Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Skolēnu zinātnes pavasaris

Katrs pavasaris Latvijā atnāk ar vidusskolēnu izstrādātiem zinātniski pētnieciskajiem darbiem (ZPD), kuri vēlāk arī tiek aizstāvēti skolas, reģiona un visas Latvijas mēroga konferencēs. Šogad aprīļa beigās notiks jau 38. skolēnu ZPD Vislatvijas konference, un tai pieteikti 407 spēcīgākie darbi, kurus izstrādājuši 478 skolēni. Daži izcilākie pētījumi pēc tam piedalīsies arī ES Jauno zinātnieku konkursā. Tā kā ZPD drudzis ik gadu pārņem ikvienu Latvijas skolu, jauniešu zinātnē ieskatīties nolēma arī Skolas Diena.

Aug skaits un kvalitāte

Pirmajos gados, kad tika rīkota visas Latvijas ZPD konference, tajā darbu bijis tikai ap 30, stāsta Mudīte Kalniņa, vecākā referente VISC Interešu izglītības un audzināšanas darba nodaļā. Savukārt par ZPD kvalitāti viņa teic - kā kuru gadu un kā kurā zinātņu sekcijā. Tomēr Vislatvijas konferencē nonākušie darbi ir spēcīgi, jo vājākie atsijāti jau ZPD konkursa 2. kārtā reģionos un visus ZPD recenzē augstskolu mācībspēki.

«ZPD kvalitāte uzlabojas. To redzam pēc tā, kā Rīgas skolēnu darbi tiek novērtēti arī valsts līmenī,» saka Anita Pēterkopa, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Vispārējās izglītības skolu nodaļas vadītāja vietniece. «Gandarī tas, ka ZPD konferencē aktīvi piesakās arī skolas, kas agrāk to darīja mazāk, un godalgotas vietas iegūst ne tikai ģimnāziju bērni,» viņa teic.

Pašas savus skolēnu ZPD konkursus rīko arī augstskolas. Nesen tāds konkurss ar nosaukumu Pasaule pieprasa tehniskos prātus! notika RTU, kas to organizē, lai ieinteresētu jauniešus inženierzinātnēs. Konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētājs RTU asoc. prof. Jurģis Poriņš novērojis, ka ZPD ar katru gadu kļūst spēcīgāki: «Priecē tas, ka darbi saistīti ar aktuālām problēmām un praktisku zināšanu pielietojumu, jo ietver arī eksperimentālo daļu, maketus. Esmu pozitīvi pārsteigts. Arī iepriekš ir bijuši labi darbi, kas izstrādāti kopā ar zinātnisko institūtu pētniekiem un ir augstā līmenī, bet tad bieži vien bija jautājums, cik no tā visa skolēns ir sapratis. Šogad varēja just, ka skolēni visam urbušies cauri paši. Otrs pārsteigums - skolotāju nerimstošais entuziasms.»

Šogad topā ķīmija

Skolēnam ieguvumu no ZPD izstrādes ir daudz - viņš apgūst prasmi zinātniski pētīt, strādāt ar informāciju, secināt, prezentēt rezultātus, un tas ir kā studiju darba izmēģinājums. Tāpat ZPD skolēnam nereti palīdz saprast, kas viņu interesē un ar ko saistīt savu nākotni. Dalība ZPD konferencēs ir pašapliecināšanās, sacensības azarts, un iesaistītās augstskolas labākajiem mēdz piešķirt bonusus studiju sākšanai.

Latvijā ir daudzas skolas, kuru skolēnu ZPD ir īpaši spēcīgi, - Rīgas Franču licejs, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, Rīgas 64. vidusskola, Puškina licejs, Dobeles Valsts ģimnāzija, Valmieras Pārgaujas ģimnāzija, Aizputes vidusskola u. c. Tas ir pedagogu un skolas attieksmes nopelns. «Izcili darbi nāk gan no ģimnāzijām, gan no lauku skolām, ja vien tur ir spēcīgs skolotājs - ZPD vadītājs,» tā M. Kalniņa.

Iecienītākās ZPD tēmas mainās. Šogad visvairāk darbu gan Rīgas, gan Latvijas konferencē ir ķīmijā, daudz ZPD ir fizikā, inženierzinātnēs, Rīgā - arī psiholoģijā un veselības zinātnē. RTU konkursā skolēni šogad īpaši pētījuši vidi un enerģiju, arī datorzinātņu, IKT pielietojumu, teic J. Poriņš. Latvija ir savā ziņā unikāla, jo tajā valsts ZPD konkurss norit 24 sekcijās, citās Eiropas valstīs tas koncentrējas tikai uz eksaktajām zinātnēm, stāsta M. Kalniņa.

