Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Slogs vai darbaspēka rezerve

«Es nestrādāju jau divarpus gadu. Meklēju apkopējas darbu, bet pagaidām nesekmīgi,» Dienai savas problēmas uztic Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Bauskas filiālē sastaptā ilgstošā bezdarbniece, 35 gadus vecā Lonija (vārds mainīts) no Gailīšu pagasta. Latvijā cilvēku, kuri tāpat kā Lonija ir ilgstošie bezdarbnieki, nav mazums. Saskaņā ar NVA datiem 2013. gada nogalē tādu bija 33 038 jeb 35,4% no visiem bezdarbniekiem.

Lielas cerības nelolo

Lonija ir divu mazu bērnu māmiņa, kura, kā pati uzsver, ar slinkumu nesirgst, jo strādāt sākusi jau 16 gadu vecumā un arī tagad iekopusi nelielu naturālo saimniecību. «Pēc pamatskolas beigšanas sāku strādāt vietējā tirgū par pārdevēju, taču neesmu apguvusi darbu ar kases aparātu. Tādēļ mani nevienā lielveikalā darbā neņem, jo viņi negrib nodarboties ar apmācībām. Tad nu man atliek vien apkopējas darbs, ko darītu ļoti labprāt, jo tas neaizņem pārāk daudz laika. Tas ir svarīgi, jo man taču ir divi mazi bērni. Diemžēl šos divus gadus, kopš esmu NVA bezdarbnieku uzskaitē, šādu vakanču nav,» klāsta Lonija. Par pārkvalifikācijas kursiem domājusi nav, jo no Gailīšu pagasta braukāt uz Bausku tikai kursu dēļ neatmaksājoties, turklāt sabiedriskais transports kursējot reti.

Jautāta, vai nav iespēju strādāt kādā pagasta zemnieka lielsaimniecībā, jaunā sieviete atjautā: «Par kapeikām? Nē, tad labāk esmu mājās ar bērniem un kaut ko daru savā dārziņā.» Lonija atzīstas, ka lielas cerības atrast darbu nelolo, taču arī tagad iztikt varot, jo palīdz Sociālais dienests un vasarā gadoties kādi īslaicīgi pagaidu darbiņi.

Motivācijas trūkums

Latvijā vidējais bezdarba ilgums ir 2,8 gadi, lai gan, pēc pašvaldību Sociālā dienesta darbinieku teiktā, ir sastopami arī tādi «bezdarba tīrradņi», kuri nav strādājuši kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Tā, piemēram, Diena Bauskas NVA filiālē sastapa kundzi pirmspensijas vecumā, kura pat neatcerējās, cik ilgu laiku nestrādā. Darbu gan nemeklējot, jo veselība neatļauj strādāt. Uz jautājumu, vai ir invaliditātes grupa, kundze atbild noliedzoši un sīkāk par veselības problēmām runāt atsakās, vienīgi noteic, ka kaišu esot gana daudz un fizisku darbu vispār strādāt nevarot.

NVA pērn veiktais pētījums par bezdarbu Latvijā liecina, ka visvairāk ilgstošo bezdarbnieku ir pirmspensijas vecumā un 51% ir zems izglītības līmenis. Par to liecina arī ilgstošo bezdarbnieku pieprasītākās profesijas, kuru topa augšgalā ir palīgstrādnieks, pārdevējs, apkopējs un sētnieks.

Bauskas NVA filiāles vadītāja Igunda Bēmane Dienai uzsver, ka būtiskākie ilgstošā bezdarba cēloņi ir zema izglītība un nepietiekamas prasmes, kā arī motivācijas trūkums un atkarības.

NVA direktore Inese Kalvāne Dienai norāda, ka cēloņi atšķiras atkarībā no reģiona, bezdarbnieka vecuma un izglītības. «Ilgstošo bezdarbnieku grupā dominē cilvēki virs 50 gadu vecuma, un viņu gadījumā galvenais ilgstošā bezdarba iemesls ir nepieciešamo prasmju trūkums. Ekonomiski mazāk aktīvajos reģionos, piemēram, Latgales reģiona mazākajās pilsētās, galvenais ilgstošā bezdarba iemesls ir darba vietu trūkums. Atsevišķos gadījumos var runāt arī par nevēlēšanos strādāt un atkarībām,» skaidro I. Kalvāne.

Nevar atgūt tikai 5%

I. Kalvāne norāda, ka ilgstošie bezdarbnieki savā ziņā ir neizmantotā darbaspēka rezerve un uz viņiem nevajadzētu skatīties kā uz darba tirgum zudušiem. Arī I. Bēmane uzskata, ka darba tirgū nevar atgriezt tikai 5% ilgstošo bezdarbnieku, pārējie ar NVA un Sociālā dienesta pūlēm darbu tomēr atrod.

Piemēram, pērn Bauskā bijis pilotprojekts, kurā seši nodarbinātības aģenti individuāli strādājuši ar 60 ilgstošajiem bezdarbniekiem, kuri bez darba ir ilgāk par pieciem gadiem. Projektam noslēdzoties, 22 bezdarbnieki iekārtojušies darbā, kas esot labs sasniegums. Četri no projektā iesaistītajiem bezdarbniekiem gan esot atteikušies no bezdarbnieka statusa, jo neesot patikušas «piespiedu» veicamās aktivitātes, 14 bezdarbnieki šo statusu zaudējuši par pienākumu nepildīšanu.

Lai palīdzētu ilgstošajiem bezdarbniekiem saglabāt un attīstīt profesionālās un sociālās prasmes un iekļauties darba tirgū, NVA piedāvā dažādus atbalsta pasākumus, piemēram, algotos pagaidu sabiedriskos darbus, subsidēto nodarbinātību, konkurētspējas paaugstināšanas pasākumus, profesionālo un neformālo apmācību, karjeras speciālistu, psihologa un pat psihoterapeita konsultācijas.

Tie bezdarbnieki, kuri nevar atrast darbu savā dzīvesvietā, var izmantot NVA reģionālās mobilitātes pasākumu, kas darba meklētājiem ļauj strādāt ārpus savas dzīvesvietas teritorijas. NVA īsteno arī atbalsta pasākumu bezdarbniekiem ar atkarībām - tā saukto Minesotas programmu.

Kopumā pagājušajā gadā darbā iekārtojies 17 721 ilgstošais bezdarbnieks, no tiem 80% tieši pēc aktīvās nodarbinātības pasākumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ilgstošais bezdarbs

Latvijā - 44,5% no visiem bezdarbniekiem
Lietuvā - 42,6% no visiem bezdarbniekiem
Igaunijā - 42,6% no visiem bezdarbniekiem
Vidēji ES - 48,1 no visiem bezdarbniekiem
Vidējais bezdarba ilgums - 2,8 gadi
48,4% bezdarbnieku - vecumā virs 50 gadiem
Lielākais bezdarba īpatsvars Latgalē - 55,2%
Bezdarbnieku īpatsvars ar zemu kvalifikāciju - 51,9%
Avots: NVA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?