Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Šlesers Saeimā grib strādājošus uzņēmējus

Saeimas vēlēšanās varētu startēt daudzi uzņēmēji, ir pārliecināts LPP/LC līderis Ainārs Šlesers. Tādēļ, viņaprāt, būtu nepieciešams atvieglot biznesa aprindu cilvēku iespējas savienot deputāta darbu ar atrašanos uzņēmuma pārvaldē. A. Šlesers domā, ka uzņēmējs varētu nodeklarēt savus amatus, bet tos nezaudētu, taču viņš nesaņemtu atalgojumu parlamentā. Šīs ieceres oponenti tajā saskata vismaz divus riskus - biznesa un politikas vēl lielāku saplūšanu, kā arī draudus parlamenta darba kvalitātei, kurā deputātam būtu jāstrādā pilna darba diena tāpat kā jebkura uzņēmuma vadībā.

«Tas ir pilnīgs absurds,» par A. Šlesera piedāvājumu sacīja viens no Vienotības veidotājiem Edgars Jaunups (JL), norādot, ka Saeimas deputāta darbs ir pilna laika darbs, nemaz nerunājot par to, ka, saglabājot amatus uzņēmumu pārvaldē, šiem cilvēkiem būs grūti distancēties no sava biznesa. Līdzīgi ieceri vērtēja arī bijusī Delnas vadītāja Lolita Čigāne, kura iesaistījusies Meierovica biedrībā. Viņasprāt, rodas vairāki jautājumi - vai uzņēmēji politikā spēs strādāt visas sabiedrības interesēs, kā viņu darba kārtību ietekmēs konkrētā uzņēmuma intereses, vai tas neveicinās vēl lielāku biznesa saplūšanu ar politiku, kas ir bijis par iemeslu arī tam, ka ekonomika nav attīstījusies. E. Jaunups kā trūkumu minēja arī to, ka jaunā kustība Par labu Latviju pārstāv lieluzņēmējus. Viņaprāt, valsts attīstība nevar balstīties uz lielajiem uzņēmējiem - ir svarīgi veicināt mazā un vidējā biznesa attīstību.

Tagad likums ļauj valsts amatpersonām, starp kurām ir arī Saeimas deputāti, būt savu uzņēmumu īpašniekiem, bet liedz ieņemt amatus kapitālsabiedrību valdēs vai padomēs. Deputāta amatu var savienot tikai ar pedagoga, zinātnieka, ārsta, profesionāla sportista un radošo darbu.

Viens no kustības Par labu Latviju dalībniekiem Atis Sausnītis, kurš pats neplāno startēt vēlēšanās, Dienai teica, ka parlamentā varētu strādāt uzņēmumu īpašnieki, kā arī padomes locekļi, kuriem nav šiem amata pienākumiem jāvelta visa diena kā valdes priekšsēžiem. Taču uzņēmēju klātbūtne likumu sagatavošanā, viņaprāt, ļautu normatīvus pietuvināt reālajai dzīvei. A. Sausnītis, kurš 90. gados strādāja parlamentā un valdībā, domā, ka gadījumos, ja Saeima lemtu par konkrēta uzņēmuma interesēm, piemēram, izskatot valsts budžetu, šis deputāts balsojumā nepiedalītos.

Jānis Lagzdiņš, kura pārstāvētā Tautas partija kopā ar LPP/LC varētu iesaistīties uzņēmēju veidotajā apvienībā Par labu Latviju, nevienu no šī idejām neuzskata par atbalstāmu, uzsverot citu kolēģu teikto, ka ierobežojumu atcelšana uzņēmējiem strādāt vienlaikus parlamentā nonāk pretrunā ar paša A. Šlesera apņemšanos uzlabot Saeimas darba kvalitāti. «Uzņēmēji Saeimā praktiski nestrādās, bet ar deputāta mandātu iegūs priekšrocības kā biznesmeņi,» uzskata J. Lagzdiņš.

Kustība Par labu Latviju sevi pieteica 29. aprīlī, bet 12. jūnijā uz tās bāzes ir paredzēts dibināt apvienību, kurā varētu iesaistīties arī TP un LPP/LC. Lūgts vērtēt to no politiskās konkurences viedokļa, E. Jaunups uzteica konsolidācijas tendenci, jo kustībā esot arī cienījami biznesa aprindu cilvēki un savu jomu līderi - tas dodot cerību, ka viņi spēs nodrošināt koleģiālu lēmumu pieņemšanu, mazinot A. Šlesera un TP priekšsēža Andra Šķēles dominanti. Vienotības pārstāvis gan pamanījis, ka šajā komandā ir arī tādi cilvēki, kuru bizness ir tuvu bankrotam, vai «viltus uzņēmēji, kas savu kapitālu krājuši, esot valsts amatā». Ja uzņēmēji būšot aktīvi un nākšot ar savām idejām, tas būšot apsveicami, jo «šai valdībai tāda elementa trūkst», atzīst E. Jaunups.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?