Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Sirmums acīs vēl nelec

«Braucot no Ķekavas Jūrmalas virzienā, pēc trim kilometriem krustojumā griezieties pa labi, un tad jau ceļa malā redzēsiet trolejbusa pieturu,» kā nokļūt līdz Mazgaņģiem mums stāsta seniore Dzintra Šterna. Trolejbusa pietura uz Ķekavas ceļa? Dzintra smej - viņa taču 30 gadu nostrādājusi par trolejbusa vadītāju! Trolejbusa pietura tiešām tur ir.

Mazgaņģos virs mājas durvīm pat piestiprināta trolejbusa stūre. Trolejbuss esot Dzintras mūža mīlestība, arī maza nostalģija, jo tagad, kā pati par sevi raksta portālā Draugiem.lv, Dzintra Šterna strādājot par pensionāri. Jāpiebilst - optimisma pilnu pensionāri, kurai «sirmums acīs vēl nelec». «Bet vispār esmu atradusi darbu savā bērnības zemē Ķekavā, kur es jūtos kā mājās. Te visi stūri pilni ar atmiņām,» piebilst Dzintras kundze.

Aizejot pensijā, viņa nešauboties atgriezās savu vecāku mājās Ķekavā, sakopa dārziņu, sāka turēt kazas, siet sieru un uzņēma apgriezienus - korī viņa jau dziedāja, vēl sāka darboties teātrī, dejot līnijdejas, beidzot pievērsās psiholoģijai, kas tik ļoti saistījusi, un iedziļinājās socionikā. Tagad viņa darbojas folkloras un adītāju kopās, Draugiem.lv iesaistījusies domubiedru grupā Sievietēm sievietes gados. Arī vecā šujmašīna ir darba kārtībā. «Man patīk kvalitatīvi pavadīt laiku,» apgalvo Dzintra Šterna.

Eiropeiska apņemšanās

Par Dzintru Šternu Senioru Dienai uzrakstīja viņas draudzene Līga Petrāne. Līga raksta: «Es Dzintru saucu par savu «sirds piedēkli». Rakstot, ka Dzintrai ir ap 60 gadiem, tā arī domāju, jo, atklāti sakot, nemaz nezinu viņas patieso vecumu. Katrā ziņā viņai pašai tas nav svarīgi, jo sirdī viņa ir jauna, sprigana, aktīva, visiem smaidoša un visu pamanoša sieviete. Dzintra ir prototips tai būtnei, kas vēlētos būt es, kad sasniegšu viņas gadus.»

Pati Dzintra teic, ka par vecumu viņa nedomā, un smej, ka atceroties kādu atgadījumu, kad pašai bijuši 48 gadi, bet viņas māsīcai 50: «Aizeju pie māsīcas ciemos. Runājam, ēdam, un māsīcai uz krūtīm uzkrīt ēdiena kumosiņš. Es to vēroju, bet māsīca tikai nosaka: «Neņem galvā, pēc 50 gadiem šitā visiem gadās.» Tagad man paliek 50 gadi. Reiz ēdu, un kaut kas man te izkrīt (Dzintra rāda virs krūtīm - red.). Tik ļoti sāku smieties - visu laiku taču ēdu kā vienmēr! Paliek 50 gadi, un pēkšņi sāk birt! Tāpēc laikam senāk vecākām kundzītēm bija priekšautiņi.» Bet, ja nopietni, gadi likuši manīt vien to, ka pamazām ķermenī iezogas stīvums. Taču arī pret stīvumu Dzintrai ir savi paņēmieni - ik rītu viņa sāk ar rāpošanas vingrojumiem pēc Ineses Ziņģītes metodes, tad dodas vismaz septiņus kilometrus garā pastaigā un mācās spēlēt akordeonu. «Pēc traumas vienas rokas plauksta īsti nelokās, tāpēc adu un sāku mācīties spēlēt akordeonu, ko pratu spēlēt arī jaunībā. Akordeons palīdz - vingrinoties atjaunojas rokas kustības un arī dvēselei prieks,» saka Dzintra.

Vēl seniore sākusi iet kursos, kur pēc īpašas metodes redzi var atjaunot pats. «Tas tiešām palīdz, esmu tikusi vaļā no brillēm,» apliecina Dzintra. Starp citu, arī smēķēšanu Dzintra ir atmetusi - lēmums ticis pieņemts par godu 2003. gada 16. aprīlī Atēnās parakstītajam līgumam par Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai. Tas stājās spēkā 2004. gada 1. maijā. «Aprīļa beigās pie manis atbrauca draudzene, nokūpinājām paciņu un sarunājām - 1. maijā stājamies Eiropā un metam nost. Es tā arī izdarīju,» smej Dzintra.

