Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Situācija ir uzlabojusies

Politiskie procesi Gruzijā nešķiet vienkārši, vai daudzie aresti nav politiska izrēķināšanās?

Nekādā gadījumā.

Taču ļoti daudz cilvēku tika arestēti, vismaz četrdesmit?

Nē, apmēram divdesmit. Nedaudz vairāk nekā divdesmit, un daudzi ir atbrīvoti. Vienkārši tika uzdoti jautājumi un viņi dažas dienas pavadīja cietumā, pēc tam izlaida visus, par kuriem bija skaidrs, ka viņi neko īpašu nav nodarījuši vai arī nav bažu, ka viņi varētu aizmukt. Process vēl nav beidzies.

Ko nozīmē masveida amnestija, kas tie par cilvēkiem?

Cietumos bija cilvēki, kurus arestēja politisku motīvu dēļ. Parlaments vēlējās pieņemt šo likumu, un daudzi no opozīcijas arī to atbalstīja. Tikai divdesmit četri cilvēki balsoja pret. Tā ir vienota izpratne, ka bija politiskie ieslodzītie.

Valdošajai koalīcijai ir pārliecinošs vairākums, un tomēr, cik stabila ir situācija?

Pēc vēlēšanām prezidents paziņoja, ka Nacionālā kustība zaudējusi, un pavēstīja par aiziešanu opozīcijā. Tas bija pareizi, jo Gruzijas sapnim bija vairākums un tas izveidoja valdību. Ir grūtības, jo prezidentam joprojām ir zināmas tiesības, un šie 10 mēneši līdz prezidenta vēlēšanām nebūs viegli. Parlamenta vairākums ir pozitīvi vērtējams, un valdība ir stabila, ceru, viss norisināsies pakāpeniski.

Līdz vēlēšanām nebūs viegli?

Prezidentam ir šādas tādas tiesības. Piemēram, izlemt, kas būs vēstnieks katrā noteiktā valstī. Viņš neizvēlas šīs personas, taču apstiprina. Tagad viņš ir piekritis atsaukt visus vēstniekus, kurus vēlamies nomainīt. Prezidentam ir šādas tādas tiesības paust savu viedokli, tāpēc teicu par problēmām.

Kādas tiesības vēl jūs gribētu atņemt prezidentam?

Lūk, viņš viens pats var atlaist valdību, jo nav ne ar vienu jāapspriežas. Ja kādu dienu prezidentam kaut kas neiepatiksies, viņš var atlaist visu valdību. Bet tā, man liekas, nav nevienā citā valstī. Tad viņš var iecelt valdībā tos pašus cilvēkus, kuri bija pirms vēlēšanām. Šo valdību stādīs priekšā parlamentam, un parlaments var pateikt nē, jo tur vairākums ir citam politiskajam spēkam. Tas var atkārtoties otru reizi, tad trešo reizi, un, ja parlaments trešo reizi pateiks nē, prezidents var atlaist arī parlamentu.

Gruzijā jau vismaz gadu turpinās prezidenta pilnvaru ierobežošana, ko sāka tieši Saakašvili partija.

Tāpēc, ka tuvojas beigām Saakašvili otrais termiņš. Pēc tam viņš nevarēs kandidēt uz prezidenta amatu. Pastāvēja viedoklis, ka viņš vēlas kļūt par premjerministru kā Krievijā un grib palielināt premjera pilnvaras.

Opozīcija nepārtraukti apsūdzējusi Saakašvili autoritārismā.

Varat izvērtēt visu pagājušo gadu, mūsu priekšvēlēšanu kampaņu, un pārliecināsieties, ka viņš veda valsti šādā virzienā. Opozīcijai tas bija sarežģīts gads. Ļoti daudzus Gruzijas sapņa pārstāvjus arestēja, 190 cilvēku pērn nokļuva cietumā. Daudzi mūsu cilvēki pazaudēja darbu, vairāk par tūkstoti, un daudzi mūsu domubiedri, kas finansiāli atbalstīja, pazaudēja īpašumu.

Kā jums tomēr izdevās uzvarēt vēlēšanās?

Mums nebija reklāmas, nebija nekādu finanšu, mēs tikai sarīkojām trīspadsmit lielu akciju visā Gruzijā. Uzvarējām, jo cilvēki zināja, ka vēlamies uzlabot situāciju, ne tikai politisko, bet arī sociālo situāciju, ka vēlamies nostiprināt demokrātiskās institūcijas. Tad laba stratēģija - nevēlējāmies jelkādu krīzi un konfrontāciju, vēlējāmies, lai cilvēki tikai dzird, ko mēs sakām. Nākamais - daudz cilvēku atnāca uz vēlēšanām, arī starptautiskās organizācijas un novērotāji neļāva Nacionālajai kustībai manipulēt.

