Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Slepkavība izaicina multikultu rālismu

Kanādā uzvirmojušas asas debates par valsts multikulturālisma politiku, liekot vaicāt, vai cieņa pret imigrantu vērtībām neapdraud pašu kanādiešu ierastās vērtības. Diskusijas uzjundījusi tiesas prāva par trīs afgāņu izcelsmes pusaugu meiteņu noslepkavošanu. Māsu dzīvību dzēsa pašu tuvinieki, uzņemoties ģimenes goda aizstāvību, jo meitenes atteikušās ievērot tradicionālās islāma normas un «kļuvušas pārāk rietumnieciskas». Ģimenes tēvu saniknojis tas, ka meitas ģērbušās pārāk izaicinoši un slepus uzturējušas attiecības ar puišiem.

Dienesti nereaģēja

Kanādas mediji uzmanīgi sekoja šokējošajai tiesas prāvai, kurā par vainīgu atzina meiteņu tēvu Mohammadu Šafiju, māti Tobu Mohammadu Jahju un vecāko brāli Hamedu Mohammadu Šafiju. Viņiem par slepkavību ar iepriekšēju nodomu piespriests mūža ieslodzījums.

Meiteņu dzīvība aprāvās 2009. gadā, kad māsas bija 13, 17 un 19 gadu vecas. Līdz ar viņām nogalināta arī M. Šafija pirmā sieva, kas vēlējusies šķirties no ģimenes tēva un atbalstījusi meiteņu rietumniecisko dzīvesveidu. Sieviešu līķi atrasti kanālā noslīcinātā automašīnā.

Notiesātie vainu noliedz un uzstāj, ka vecākā meita nenovaldījusi auto stūri un iebraukusi kanālā. Pierādījumi vēsta pretējo: ekspertīzes rezultāti, ģimenes telefonsarunu ieraksti, kā arī internetmeklētājā Google fiksētā interese par to, «kā pastrādāt slepkavību», mudinājusi tiesu atzīt viņus par vainīgiem.

Meitenes jau vairāk nekā gadu pirms traģēdijas vairākkārt meklēja palīdzību pie skolotājiem, sociālajiem darbiniekiem un dažādiem dienestiem, sūdzoties par psiholoģisku un fizisku vardarbību ģimenē. Uzrunātie atzīst, ka nelaimi, iespējams, izdotos novērst, ja dienestu starpā būtu koordinētāka informācijas apmaiņa.

Sociālie darbinieki nenoliedz, ka meiteņu rietumnieciskā ģērbšanās maniere un dzīvesveids ietekmējis to, ka viņu palīdzības lūgumi netika uztverti gana nopietni. «Skatoties uz viņām, nevarēja redzēt stereotipizēto tēlu par izmantotajām, nomāktajām, apspiestajām musulmaņu sievietēm, kas tērptas lakatos,» aģentūrai Reuters skaidroja Musulmaņu atbalsta un integrācijas resursa centra pārstāve Saleha Kāna. «Mēs, palīdzības dienestu pārstāvji, arī kļūstam par pašu stereotipu upuriem.»

Multikulturālisma dilemma

«Vardarbība goda dēļ nav kultūra, tā ir barbariska vardarbība pret sievieti. Kanādai nekad nevajadzētu pieņemt šādu naidu pret sievietēm kā daļu no kultūras,» uzsvēra par sieviešu tiesību aizstāvību atbildīgā ministre Rona Embroza. Viņas vārdi iemieso sabiedrībā augošo satraukumu, ka kanādieši pārāk ilgi pievēruši acis uz vardarbību imigrantu ģimenēs, aizbildinoties ar cieņu pret citām kultūrām, raksta Toronto Star.

«Viņiem [imigrantiem] no vienas puses ir reliģijas brīvība, un mēs vēlamies, lai viņi saglabā savu kultūru, taču tajā pašā laikā mēs apzināmies arī kanādiešu vērtības un kultūru,» skaidroja Kvīnas Universitātes ģimenes likumu eksperts Nikolass Bala.

Pēdējā dekādē valstī pieaudzis ģimenes goda dēļ pastrādāto slepkavību skaits, un reģistrēts vismaz ducis līdzīgu gadījumu. Ir jāpārtrauc pārspīlētā iejūtība multikulturālisma saglabāšanas vārdā, laikrakstam National Post uzsvēruši sabiedriskās domas līderi. Tomēr problēma pastāv ne vien Kanādā. Pēc ANO aplēsēm ik gadu goda dēļ nogalina ap pieciem tūkstošiem meiteņu un sieviešu visā pasaulē.

Kanādas islāmticīgie bažījas, ka prāva vēl vairāk nošķels musulmaņu kopienas no pārējās sabiedrības. Viņi nosoda nežēlīgo slepkavību un uzstāj, ka vardarbībā nedrīkst vainot ne reliģiju, ne kultūru, ne nevēlēšanos pilnībā pieņemt kanādiešu vērtības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?