Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Sīrijā trausla pamiera cerība

Ceturtdien līdz ar rītausmu sen aizmirsts miers un klusums iestājās vardarbības pārņemtajā Sīrijā. Autoritārajam prezidentam Bašāram el Asadam pakļautie bruņoties spēki un opozīciju atbalstošie bruņotie grupējumi neatklāja uguni, tādējādi ievērojot ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana izstrādāto miera plānu, kas paredzēja ceturtdien pilnībā pārtraukt asinsizliešanu, kas Sīrijā turpinājās jau kopš pērnā gada marta.

Tomēr miers ir mānīgs, jo Sīrijas armijas karavīri un tanki ceturtdien nepameta pilsētas un apdzīvotās vietas, kā to paredz K. Annana plāns. Tā vietā Sīrijas amatpersonas paziņoja, ka patur sev tiesības atklāt uguni dumpinieku provokāciju gadījumā. Arī opozīcijas kaujinieki vajadzības gadījumā ir gatavi atkal nospiest automāta gaili.

Baidoties, ka vardarbība drīz vien var atjaunoties, rietumvalstis aizvien aktīvāk apspriežot nepieciešamību veikt stingrākus pasākumus pret Damasku. Tomēr to ieviešanai ir nepieciešama B. el Asada lielāko atbalstītāju - Krievijas un Ķīnas - piekrišana.

Tanki savās vietās

Vairākas stundas pēc pamiera, kas iestājās sešos no rīta, Sīrijas trešajā lielākajā pilsētā Homsā un kaimiņos esošajā Hamā, kur nedēļām ilgi bija notikušas smagas apšaudes starp armiju un dumpiniekiem, netika dzirdētas šāvienu skaņas. Tomēr vēl naktī uz ceturtdienu armija apšaudījusi opozicionāru pozīcijas Homsā. «Šī bija asiņaina nakts, Homsu intensīvi apšaudīja. Bet tagad ir mierīgi, nav dzirdami šāvieni,» telefonsarunā ar aģentūru Reuters sacīja cilvēktiesību aktīvists Abū Rāmī.

Arī cilvēktiesību organizācijas Syrian Human Rights Observatory vadītājs Rāmī Abdulrahīms informēja, ka vardarbības visvairāk pārņemtajās provincēs Homsā, Hamā, Idlibā un Halebā, kā arī galvaspilsētā Damaskā un tās priekšpilsētās valdījis klusums. «Līdz šim šajos karstajos punktos nekas nav noticis,» sacīja R. Abdulrahīms.

Tomēr pilsētās un apdzīvotajās vietās joprojām pārvietojās tanki un bruņutransportieri, nebija aizvākti arī daudzviet redzamie armijas kontrolposteņi. «Nav manāmu pazīmju par armijas aiziešanu. Tanki, snaiperi un bruņotie spēki joprojām ir redzami visā pilsētā,» Homsā esošais R. Abdulrahīms apstiprināja intervijā aģentūrai AP.

Tas nozīmē, ka Sīrijas valdība neievēroja K. Annana piecu punktu miera plāna otro nosacījumu, kas paredz bruņoto spēku atsaukšanu no apdzīvotajām vietām. Sīrijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka pārtrauc bruņotās operācijas, bet ne ar pušplēstu vārdu nepieminēja armijas aizvākšanu no pilsētām. Sīrijas Ārlietu ministrija sacīja, ka valdība atturēsies no militārām operācijām, «kamēr pret valsti netiks vērsta bruņota vardarbība». Savukārt Iekšlietu ministrija aicināja padoties katru opozīcijas kaujinieku, «uz kura rokām nav asiņu».

Dumpinieku formētā Brīvā Sīrijas armija uzskata, ka valdība atklāti uzspļauj miera plānam, tāpēc tā esot gatava dot prettriecienu, ja valdība pārkāps pamieru.

Trimdā Turcijā esošā Sīrijas Nacionālā padome ir pārliecināta, ka B. el Asads nevar atļauties pārtraukt apšaudes, jo tādā gadījumā varētu sākties jauns protestu vilnis. Padome paziņoja, ka pirmā lielā pamiera pārbaude būs piektdien, kad pēc iknedēļas lūgšanas valsts lielāko pilsētu ielās iziešot tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju. «Rīt [piektdien] mēs redzēsim, vai valdība pilda savas saistības. Mēs aicinām sīriešus protestēt, bet tajā pašā laikā lūdzam viņus būt uzmanīgiem, jo režīms nerespektēs pamieru un šaus,» ceturtdien vēstīja padome.

Krievijas barjera

Arī rietumvalstis uzskata, ka B. el Asads neievēro paša dotos solījumus. Pēc Vācijas kancleres Angelas Merkeles un ASV prezidenta Baraka Obamas telefonsarunas abi līderi izplatīja kopīgu paziņojumu, kurā pauda «bažas, ka B. el Asada valdība nepilda nosacījumus, kas tika panākti sarunās ar K. Annanu».

Izteikumos asāka bija ASV vēstniece ANO Sūzena Raisa, kura šaubās par Sīrijas režīma uzticamību. «Nekas nerada lielākas šaubas par [Sīrijas valdības] solījumu pildīšanu kā fakts, ka solījumi ir izteikti, izteikti, izteikti un lauzti, lauzti, lauzti,» sacīja S. Raisa, atgādinot, ka B. el Asads jau agrāk nav pildījis pamiera noteikumus. Kā zināms, pirmais termiņš, kad visām pusēm vajadzēja pārtraukt vardarbību, bija 10. aprīlis.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs britu raidsabiedrībai BBC izteicies, ka Londona ir gatava lobēt, lai ANO uz Sīriju nosūtītu novērotājus, kas pārliecinātos, ka valstī neatsākas bruņots konflikts. Bet, ja miera plāns izgāzīsies, Lielbritānija aicināšot ANO Drošības padomi izstrādāt jaunu rezolūciju, kas paredzētu stingrākas sankcijas pret Damasku, piemēram, ieroču embargo un Sīrijas augstāko amatpersonu izdošanu Starptautiskajai Krimināltiesai.

Tomēr šajā gadījumā galvenā lēmēja būtu Krievija, kas līdz šim ir iestājusies pret visaptverošu sankciju ieviešanu pret B. el Asada režīmu, uzsverot, ka nevēlas, lai Sīrijā atkārtotos Lībijas scenārijs, kad Rietumu militārās invāzijas rezultātā tika gāzts šīs valsts ilggadējais diktators Muammars Kadāfi.

Maskavas plānu nepieļaut ārvalstu iejaukšanos Sīrijas iekšējās lietās varot izjaukt vāji apsargātā Turcijas un Sīrijas robeža, pa kuru jau tagad Sīrijā ieplūst melnajā tirgū iegūti ieroči, kas paredzēti Sīrijas Brīvās armijas vajadzībām, raksta The New York Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?