gāja pa priekšu, viens piesedza aizmuguri, bet divi pa vidu nesa lielus, strīpainus maisus. Izskatījās, ka tie ir diezgan pasmagi. Piebrauca tumša Chrysler mašīna - nezinu, vai viņi deva šoferim kādu signālu, jo iepriekš tā tur nestāvēja - viņi sasēdās iekšā un aizbrauca,» stāsta aculieciniece.

Viņa atceras, ka burtiski dažas sekundes pēc laupītāju aizbraukšanas ieradusies ceļu policijas brigāde, kurai aculiecinieki norādījuši, kurā virzienā dzīties pakaļ. Vajāšana bijusi vien dažus kilometrus gara. «Bebru ielas mikrorajonā viņi iebrauca tādā šķērsielā, no kuras nevarēja tikt ārā, jo pretī bija Daugava, un tur viņus saķēra,» no citiem dzirdēto atstāsta lieciniece. Policija informē, ka apšaude sākusies jau pakaļdzīšanās laikā un tās rezultātā bojā gājis viens un ievainoti divi policisti, kā arī trīs laupītāji.

Pēc visa spriežot, uzbrukums bijis rūpīgi izplānots. Kāds policists, kurš vēlējās palikt anonīms, Dienai pieļāva, ka nozieguma izdarīšanas laiks - ap deviņiem no rīta - varētu būt izvēlēts, lai trāpītu brīdī, kad policijas iecirkņos un apsardzes firmās notiek dežūras maiņa un nav īsti kam izbraukt uz izsaukumiem. Aģentūra LETA ziņo, ka tieši tobrīd spēļu zālē esot notikusi naudas inkasācija. Arī policijas formas, iespējams, laupītāji ģērbuši ar nolūku. «Ja kāds cilvēks no malas to redzētu, nekad nepadomātu, ka notiek laupīšana, jo iet taču policisti,» skaidro aculieciniece. Savukārt Jēkabpils slimnīcas, kur ievietoti cietušie, direktors I. Zvīdris Dienai stāstīja, ka policisti sašauti tieši sejā un kājās, un pieļāva, ka tas darīts ar nolūku, jo tās ir vietas, kuras nesedz ložu necarulaidīgā veste.

I. Zvīdris Dienai norādīja, ka šobrīd slimnīcā esot seši cietušie - divi likumsargi, viens, kurš varētu būt spēļu zāles darbinieks, un trīs laupītāji. Ar helikopteru bija ieradušies arī mediķi no Rīgas, viņi visu dienu veica nepieciešamās operācijas. Vai cietušos pārvest uz Rīgu, mediķi vēl lemšot. Kļuvis zināms, ka bojā gājušais policists bijis Viesītes iecirkņa vecākais inspektors Andris Znotiņš. Viņš audzis bāreņu namā un visu dzīvē sasniedzis saviem spēkiem. Otrdien pulksten desmitos vajadzējis sākt darba dienu, bet pa ceļam uz darbu uzzinājis par bruņoto laupīšanu un iesaistījies laupītāju ķeršanā, kas viņam izrādījusies liktenīga, ziņo laikraksts Jaunais Vēstnesis.

Mūrniece sola bardzību

L. Mūrniece no pienākumu pildīšanas uz laiku atstādinājusi Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (VP RRP) priekšnieku Intu Ķuzi. Viņš Dienai no komentāriem atteicās, bet L. Mūrniece aģentūrai BNS norādīja, ka specvienības Alfa darbinieki jau agrāk pieķerti konfliktā ar likumu, līdz ar to gan VP RRP, gan Alfā gaidāmas skarbas pārmaiņas. Viņa aģentūrai LETA uzsvēra, ka šis esot ārkārtējs gadījums, jo pēdējos 20 gados neesot pieredzēts, ka policisti šauj uz saviem kolēģiem. Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) izteicis līdzjūtību bojā gājušā un cietušo likumsargu tuviniekiem. Viņš norādījis, ka L. Mūrnieces demisiju neprasīšot. Arī pati L. Mūrniece demisionēt neplāno.

Zināms, ka laupītāju automašīnā atrasta nauda, bet tās daudzumu nevarēja precizēt ne policija, ne par uzbrukuma mērķi izvēlētās spēļu zāles Fēnikss īpašniece SIA Alfor. Uzņēmums izveidojis savu izmeklēšanas grupu, taču pašreiz tās pārstāvjus nelaižot notikuma vietā, kur vēl darbojas policija, tādēļ nezinot, kādu summu laupītāji aiznesuši, Diena uzzināja uzņēmumā. Jaunais Vēstnesis ziņo, ka runa varētu būt par aptuveni 100 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?