Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Smaidu zemē

Velciet ar pirkstu pa globusu - pa kreisi no Latvijas un tad tik uz leju, pāri visiem Ēģiptes un Marokas kūrortiem, ekvatoram, un tur Āfrikas labajā pusē būs Mozambika - smaidu zeme. Šāds sauklis rotā visus tūrisma ceļvežus un bukletus. Un tālu no patiesības tas nav, smaida gandrīz visi - bērni, jauni vīrieši, veci vīri, jaunietes un pensionāri. Smaida, māj un sveicina balto cilvēku, īpaši vietās, kas ir prom no pilsētām.

Es dzīvoju Šimoju, ceturtajā lielākajā Mozambikas pilsētā, kas atrodas valsts centrālajā daļā. Esmu brīvprātīgā koledžā, kur sagatavo pamatskolas skolotājus lauku rajoniem.

Mzungu vienskaitlī, azungu daudzskaitlī - tā šeit sauc baltos, kas mazpilsētās un ciemos ir retums un tāpēc šķiet interesanti. Bērni nāk paspiest roku un paprasīt kādu banānu vai sīknaudu, jaunekļi nāk iepazīties un mēģināt dabūt telefona numuriņu, iedzēruši vīrieši vēlas izstāstīt kaut ko vietējā dialektā. Kaut kas man ļoti atgādina Latvijas laukus un izturēšanos pret pilsētnieku, kas uz vasaru atbraucis atpūsties. Tik jautājuma: «Kā gan jums tur, pilsētā, klājas?» vietā ir jautājums par to, kā gan mums tur Amerikā, Eiropā vai Austrālijā klājas. Lielākā daļa cilvēku par Latviju nezina pilnīgi neko. Jautā, no kurienes esmu, bet, kad atbildu, novelk garum garu «āāāāāā». Tieši tādu pašu, kādu paziņas Rīgā, kad stāstīju, kāpēc es netikšu balsot vēlēšanās un kur paies mana ziema.

Latvijai ar Mozambiku gan ir kaut kas kopīgs - tā ir sociālismā kaltā pagātne. Aukstā kara laikā ASV un Padomju Savienība izmantoja Āfriku kā savu netiešo karalauku. Padomija atbalstīja Mozambikas vadošu partiju Frelimo, kas izveidoja vienpartijas sociālistiskās pārvaldes režīmu. Daudzi šejienes cilvēki ir studējuši vai nu Kubā, vai kādā no Padomju Savienības republikām: Ukrainā, Baltkrievijā, Gruzijā...

Un, lai arī es pārstāvu to paaudzi, kas no sociālisma neko daudz neatceras, tomēr to, ka kaut kas nav tīrs ar to Mozambikas eksotiku, sapratu mirklī, kad brokastu maizītē atradu biezu doktordesas šķēli. Ko gan doktordesa dara šeit? Pēc doktordesas atklāju eļļā ceptus pīrāgus, kas garšo tieši tāpat kā Rīgā. Mana nedaudz vecākā kolēģe no Udmurtijas Krievijā ikkatrā pretimnācējā spēj saskatīt kādu prototipu, kādu cilvēku no sava ciema, kādu paziņu vai sabiedrisko darbinieku. Pat vietējā popmūzikas dzīve šķiet zināma: pazīstamu dziesmu kaverversijas portugāļu valodā un deju mūzikas dziesmas a la skarbie deviņdesmitie ar Ruki Verh un Demo. Nemaz nerunājot par apkalpošanu veikalos un sabiedriskajās iestādēs, kas atgādina Latvijas pasta kādreizējo stilu: «Kā gan jūs uzdrīkstaties traucēt mani manā darba laikā?»

Skatoties uz laimīgajiem bērniem, kas dauzās ārā un kam nav nekā, pat kurpju, man tomēr liekas, ka visa laime ir te. Viņu vecāki nepelna naudu spēļu konsolei, bet tikai maizītei, un viņu dzīvē tomēr nav tik daudz ikdienišķu negāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?