Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Skopuļi apprec tērētājus

Daudzās svarīgās dzīves jomās cilvēki sev intuitīvi izvēlas līdzīgus partnerus. Taču, kad runa ir par naudas tērēšanu, bieži vien pievelkas pretējie poli - pārī viens ir izteikts taupītājs, bet otrs tērē naudu pa labi un pa kreisi. Tā neizbēgami rodas domstarpības par naudas tērēšanas paradumiem, atsaucoties uz ASV zinātnieku pētījumiem, ziņo CNN. Ja šāds pāris iestūrē laulības ostā, vislabāk ir, ja finanšu jautājumi tiek izrunāti jau pašā sākumā, tā izvairoties no iespējamiem vēl sāpīgākiem konfliktiem nākotnē.

Konflikti

Kāpēc skopuļi apprec tērētājus? Zinātnieki skaidro, ka skopuļiem pašiem nemaz nepatīk būt skopiem - viņi vienkārši izjūt nepatiku tērēt naudu, tāpēc vēlas to tērēt mazāk. Līdzīgi ir ar tērētājiem, kam arī nepatīk velti izdot naudu, tomēr viņi tik un tā iztērē pārāk daudz, jo nav tik ļoti pieķērušies naudai un tās tērēšana neizraisa nepatīkamas izjūtas. Piemēram, no Dienas aptaujātajiem cilvēkiem Jānis (27, celtnieks) ir izteikts tērētājs, kurš nedomā par priekšdienām. Nopelnīto naudu viņš atdod sievai, kura pilda ģimenes grāmatveža uzdevumus - veic obligātos maksājumus, aprēķina izdevumus un mēģina veidot uzkrājumus. No nopelnītās naudas Jānis sev atstāj minimālu summu personīgiem, nelietderīgiem tēriņiem. Nu jau kādu laiku Jānis saņem mazu algu, tādēļ rodas problēmas samaksāt rēķinus un sākas strīdi par pirkumu lietderību. Jānis dažus sievas pirkumus neatbalsta, bet pretenzijas neizsaka. Baidās, ka, izsakot pretenzijas par tēriņiem, sieva pārmetīs viņa personīgos, nelietderīgos pirkumus, tādējādi konflikti padziļināsies un ieilgs. Eksperti skaidro - kad cilvēkam pašam sevī kaut kas nepatīk, viņam ir tendence meklēt pretējo savā partnerī.

Pētījumi līdz galam neatklāj, vai skopuļi un šķērdētāji apzināti meklē partnerus, kuri viņiem palīdzētu savest kārtībā personīgos naudas tērēšanas paradumus, vai arī tas notiek neapzināti. Tomēr pētījumos arī noskaidrots - jo vairāk neprecētiem cilvēkiem nepatīk tērēt naudu, jo biežāk savu ideālo partneri viņi iedomājas līdzīgāku sev naudas tērēšanas ziņā. Tas pats attiecas arī uz naudas tērētājiem. Tas vedina domāt, ka cilvēki savu pretstatu, visticamāk, tomēr meklē neapzināti.

Ieteikumi

Pāriem vajadzētu pievērst vairāk uzmanības vienam otra jūtām un savām emocijām, kopīgi lemjot par naudas lietām, iesaka eksperti. Taupītājiem viņi iesaka meklēt partnerus ar līdzīgiem paradumiem, bet attiecībā uz tērētājiem padomi nav tik skaidri. Nauda katrā ziņā būs strīdus ābols starp skopuli un izšķērdētāju, bet, ja apprecas divi tērētāji, viņi vienkārši daudz tērēs.

Pastāv neliela tendence, ka sievietes biežāk ir tērētājas, tomēr atšķirības dzimumu starpā nav dramatiskas. Piemēram, Ilze un Aivars dzīvo kopā pāris gadu, abi ir tērētāji. Pelna labi, kopējā saņemto algu summa ir iespaidīga, bet nauda tiek notērēta divās nedēļās. Nākamajās pāris nedēļās viņi dzīvo «uz ceptiem kartupeļiem». Un tā tas turpinās ik mēnesi. Konflikti viņu starpā nerodas, jo abi saprot viens otru un naudu tērē kopā.

Laulību konsultanti uzsver, ka šābrīža ekonomiskās lejupslīdes laikā nauda ir biežs konfliktu cēlonis laulāto starpā. Eksperti iesaka pāriem runāt par finanšu jautājumiem un noteikt finansiālus mērķus turpmākajiem pieciem, 10 un pat 20 gadiem.

Pāriem būtu jādomā par to, kurš strādās, cik daudz katrs nopelnīs un ar cik daudz finanšu līdzekļiem katrs no partneriem piedalīsies kopīgajā ģimenes budžetā. Eksperti ir vienisprātis, ka pāriem vajadzētu izrunāt naudas tērēšanas paradumus un izlemt svarīgus finansiālus jautājumus, pirms viņi nolemj apprecēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?