Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Skolēni: ir mācību tēmas, kuras grūti saprast pat dzimtajā valodā

Ik pa laikam viņām ir jāmeklē pēc kāda vārda latviskā tulkojuma, bet kopumā sastaptajām Rīgas 13. vidusskolas skolniecēm nav problēmu sazināties ar Dienu latviešu valodā. Meitenes mācās 12. klasē, tātad gandrīz izgājušas visu mazākumtautību izglītības ciklu, sākot ar mācībām pirmajās klasēs krievu valodā un kopš 5. klases pakāpeniski pārejot uz mācībām latviešu valodā. Iespēju no 1. klases mācīties tikai latviešu valodā skolnieces kritizē, jo esot tādas tēmas, kuras grūti saprast arī dzimtajā valodā, kur nu vēl latviski.

Saruna ar divpadsmitklasniecēm ļauj spriest, ka krievu jauniešu valsts valodas zināšanu līmenis var būt ļoti atšķirīgs. Piemēram, Ineses izteikumos pat nav skaidri samanāms akcents, jo viņai kopš bērnības ir bijusi iespēja runāt latviski. Sabīnei tēvs ir latvietis, tāpēc ar daļu radinieku viņai no mazotnes bija iespēja runāt latviski. Margarita jau kopš deviņu gadu vecuma mācījusies latviešu mūzikas skolā - sākumā neesot bijis viegli ielauzīties valodā un arī atzīmes tādēļ bijušas sliktas, bet tagad meitene latviski runā tekoši. Savukārt Natālija stāsta, ka lasīt latviešu valodā var, bet runājot gan «nu tā». Skolnieces gan norāda, ka pazīst gana daudz jauniešu, kuru latviešu valodas zināšanas vēl 12. klasē ir vājas. No Natālijas teiktā izriet - tā ir pazīme, ka šie jaunieši latviešu valodu faktiski neizmanto ārpus skolas. Ir grūti iemācīties latviešu valodu tikai skolā, vajag runāt latviski arī ārpus skolas sienām, viņa uzskata.

13. vidusskolas direktores vietniece Irma Jufko stāsta, ka pirmie mācību priekšmeti latviešu valodā skolā parādās 5. klasē. Pamatskolā latviski tiek mācīta vizuālā māksla, mājturība, informātika, bioloģija, ķīmija, sociālās zinātnes, no 8. klases - arī matemātika. Tomēr priekšmetos, kurus skolēni apgūst krieviski, tiek mācīta terminoloģija arī latviešu valodā. Tagad jau ir tādi matemātikas termini, kurus skolēni nemaz krieviski nevar nosaukt, jo apguvuši tos latviešu valodā, norāda direktores vietniece un matemātikas skolotāja Tatjana Matrosova.

Tomēr Dienas uzrunātās skolnieces ir kritiskas pret ieceri pāriet uz mācībām latviešu valodā no 1. klases. «Tas ir jādara pakāpeniski,» uzskata divpadsmitklasniece Inese. Viņasprāt, no piektās vai septītās klases vairākus priekšmetus jāsāk mācīt latviski un «tad 12. klases beigās mēs zināsim gan latviešu, gan krievu valodu». Problēma būtu arī tā, ka daudzi vecāki neprot latviešu valodu, tāpēc viņi savām atvasēm mācībās nevarētu palīdzēt. Natālija atzīst, ka pamatskolā bijis grūti mācīties sarežģītākos priekšmetus, piemēram, ķīmiju vai bioloģiju latviešu valodā, «jo es nesapratu to savā valodā». Savukārt Jekaterina stāsta, ka tagad ir teicamniece un arī latviešu valodu ir apguvusi, taču, pēc meitenes domām, ja būtu mācījusies latviešu valodā kopš sākumskolas, viņas sekmes būtu sliktākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?