Liela daļa ZPD saturiski ir padziļināta kādas tēmas vai situācijas analīze, kā saka J. Poriņš - «paša intereses apmierināšana». Tomēr mēdz būt arī darbi ar inovāciju elementiem - tie meklē, kā kaut ko praktiski uzlabot, atrisināt, mainīt. Tiesa, gadās, ka tas, kas skolēnam šķiet atklājums, pasaulē tāds vairs nav, tomēr jānovērtē arī rastais jauninājums kaut vai tikai skolēna ciematā, saka M. Kalniņa. Skolēni mēdz savu ZPD tēmu turpināt arī studējot.

Konkurence un nauda

«Skolēni ir ļoti motivēti. Ja ZPD ir kādi trūkumi, tā ir darba vadītāja kļūda,» norāda A. Pēterkopa un stāsta - lai celtu ZPD kvalitāti, tiek rīkotas regulāras mācības skolotājiem. Nepilnības palīdz saprast arī recenzentu vērtējums. Bet, runājot par akmeņiem pašu skolēnu dārziņā, A. Pēterkopa teic, ka aktuāls, lai gan visai rets, joprojām ir plaģiāts - arī šogad Rīgas ZPD konkursā viens šāds darbs pārtverts.

J. Poriņš norāda, ka RTU konkursā gribētos lielāku ZPD konkurenci (kādas patlaban trūkst arī visā inženierzinātņu jomā) - tad būtu vieglāk izcelt tiešām izcilos darbus. M. Kalniņa uzsver, ka jāturpina domāt par ZPD praktisko izmantojumu. Latvija ES Jauno zinātnieku konkursā piedalās jau kopš 1999. gada, taču ilgi nesaņēma nekādas godalgas, līdz saprata, ka skolēnu darbi ir pārāk teorētiski. Tagad arī mēs iegūstam balvas. Pēc M. Kalniņas domām, sasniegumu būtu vēl vairāk, ja skolēni ZPD biežāk varētu izstrādāt sadarbībā ar zinātniskajiem institūtiem. Patlaban to pētnieki ir atsaucīgi, taču tas viņiem, tāpat kā skolotājiem, ir brīvprātīgais darbs bez atalgojuma. «Jau piekto gadu arī ZPD konferencei ir nulles finansējums. Vajadzētu daudz lielākas finanses, tad ZPD lietu varētu attīstīt, mēs spētu uzņemt pie sevis Eiropas konkursu un rezultātos apsteigt spēcīgākās valstis - Austriju, Vāciju, Īriju u. c. Viņi investē ZPD kustībā, motivē skolotājus un skolēnus ar naudas balvām. ES Jauno zinātnieku konkursā 1. vietai balva ir 7000 eiro, 2. vietai - 5000, 3. vietai - 3500. Mūsu skolēni Latvijas konferencē saņem diplomu un priekšrocības, stājoties augstskolās. Un viss,» M. Kalniņa rezumē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko pēta skolēni*

Jauno oglekļa zvaigžņu izvietojums galaktikā un Hercšprunga-Rasela diagrammā (astronomija);
Fotonu nanoarhitektūru pētījumi smecernieku dzimtas vabolēm (bioloģija);
Hidroponika kā izdevīgākā dārzeņu audzēšanas metode Rīgas mājsaimniecību resursu efektīvākai izmantošanai (ekonomika);
Ārstu veiktas eitanāzijas ētiskais izvērtējums (filosofija);
Ēku energoefektivitāte Kalnciemā - Draudzības iela 10 (fizika);
Datubāzes pārvaldības rīks svītrkodu izmantojošu Android operētājsistēmas lietotņu izvēlei (informātika);
Apģērbā iestrādātās elektroniskas ierīces iespējas un pielietojumi. Velosipēdista drošība uz ceļa (inženierzinātnes);
Vesterns - XX gs. brīnumpasaka jeb mītiskās domāšanas elementi kino vesternos (kulturoloģija);
Mākoņu tipa saistība ar lietus ūdens piesārņojumu Liepājā (ķīmija);
Ēdiens XXI gs. latviešu prozā (latviešu literatūras zinātne un vēsture);
Matemātika diegu grafikā (matemātika);
Laulības jauniešu vecumā (psiholoģija);
Politiskā karikatūra kā likuma pārkāpums (tieslietas).
*Piemēri no Latvijas 37. skolēnu zinātniskās konferences (2013. g.) darbu - laureātu vidus

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?