Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sēņu neparastā daba

Vērīgais sēņu mīļotājs Edgars Mūkins jau jūlija vidū pamanīja no zemes izlīdušo ozolu baraviku, kad ar to paspējuši labi pamieloties gan meža zvēriņi, gan tārpiņi. Vasaras baravika ir visretāk sastopamā baraviku suga Latvijā. Toties agra! Aug zem ozoliem, tāpēc saukta arī par ozolu baraviku, bet lāču samtbeka, parasti saukta vienkārši par lāčubeku, ir viena no izplatītākajām bekām Latvijā. Ēdama dažādos veidos.

Raksturojot jūlija pirmās dekādes atradumus, Edgars Mūkins, kurš aizrāvies arī ar sēņu fotografēšanu, piemin gailenes: «Šai sēnei nav vajadzīgas nekādas rekomendācijas! Tomēr uzturā tā nav tik vērtīga kā labākās beku sugas. Visi labi pazīst bērzlapes, bet Latvijā aug apmēram 150 šīs sugas pārstāvju.»

Vispopulārākā «ziemas sēne» ir parastā alksnene, tā der sālīšanai, skābēšanai, marinēšanai. Ar rūgtu piensulu, tāpēc krietni jānovāra. Krokainais rumpucis ir neregulāras, dažkārt pat visai neparastas formas sēne. Ēdama, ja vispirms novāra un tad cep, bet nav garšīga. Raganu beka ir liela krāšņa beka, kas pirms ēšanas arī jānovāra. Ēdama ir arī parastā piltuvene, kas izceļas ar raksturīgo piltuvveida formu, skaidro sēņu pazinējs. Pamanījis arī nelielu uz zemes augošu piepi ar īsu kātiņu jeb divgadīgo sauseni. Viņš brīdina par daudzviet augošu pamatīgu izmēru lapiņsēni jeb kailo mieteni. Tā satur indīgas vielas, kuras pakāpeniski bojā aknas, nieres u. c., bet visindīgākā sēne Latvijā esot zaļā mušmire. Daži desmiti gramu ir nāvējoši! Jāraugās šo sēni nesajaukt ar zaļo nokrāsu bērzlapēm.

«Viena no Latvijas skaistākajām un vērtīgākajām ir parastā apšubeka. Ir manīta augam arī tai līdzīgā dzeltenbrūnā. Rudzupuķu smilšbeka: smilšu - pēc cepurītes un kātiņa krāsas, rudzupuķu - tāpēc ka sagriežot kļūst rudzupuķu zila. Bet garšīga!» teic Edgars Mūkins.

Ar visai iespaidīgu izmēru ir sakņkātu beka. Skaitās visai reta, tomēr ir vietas, kur tās bagātīgi aug pat divreiz sezonā. Piparu (sīvā) krimilde aug lapukoku mežos, šogad - netipiski agri un daudz, sēņu atrašanas noslēpumos dalās sēņotājs. Ēdama, taču piensulas sīvuma dēļ pamatīgi jānovāra. Divas tādu pamatos baltu krimilžu sugas ir ļoti līdzīgas. Viņš ievērojis, ka ziemeļu klimakodone parasti aug uz bojātām kļavām, taču kādu fotografējis uz bērza, kur tā izveidojas gadu pēc gada. Tā sastāv no daudzām kopā saaugušām cepurītēm, kuru apakšpusē ir adatiņas.

Jūlija beigās visbiežāk sastopamas graudainās sviestbekas, bet diemžēl tās ļoti bieži mēdz būt tārpainas. Edgars Mūkins atradis parasto sērapiepi, kas visbiežāk parādās maijā, bet viena novēlojusies. Ēdamas gan ir tikai jaunas. «Pelēkā mušmire ir pat ēdama, taču nespeciālists to var itin viegli sajaukt ar panteru mušmiri, kura ir ļoti indīga,» brīdina Mūkins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?