Bija arī piektais faktors - solījāt uzlabojumus.

To dara visi. Bet mēs patiešām grasāmies uzlabot dzīvi valstī. Ja papētīsiet priekšvēlēšanu kampaņu jūsu valstī, pamanīsiet, ka uzlabojumus sola visi. Taču bieži tie ir tukši vārdi, bet mūsu gadījumā tie tādi nav. Esam jau ļoti daudz izdarījuši, lai uzlabotu dzīvi. Piemēram, mūsu jaunais budžets, kas ir izteikti sociāli orientēts.

Pēc Ševardnadzes padzīšanas Saakašvili izdarīja daudz laba.

Dažās jomās kļuvis labāk. Policijas reforma bija ļoti sekmīga. Bija vairākas reformas, nodokļi ienāca budžetā. Zināmas izmaiņas bija, kas vērtējamas pozitīvi. Mūsu valdībai ļoti svarīgi bez minētās sociālās jomas un izglītības būs nostiprināt demokrātiskās institūcijas, tiesu neatkarību, un ļoti svarīga, protams, ir cīņa pret elitāro korupciju.

Kas sagaida Saakašvili, vai viņš arī var nokļūt apcietinājumā?

Man, par laimi, nav nekā kopīga ar to, jo ĀM nepiedalās šādos procesos. Līdz oktobrim viņš būs prezidents, tad būs vēlēšanas, atnāks jauns prezidents, nezinu, kas notiks ar Saakašvili.

Kā savienosiet rietumu kursu, veidojot jaunas attiecības ar Maskavu?

Eiroatlantiskais kurss paliek nemainīgs. Es bieži saku, ka ne jau pēc Rožu revolūcijas izdarījām šo izvēli, bet uzreiz pēc PSRS sabrukuma. Ar pirmajiem neatkarības gadiem mēs piedalījāmies ES un NATO programmās, tā ir gruzīnu tautas izvēle, to nemainīsim. Neviena valdība to nedarīs. Attiecības ar Krieviju - mums ir iespējas, resursi un autoritāte mainīt kaut ko pozitīvi. Mēs varam ar viņiem runāt, esam sākuši šo dialogu. Ir sfēras, kurās ir kopīgas intereses: ekonomika, tirdzniecība, transporta pārvadājumi, humānie un kultūras jautājumi. Mūs interesē arī olimpiskās spēles Sočos. Saakašvili paziņoja, ka mēs tās boikotēsim. Mēs to nedarīsim, mūsu komanda piedalīsies spēlēs.

Skeptiķi aliansē norāda, ka Gruzija nevar iekļūt NATO ar teritoriālajām problēmām.

Es nepazīstu tādas valstis, kas apgalvotu, ka Gruzija nekļūs par alianses dalībnieci. Mēs obligāti iestāsimies NATO, tikai neviens nepateiks un arī nezina, kad tas notiks. Gruzijai ir problēmas, taču esam uz pareizā ceļa.

Jums nav bažu par Gruzijas nākotni, skatoties uz dažādiem draudiem?

Draudi pastāv vienmēr, taču ar saprātīgu politiku var izvairīties no briesmām. Un mums ir valdība, kas spriež saprātīgi.

Kādi ir galvenie draudi Gruzijai?

Es nevaru pareģot nākotni, globālajā pasaulē ir ļoti daudz draudu. Un tas var ietekmēt situāciju Gruzijā. Ja visu pareizi darīsim, varam no tiem izvairīties. Latvija ir NATO un tas ir daudz devis, bet, ja valsts ir viena, tā ir kā pazaudējusies. Visas valstis tiecas pēc partneriem, visiem vajag draugus.

Kāds noskaņojums valda Gruzijā?

Gruzīnu tauta arī ir optimiste. Situācija Gruzijā ir uzlabojusies, cilvēki kļuvuši laimīgāki. Ne tāpēc, ka tika pie darba uzreiz pēc vēlēšanām, bet tāpēc, ka kļuvuši brīvāki, viņi nebaidās izteikties, optimistiski skatās nākotnē. Zina, ka jaunā valdība ir atnākusi, lai piepildītu visus viņu sapņus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?