Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Serbijas kalnus kompensē līdzenumi un pļavas

Aleksandars Ločmelis-Manevskis no Serbijas uz dzīvi Latvijā pārcēlās 2008. gada jūnijā. Par Latviju pirmo reizi vairāk uzzinājis no latvietes Kristīnes, kura kļuvusi viņa sieva. Pirms tam, kā daudziem serbiem, Baltijas valstis, īpaši Latviju un Lietuvu, bijis grūti atšķirt. Sākumā jaunā ģimene dzīvojusi Serbijā, bet Kristīnei bijis grūti iedzīvoties, nevarējusi atrast darbu, tādēļ izlēmuši pārcelties uz šejieni. Arī uzvārdi tagad abiem divi, lai būtu godīgi un nākotnē bērni varētu paši izvēlēties, kuru paturēt.

Aleksandara tēvs ir maķedonietis, bet māte serbiete. Abi gan šķīrušies, kad viņš bijis pavisam mazs. Tas savā ziņā esot pat ietekmējis viņa profesijas izvēli. Aleksandars Ločmelis-Manevskis ir pavārs. Mamma daudz strādājusi, bijusi aizņemta. Kādu reizi, kad viņam bijuši seši gadi, teikusi: mājās ir olas, pagatavo ēst. Tad nu ņēmis katlu, nevis pannu un cepis olu, grūti bijis to dabūt ārā, bet izsalkumu remdējis. Piecpadsmit gadu vecumā pēc stundām skolā sācis arī strādāt - pārdevis Zepter firmas katlus un pannas, tad vēl vairāk radusies interese, ko garšīgu šajos traukos var pagatavot. Skolā bijušas labas sekmes, tādēļ pat mēģināts atrunāt, lai iet studēt, nevis mācās par pavāru, bet Alekss (tā izšūts uz viņa šefpavāra apģērba) apgalvo, ka nenožēlo, jo darot, kas sirdij tuvs.

Savā specialitātē darbu meklējis arī Latvijā. CV varēja rakstīt pieredzi par darba gadiem tūrisma mītnēs Serbijas kalnos, piecus gadus mielojis tūristus uz upju ceļojumu kuģiem. Uz vienu no tiem saticis arī skaisto blondo latvieti. Aleksandars stāsta, ka savu CV nav izsūtījis pa pastu vai elektroniski, bet pats personīgi apstaigājis daudzus restorānus un kafejnīcas. Daudzviet nesteigušies ar atbildi, bet Mārtiņam Rītiņam viņa pieredze likusies vērā ņemama, un viņš sācis strādāt restorānā Vincents. Šobrīd Aleksandars ir jaunatvērtā demokrātiskā vīna bāra Garage šefpavārs, un tas esot solis tuvāk viņa sapnim reiz saimniekot pilnīgi savā restorānā.

Pirmajos gados Latvijā profesionālais pavārs par sevi varējis pastāstīt tikai angļu valodā, bet tagad saruna ar Dienu brīvi raisās latviešu valodā. Apmeklēt speciālus kursus nav atlicis laika, bet viņam ir mērķis valodu apgūt vēl augstākā līmenī. Aleksandars atzīstas, ka valodas viņam padodas, jo saprot vismaz desmit. Viņš atzīstas, ka reizēm pietrūkstot kalnu, bet to kompensējot Latvijas skaistie līdzenumi, ziedošās magoņu un rudzupuķu pļavas. Salīdzinot serbus un latviešus, Alekss izjutis, ka šejienieši ir rezervētāki, tautieši - atvērtāki, bet katrai šādai rakstura niansei, viņaprāt, ir savi plusi un mīnusi.

Viņš atceras, ka Serbija pārcietusi grūtus laikus, kad bijis jāpārdzīvo uzliktais ekonomiskais veto, bet cilvēki neesot nolaiduši rokas, darbojušies, audzējuši lopiņus, apstrādājuši laukus, tādēļ Aleksandaru pārsteidz, ka Latvijas lauki daudzviet ir pamesti, ka tik daudz labas zemes stāv atmatā. Sievas vecāku mājas esot Bauskas pusē, ja situācija pilsētā mainītos, viņš būtu gatavs pārcelties uz laukiem, nevis kravāt koferus un meklēt laimi citās zemēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?