Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Sniegs un klusums

Ir dienas, kad, atverot logu, telpas piepildās ar kūstoša sniega smaržu un pavasara klātbūtnes apsolījumu. Bet tikpat labi jau nākamajā dienā gaisa temperatūra var noslīdēt stipri zem nulles vai uzlīt lietus, vai iegriezties putenis... Līdzi laikapstākļiem svārstās arī pašsajūta. Daļa nolikušies zem segām ar gripu, kas ap šo laiku sasniegšot maksimālo izplatības stadiju, daļa cīnās ar pilnmēnesi un pavasara gaidu eiforijas izraisītajām garastāvokļa maiņām.

Skatos savā Endomondo sportisko draugu aktivitāšu sarakstiņā un apskaužu ikrīta skrējējus - viņi ir ielās un parciņos, iedvesmas pilni, neskatoties uz laikapstākļiem. Malači! Šķiet, jo vairāk kustēsies ārā, jo mazāk tevi savā varā ievilks pirmspavasara depresija vai visādas kaites. Pēc oficiālā gadalaiku kalendāra spriežot, ziema ir tikko kā pāris dienas pusē, bet februāris taču ir īsais mēnesis un 1. marts jau iekāpj pavasarī. Sniegotā, un tomēr. To, kurā gadalaikā tad īsti atrodamies, vislabāk redz laucinieki un tie, kas maksimāli mēģina pietuvoties dabai ikvienā savā brīvajā brīdī. Lai pabūtu klusumā un mierā.

Protams, dienās, kad uzsnieg un piesalst, pieklust arī pilsēta. Gan tāpēc, ka objektīvi mazāk cilvēku un automašīnu dodas ielās, bet sava loma ir tieši sniegam un pat tā konsistencei - cik tas ir irdens, smalks vai, gluži otrādi, slapjš un smags. Zinātnieki izpētījuši - sniegs ne tikai apklāj zemi, pārvēršot to par baudu acīm skaistuma mīļotājiem, prieku slēpošanas cienītājiem un papildu grūtībām sētniekiem un brauktuvju apsaimniekotājiem, bet arī darbojas kā trokšņu slāpētājs. Kad sniega sega uzkrājas, tā savā ziņā absorbē skaņu vilņus, noskaidrojuši Climate Central - Amerikas klimata pētniecības centra speciālisti. Sniegpārsliņas krājas cita uz citas, un starp tām veidojas gaisa telpa, kas samazina skaņu plūsmu, to it kā absorbējot. Jo lielāks sals un sniegpārsliņas ir vieglākas, jo lielāka gaisa telpa starp tām veidojas, savstarpēji savienojoties - jo lielākas spējas šai segai absorbēt skaņas. Arī putni, kas ziemo tepat un dienas laikā rosās, iečiepstas, sniegot sniegam, pieklust un nogaida. Lai uzmundrinātu prātu un veselību, jāiet pastaigā un jābauda klusums.

Protams, ne tikai ar pašiedvesmu vien būs līdzēts, un visi zina teicienu, ka tu esi tas, ko tu ēd. Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros pagājušā gada nogalē veica iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, kāda ir Latvijas iedzīvotāju izpratne par bioloģisko pārtiku un tās lietošanas paradumi. Aptauja, kurā piedalījās vairāk nekā 1000 respondentu, atklāja, ka lielākajai daļai ir nepilnīga izpratne par bioloģisko pārtiku, tajā pašā laikā cilvēki uzskata, ka tādu lieto. Eko pārtika ir audzēta un ražota saskaņā ar dabas procesiem, neizmantojot sintētiskos pesticīdus, minerālmēslus un antibiotikas. Un vienīgais, kas var to garantēt gala patērētājam, ir Eiropas Savienības ekomarķējums - zaļā lapiņa, kuru piešķir pārbaudītiem un bioloģiski sertificētiem produktiem. Dabas Diena iesaka - piesakies kādā no tiešās pirkšanas kustības pulciņiem un apciemo ražotājus, ziemas baudīšanu laukos apvienojot ar praktisku nodarbi.

Vairāk: www.tiesapirksana.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?