Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Socializējas, pērk maz, bet svaigu

Kaut arī lielveikalos daudzās pārtikas preču grupās produktus iespējams nopirkt lētāk, no rītiem sabiedriskā transporta pieturvietās Rīgas Centrāltirgus tuvumā vienmēr manāms daudz pensijas vecuma ļaužu. Uz pilsētas lielāko tirgu seniori gatavi mērot arī tālu ceļu, lai citkārt nopirktu tikai pārsimts gramus kārotā. Kas mudina izvēlēties tirgus produkciju, un kādi ir vecāku cilvēku iepirkšanās paradumi?

Par pieciem latiem dienā

No rīta pēc desmitiem Centrāltirgus piena paviljonā pārsvarā apgrozās tieši seniori. Ne katrs pērk, un, ja arī pērk, tad mazos daudzumos. Piena produktu pārdevēja Svetlana stāsta, ka izveidojies pastāvīgs klientu loks. «Pierod pie viena pārdevēja un uz tirgu nāk regulāri, pat pēc 200 gramiem biezpiena. To un arī krējumu vecie ļaudis izvēlas pārsvarā. Viņiem svarīgi, lai produkti būtu svaigi, lai var nopirkt tikai mazliet un arī te seniori raugās, kuriem produktiem ir akcijas cenas.» Pārdevēja neslēpj - gadās, ka norēķinoties pensionāriem pietrūkst kāda santīma. «Bet piedodam, norunājam, ka atnesīs citreiz. Un ziniet?! Pēc nedēļas atnāk un neaizmirst atdot!» Ir bijušas situācijas, kad vecais cilvēks acīmredzami gribētu ko nopirkt, bet vispār neesot naudiņas. «Redzam - šis onkulītis tiešām nevar atļauties, tad iedodam tāpat. Jo pensionāri ar savu trūcību nespekulē. Viņiem transports par brīvu un uz tirgu brauc arī tikai paskatīties, starp cilvēkiem pabūt,» novērojusi Svetlana.

Viņas kliente Valentīnas kundze atbraukusi no Ķengaraga, lai sapirktu produktus vīra jubilejai, bet ikdienā iepērkas lētākajos lielveikalos. «Ar vīru ēdam piena produktus - piens, biezpiens, krējums, kefīrs ir katru dienu. Ar gaļu neaizraujamies. Dažkārt nopērku vistas fileju, vēl kādu saknīti klāt. Citreiz kā našķi atļaujos gurķīti, tomātiņu. Kartupeļus, burkānus iepērkam rudenī - pāris maisu ieliekam pagrabā un ar tiem pietiek. Es kartupeļus ēst nevaru veselības dēļ, no tiem pārtiek vīrs. Sev vāru putras - auzu, griķu, bet cik no tām putrām var pārtikt...» stāsta seniore. Par izdzīvošanu kundze nesūdzas - abiem ar vīru esot pensija un, kad nomaksā visus obligātos rēķinus, sarēķinājusi, ka pārtikai dienā drīkstot iztērēt piecus latus. «Dzīvot var, Dievs, dod tikai veselībiņu.»

Zina cenu atšķirības

Dora ceļu no Pļavniekiem gatava mērot, lai nopirktu svaigus produktus. «Vēl svarīgi, ka pārdevēji ir laipni, var parunāties. Uz tirgu braucu reizi nedēļā - tas ir pieradums, saglabājies kopš tiem laikiem, kad vēl dzīvoju centrā.» Viņasprāt, tirgū produkti esot gardāki, turklāt kundze izpētījusi, ka ne vienmēr lielveikalos tie ir lētāki. «Cenas salīdzinu. Piemēram, šis poļu biezpiens ir par 15 santīmiem lētāks nekā maā tuvākajā lielveikalā. Puskilograms pietiks nedēļai,» pirkumus izrāda seniore. «Vēl nopirku gabaliņu Šveices siera un saldētu zivi. Uzvārīšu sakņu zupiņu, un pāris dienām pietiks. Brauciens uz tirgu ir attaisnojies, turklāt esmu izstaigājusies.»

Sakņu un gaļas paviljonā senioru vecuma pircēju mazāk, ko nevar teikt par zivju paviljonu, kur pēc lētākām zivīm dažviet veidojas rindas. Pārdevēja Gaļina stāsta, ka visvairāk pensijas vecuma pircēju esot mēneša vidū, kad saņem pensiju - pērk salakas, reņģes, zivju zupas izlasi, bet atļaujoties arī ikrus. Dora gan biežāk pērk saldētās zivis: «Kad sagribas ko gardāku, atļaujos gabaliņu foreles. Divarpus latu par kilogramu nav daudz, turklāt man vienai jau nevajag kilogramu.»

Veselīgāk un lētāk

Izvēloties produktus, Vitālijam galvenais rādītājs esot kvalitāte. Zivis pērkot tikai te, tiesa, ne pārāk bieži. «Kādreiz nēģi nopērk, mencas fileju, karpu uz svētkiem. Augļus nopērk. Svētkos parasti izšauj visu pulveri,» neslēpj Vitālijs. Lai gan pensijas gados, viņš turpina strādāt. «Ja nestrādātu, tad gan būtu citādi. Šogad jau diezgan bēdīgi ar iztikšanu, siltuma rēķini augsti.» Taču ēšanai viņa ģimenē netaupa - cik vajag, tik ēd. «Kā jau pensijā. Uz diskotēkām vairs nelēkājam, tur naudu nevajag,» nosmej sirmais vīrs.

Cits zivju paviljonā satiktais kungs gados atteic, ka dodas iepirkties tur, kur sūta sieva. Šoreiz tīkliņā pāris kilogramu svaiga laša. Viņa kundze Irina stāsta, ka no šī pirkuma sanākšot gan zivju zupa, gan lašmaizītes. Lielveikalus viņi neapmeklē vispār: «Tur dārgāk, un vispār ļoti nepatīk supermārketi. Tirgū pērkam visu pārtiku - dārzeņus, gaļu, zivis. Protams, raugāmies uz atlaidēm, jo mums mazas pensijas.» Kā nerakstīta tradīcija reizi nedēļā doties uz tirgu pēc svaigām reņģēm esot arī Valentīnai no Ķengaraga: «Pensionāram reņģītes ir gan veselīgākais, gan lētākais produkts.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?