Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Seilei pietrūka partijas atbalsta

Izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles gatavība uzņemties politisku atbildību par situāciju, kāda izveidojās Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, nozīmē, ka ministre, visticamāk, otrdien atkāpsies un tādā gadījumā premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) viņas demisiju pieņems, liecina Vienotības līderu sacītais. Ministres varbūtējo aiziešanu no amata politiķi aicina skatīt plašākā kontekstā - gan saistībā ar visu svētku pasākuma rīkotāju atbildību, gan ar to, kādu politisko atbalstu sarežģītā situācijā katrs ministrs saņem no partijas, kuru pārstāv.

Neoficiāla informācija liecina, ka Vienotība jau izvērtē nākamos izglītības un zinātnes ministra kandidātus, kas atšķirībā no M. Seiles ir partijas biedri. Kandidātu vidū ir Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens, kuram ir arī parlamentārā darba pieredze. Šajā gadījumā viņa izvēle būtu skatāma kontekstā ar Izglītības un zinātnes ministrijā sākto pedagogu darba samaksas sistēmas reformu, kurai nebija Finanšu ministrijas atbalsta. Kāds Vienotības biedrs neoficiāli atzina: «Tā nav Mārītes vaina, bet ierēdniecības viltība. Pedagogu skaits skolās būtu jāsamazina, un šādu modeli nevarēja pieņemt.» Varēja secināt, ka partijai ir vajadzīgs ministrs, kurš spēj panākt reformas īstenošanu.

Mūrniecei aizmirst paziņot

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) ir otra augstākā amatpersona valstī, taču no svētku organizētājiem viņa nebija saņēmusi nevienu ziņu - ne to, ka svētku gājiens ir atcelts, ne par iespēju tajā doties brīvprātīgi. Informāciju augstā amatpersona ieguvusi no citiem avotiem. «Tas mani pārsteidza. Varētu teikt, ka valdīja mērens haoss. Taču man vissvarīgākais bija, kā jūtas bērni. Ja viņi vēlējās doties gājienā, man bija jāiet kopā ar viņiem,» Dienai sacīja I. Mūrniece, kuru varēja vērot aizliegtā gājiena priekšgalā kopā ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un viņa dzīvesbiedri Ivetu Vējoni - visi bija arī tautas tērpos.

Pēc svētkiem Valsts prezidents R. Vējonis pateicās visiem svētku dalībniekiem un rīkotājiem. «Valsts prezidentam ir saprotamas izglītības un zinātnes ministres rūpes par bērnu un jauniešu veselību, kas lika viņai pieņemt sarežģīto lēmumu par oficiālā svētku gājiena atcelšanu, tomēr tam nevajadzētu būt par iemeslu ministres demisijai,» teikts prezidenta kancelejas paziņojumā. I. Mūrniece savukārt aicina noskaidrot visu svētku rīkošanā iesaistīto pušu atbildību, taču, viņasprāt, organizatoriskās grūtības nav aizēnojušas to svētku sajūtu, kāda bijusi noslēguma koncertā.

Madonas novada domes priekšsēdis Andrejs Ceļapīters (Vienotība) sacīja, ka novada koordinatori jau divos naktī bija noskaidrojuši visu informāciju par iespēju iet gājienā brīvprātīgi un nolēma tajā doties. Viņaprāt, nebija pareizi notikumus ģenerālmēģinājumā saistīt ar gājienu. Tā vietā varēja aicināt pašvaldību koordinatorus individuāli izvērtēt bērnu iespējas gājienā piedalīties. Madonas novada vadība un organizatori bija parūpējušies arī par pārsteigumu saviem jauniešiem - kad viņu sarīkotā nakts ballīte pirms liktenīgā ģenerālmēģinājuma situsi augstu vilni, tajā negaidīti ieradies Valsts prezidents R. Vējonis. «Tādi brīži bieži negadās, un bērni patiešām bija ļoti priecīgi,» Dienai sacīja A. Ceļapīters, apgalvojot, ka ballītes dēļ nevienam Madonas puses skolēnam neesot bijušas veselības problēmas.

Talsu novada priekšsēdis Aivars Lācarus, kurš pārstāv Vienotības sabiedrotos no partijas Talsu novada attīstībai, svētku gājienā devās divas reizes. Kad pēc ziņas par tā it kā atcelšanu no rīta televīzijā talsnieki ieraudzīja, ka gājiens notiek un tajā piedalās arī Valsts prezidents, tie, kas varēja, ātri saorganizējās un brauca uz notikuma vietu. Kad šī grupa jau bija sasniegusi Dailes teātri, līdz Vecrīgai bija nonākuši arī pārējie novada kolektīvi, kas aicināja priekšsēdētāju doties kopā ar viņiem vēlreiz pa jau noieto maršrutu. Kad A. Lācarus bijis Tautas partijā, tur partija ministru nekad neatstāja vienu būtisku lēmumu pieņemšanā un premjers uzņēmās atbildību par katra valdības locekļa darbu. «Tas viss bija tik murgaini, kas notika. Noņemt gājienu, ko visi gaida, ir vēl briesmīgāk nekā noņemt gala koncertu, jo gājienā ir tā īstā kopības sajūta un tajā piedalās visi,» sacīja A. Lācarus.

Kučinskim žēl Seiles

«Man Mārītes Seiles ir pat žēl. Viņa ir kā pamesta bārenīte, kurai nav ne partijas, ne valdības atbalsta. Par to, ko ministre dara, nedeg ne partija, ne kolēģi valdībā,» Dienai atzina Saeimas deputāts Māris Kučinskis (ZZS). Teikto varētu attiecināt ne tikai uz šo situāciju, bet arī uz centieniem ieviest jauno pedagogu darba samaksas modeli. Vienotības līdere Solvita Āboltiņa un viņas vietnieks frakcijā Kārlis Šadurskis atzina, ka nav sazinājušies ar M. Seili viņai tik negaidīti grūtajā situācijā pēc minētā ģenerālmēģinājuma. K. Šadurskis sacīja, ka «tas ir emocionāli pieņemts lēmums un nebija veiksmīgs, jo gājiens ir svētku kulminācija». Viņš piekrīt arī par nepietiekamo atbalstu M. Seiles pieteiktajai skolotāju algu reformai, jo «Finanšu ministrijai ir skaidra pozīcija - nauda pret reformu, bet te nav reforma, te ir algu pielikums».

S. Āboltiņa apstiprina, ka jautājumā par pedagogu darba samaksas modeli M. Seili partija nav atbalstījusi, jo piedāvājumam iebilduši pašvaldību vadītāji. Cilvēciski S. Āboltiņa kā divu bērnu māte saprotot M. Seiles lēmumu atcelt svētku gājienu, vispirms domājot par bērnu drošību un veselību. Taču tad uzreiz vajadzējis skaidri pateikt, ka gājiens ir brīvprātīgs, pieļauj S. Āboltiņa. Taču viņa nepiekrīt, ka ministrei nebūtu pietiekama partijas atbalsta - M. Seile ir piedalījusies frakcijas un valdes sēdēs. Cita lieta, ka cilvēkam bez iepriekšējas politiskās pieredzes nav viegli ielekt politiskā amatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?