Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sergejs Loiko. Lidosta

Romāna tulkojuma fragmenti

Pēdējā pamiera laikā, decembra beigās, separātisti, pastiprinājušies ar svaigām armijas daļām, kas ieradās no Krievijas turpat vai pa bataljonam dienā, izmantoja izdevību. Teritoriju ap Lidostu viņi pārvērta par nocietināto rajonu gluži kā pēc grāmatas - ar trim nostiprinātām aizsardzības līnijām, iebetonētām blindāžām, dotiem un dzotiem, kas nu ieskāva KAP* no trim pusēm.

No rīta ukraiņu desanta triecienbrigādes komandieris ar kaujas segvārdu Maiks, kura kaujinieki šobrīd aizstāvēja Lidostu, šausmās aptvēra, ka viņam nav nekā un neviena, ko sūtīt uz Lidostu pat pēc evakuējamajiem mirušajiem un ievainotajiem. Nedēļas laikā visas viņa bruņumašīnas - četrpadsmit behas, beteri un motoligas - bija sadedzinātas vai sabojātas. Nemaz nerunājot par personālsastāvu. No divsimt piecdesmit diviem kaujiniekiem (tik viņu bija operācijas sākumā, pirms mēneša) bija atlicis cilvēku simt piecdesmit, ieskaitot tos, kuri atradās Lidostā. Kaimiņu angārā stāvēja divas beigtas behas, ko mehāniķi jauca laukā rezerves daļām. Viņiem bija atlicis vienīgi artilērijas atbalsts, kas kaut cik vēl darbojās.

Papildspēki nocietinātā rajona pārraušanai ieradās agrā rītā no Volnovahas - kā tūristi - ar autobusiem. Lidostas atbloķēšanai, un ne tikai tam, paredzētajā desanta bataljonā bija tikai simt divdesmit četri kaujinieki piecsimt divdesmit deviņu vietā, kā tam vajadzēja būt pēc reglamenta.

Un nulle tehnikas no paredzētajām trīsdesmit divām vienībām. Nulle!

Otrajā pastiprinājuma bataljonā, kas bija no tās pašas brigādes, kura veiksmīgi un ar maziem zaudējumiem aizstāvēja Lidostu oktobrī un novembrī, arī personālsastāva bija cik melns aiz naga. Tikai kādi simt divdesmit cilvēki, lai arī ar kaujas pieredzi. Taču šis bataljons vismaz bija pārkomplektēts salīdzinājumā ar citām daļām, kas atradās Krasnokamenskas priekšējās līnijās: četrpadsmit «kārbiņas» (BTR un BMP). Tomēr šis bataljons ar šeit un šobrīd tik ļoti nepieciešamo tehniku vēl aizvien bija maršā. Un vēl ne tuvumā.

- Kāds te, ellē, vēl pārrāvums! Kas tā vispār, bļin, par armiju, kurā nav ne lidmašīnu, ne helikopteru un desantnieki, jopcik, pārvietojas pasažieru autobusos! - Citi vārdi situācijas raksturošanai Maikam neatradās, tikai necenzētie.

Vienīgā reālā iespēja bija aizņemties «kārbiņas» no motorizētajiem kājniekiem netālu kaimiņos, tie bija izmitināti Pisku nomalē. Ar šo uzdevumu komandieris nosūtīja pašu labāko sarunu vedēju, pieredzējušo kaujas kombatu Lāci.

Lācis bija spēcīgas miesasbūves plikpauris ar milzīgām, spalvainām Kingkonga ķepām roku vietā. Par spīti tam, savējo un štābinieku vidū viņam bija tāda cilvēka reputācija, kurš spēj pierunāt jebkuru uz jebko. Ar vārdiem vien. Nu, gandrīz.

* Saīsinājums no Krasnokamenskij aeroport - Krasnokamenskas lidosta - krievu val. (Krasnokamenska, protams, ir izdomāts nosaukums)

(Turpinājums 16. septembra numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Žurnālista un fotogrāfa Sergeja Loiko romāns par Krievijas - Ukrainas karu un jo īpaši par Doņeckas lidostas pēdējām piecām aizstāvēšanas dienām līdzās raitam un spriegam sižetam sniedz arī ļoti daudz vielas pārdomām. Bet romāns, protams, ir ne tikai par karu. Tas ir arī par mīlestību, nodevību, kaislību, meliem, naidu, niknumu, maigumu, drošsirdību, sāpēm un nāvi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?