Sapnis par trolejbusu

Kopš Dzintra Šterna ir pensijā (trolejbusu vadītāji pensijā var doties, jau sasniedzot 30 darba gadu stāžu - red.), viņas dzīve ieguvusi spilgtas krāsas, tomēr seniore nenoliedz - nostalģija pēc trolejbusa nav zudusi. «Jaunībā man bija kavalieris, kurš brauca ar mikroautobusu Latvija. Man tā gribējās, lai pamāca! Reiz viņam palūdzu un - braucu, ātrums liels, un es kā minu, tā grāvī iekšā. Viņš man tikai nosaka: «Tu nekad neiemācīsies braukt!» Mani tas aizķēra. Nodomāju, es iemācīšos, tikai nezinu, kā,» atceras Dzintra. Pēc šuvēju skolas beigšanas Rīgā viņa sešus gadus nostrādājusi kažokādu fabrikā Elektra. «Man apnika. Esmu ļoti kustīga, un monotons darbs man bija par garlaicīgu. Eju Rīgā pa ielu, skatos - sievietes brauc pie stūres. Man tā gribējās! Tad ieraudzīju paziņojumu, ka var iet mācīties par trolejbusa vadītāju. Aizgāju - tas bija fantastiski!» acis mirdz Dzintrai. Īpaši bijuši agrie rīti: «Bija jāceļas trijos četros no rīta. Rīga tukša, tāda tīra, forša, klusa. Pie stūres var izbaudīt pilsētas rāmo mieru un noskatīties, kā ļaudis mostas. Nē, pasažieri mani nav kaitinājuši. Nevajag pašam konfliktēt, tad viss būs labi.»

Arī savu dzīvesbiedru Dzintra satikusi darbavietā, dēli savulaik strādājuši pie tēva ceļu dienestā, un tagad vienam no dēliem sieviņa - Dzintras vedekla - ir tramvaja vadītāja. Dzintrai ir četri mazbērni.

Ar cieņu pret cilvēkiem

«Manuprāt, dzīvē ir svarīga cieņa. Cieņa pret otru cilvēku, vienalga, kas viņš ir, jo mēs taču katrs gribam sajust pret sevi cieņu un uzmanību. Jo tuvāk otrs cilvēks atrodas ikdienā, jo tas ir svarīgāk un nozīmīgāk,» uzskata Dzintra Šterna. Viņa spēj ar cieņu izturēties arī pret bomzi. «Ir distance, bet noteikti arī cieņa. Jo mēs taču nezinām, kāpēc cilvēkam dzīve iegrozījusies tā, ka viņš sācis līdzināties dzīvniekam. Šādi īpatņi ir arī manos tālākos kaimiņos, bet es pret viņiem esmu gana laipna. Ja, braucot ar auto, gadās redzēt, ka viens tāds pa tumsu klunkurē mājās, es neesmu lepna - pieturu un aizvedu. Es neesmu soģis. Šo savu īpašību es saucu par cilvēkmīlestību, par toleranci. Mums katram pa šo dzīvi ejams savs ceļš, un man ir svarīgi, lai šis mājās aizvestais dzērājiņš raida man pateicības domas. Tā es palīdzu viņam un viņš man,» savu dzīves pozīciju raksturo Dzintra Šterna.

Socionikas studēšana Dzintrai palīdzējusi izprast cilvēkus, viņu raksturus: «Esmu iemācījusies pieņemt citādo, saprast, ka otrs vienmēr nespēj būt tāds, kā tu gribi. Tagad varu uz atšķirīgo raudzīties mierīgi.» Dzintra piekrīt - cilvēkus gados nevar pārtaisīt, bet reizēm pašam sevi un lietas visapkārt der pārvērtēt: «Izej no sevis un paskaties no malas, no putna lidojuma!»

Top komentāri

Līga
L
Man prieks,ka es tevi pazīstu!!!!!!!!!!!!!!!
Dagnija
D
Varu tikai piekrist Liigai, priecaajos, ka dziive ljaavusi Tevi satikt!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dzintra Šterna

Dzimusi 1955. gada 27. decembrī Rīgā
Pabeigusi Ķekavas astoņgadīgo skolu un Rīgas 16. profesionāli tehnisko šuvēju skolu
Sešus gadus strādājusi kažokādu fabrikā Elektra
No 1976. gada 30 gadu nostrādājusi par trolejbusa vadītāju Rīgā. Pensijā kopš 2005. gada
Ir divi dēli, četri mazbērni
Ķekavas korī Mozaīka dziedājusi 30 gadus, darbojusies Jaunajā Miltu teātrī, tagad - folkloras kopā Rāmupe un adīšanas kopā Labieši
Aizraušanās - socionika

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?