Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sociālie partneri iebilst pret kvotām

«Aicinām deputātus ceturtdien, 17. oktobrī, nevirzīt izskatīšanai Saeimā steidzamības kārtā grozījumus Imigrācijas likumā, kas nosaka kvotu ieviešanu termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšanai apmaiņā pret nekustamo īpašumu. Uzskatām, ka lemšana par šādiem grozījumiem Imigrācijas likumā ir jāatstāj nākamās Saeimas ziņā,» vakar paziņoja valdības sociālie partneri - Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) un Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA).

Minētās organizācijas uzrakstījušas atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām un Saeimas deputātiem ar aicinājumu TUA izsniegšanas procesa optimizēšanai izveidot darba grupu, kas to profesionāli izanalizētu.

Sociālie partneri arī pauda savu neizpratni par TUA izsniegšanas sasaistīšanu ar budžetu, jo tas nav iekļauts budžeta paketē. Jāatgādina, ka viena no koalīcijas partnerēm - Nacionālā apvienība - ir paziņojusi, ka nebalsos par budžetu, ja netiks ieviestas kvotas TUA izsniegšanai ar perspektīvo mērķi vispār slēgt šo programmu.

LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs norādīja, ka TUA izsniegšana ir saimniecisks jautājums, kas gaidāmo Saeimas vēlēšanu gaisotnē ir «pārpolitizēts». «Ja reiz neviens, ieskaitot valdības vadītāju Valdi Dombrovski, nav apmierināts ar panākto kompromisu (kvotu apjomu), tad nav izprotams, kādēļ šis jautājums jāvirza steidzamības kārtā,» atzina V. Gavrilovs. Viņš arī bilda, ka «pašreizējās diskusijas destabilizē Latvijas uzņēmējdarbības vidi, mūsu tēlu ārvalstu investoru acīs, kā arī rada priekšstatu, ka lēmumu pieņēmējiem trūkst izpratnes par to, kādu iespaidu viņu lēmumi atstāj uz tautsaimniecības konkurētspēju un izaugsmes iespējām nākotnē».

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone par absurdu atzina kvotu noteikšanu investīcijām, «jo tas būtu tas pats, kas noteikt kvotas labklājībai». L. Meņģelsone uzsvēra, ka pašreizējās runas par kvotu ieviešanu jau ir radījušas situāciju, kad daudzi iesāktie būvprojekti ir apturēti un vairāki simti cilvēku zaudējuši darbu.

Taujāts, vai TUA jautājuma dēļ būtu saprātīgi izgāzt budžetu, LLPA izpilddirektors Māris Kučinskis norādīja, ka nav pieļaujams, ka kāds politiskais spēks šādi manipulē ar budžetu. «Tas būs bīstams precedents, kas nākotnē ļaus parādīties vēl interesantākiem ultimātiem. Ir jāmeklē alternatīvas, kā budžetu tomēr apstiprināt. Pieļauju, ka tas varētu notikt ar ZZS balsīm.»

Kvotu ieviešanu TUA izsniegšanā par labāko risinājumu neuzskata arī sabiedrība par atklātību Delna, kas norādījusi uz būtiskiem korupcijas riskiem, aicinot izvēlēties citus risinājumus.

Koalīcijas partneru panāktā vienošanās paredz, ka nākamgad apmaiņā pret termiņuzturēšanās atļaujām var veikt ne vairāk par 700 darījumu par nekustamā īpašuma iegādi ar vērtību virs 150 000 eiro un vēl 100 darījumu gadā virs 0,5 miljoniem eiro. Savukārt 2015. un 2016. gadā šādu darījumu skaits samazinātos attiecīgi līdz 525 un 350, kā arī katru gadu vēl uzturēšanās atļaujas varētu piešķirt par 100 darījumiem virs 0,5 miljoniem eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?