Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sodi maigāki, nekā prasīts

«Policijas darbinieki ir tie, kas aizsargā likumu. Ja šādi cilvēki nostājas uz noziedzīga ceļa un runa ir ne par dienesta noziegumiem vai amata pienākumu pildīšanu, bet kriminālnoziegumiem, tas vēl jo vairāk rāda to, cik zemu cilvēki var krist. Es tādus cilvēkus sauktu par morālajiem kropļiem,» komentējot spriedumu skandalozajā Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā, žurnālistiem teica prokurors Pāvels Sondors.

Lielākajai daļai apsūdzēto tiesa vakar piesprieda maigākus sodus, nekā prasīja prokurors, vienīgi bijušais specvienības Alfa darbinieks Arvo Žagars, kuru atzina par vainīgu policista Andra Znotiņa slepkavībā, no mūža ieslodzījuma neizbēga.

Vislielākais nosacītais vinnētājs bija Tukuma policijā iepriekš strādājušais laupītājs Deniss Hristoforidi - mūža ieslodzījuma vietā tiesa viņu sodīja ar 20 gadiem aiz restēm. Viņa brālis Pāvels Hristoforidi prasīto 20 gadu vietā sēdēs 18. Apsūdzētie, kuriem prokurors prasīja 14 gadu cietumā, - Leonīds Koņuhovs, Staņislavs Babelis un Edgars Paruškins - valsts maizē dzīvos 13 gadu. Savukārt bandas dalībnieks, kurš gan Jēkabpils laupīšanā nepiedalījās, Staņislavs Berkuls tika nosacīti notiesāts uz sešiem mēnešiem par dalību zādzībā Jūrmalā.

Brāļu Hristoforidi advokāts Regnārs Jansons neatklāja, vai spriedumu pārsūdzēs, jo vispirms esot jāsagaida pilns sprieduma teksts. Tas gaidāms nākamā gada 22. februārī. Patlaban nekādus komentārus sniegt viņš nevarot, jo lietā joprojām esot daudz neatbildētu jautājumu, tomēr uz jautājumu, ar kādu noskaņojumu viņa klienti šodien braukuši uz tiesu, advokāts atbildēja: «Noteikti, ka aizbrauca ar labāku.»

Savukārt A. Žagara, kuru tiesa atzina par vainīgu policijas kapteiņa A. Znotiņa slepkavībā, aizstāvis Artūrs Zvejsalnieks norādīja, ka spriedums tikšot pārsūdzēts. Viņu esot pārsteigusi prokuratūras viedokļa maiņa tiesas laikā. «Mēs redzam lēmumu par lietas nodošanu tiesā, kur minēti divi [vainu] mīkstinošie apstākļi, savukārt debatēs prokurors pēkšņi norāda uz pastiprinošu apstākli un mīkstinošos aizmirst,» viņš apgalvoja.

Jāpiebilst, ka neilgi pirms sprieduma nolasīšanas apsūdzību pārstāvošais prokurors nomainījās - Jelgavas virsprokurores Vidas Kravcovas vietā stājās Zemgales tiesu apgabala prokurors Pāvels Sondors. Viņš norādīja, ka, ņemot vērā apsūdzības smagumu un radīto kaitējumu, spriedums jau bija paredzams. Prokurors, no vienas puses, pauda gandarījumu, ka «kopumā spriedums ir notiesājošs un ņemti vērā praktiski visi apsūdzības argumenti», no otras - atzina, ka vēl jāiepazīstas ar sprieduma motivējošo daļu, tāpēc, vai iesniegs protestu, vēl nevarot pateikt.

Jautāts par D. Hristoforidi piespriestajiem 20 gadiem prokurora prasītā mūža ieslodzījuma vietā, P. Sondors teica: «Tas, vai slepkavības mēģinājums ir pabeigts, nevar būt izšķirošs soda noteikšanā, jo tajā, ka cietušais ir izdzīvojis, nav apsūdzētā nopelna - tas ir ātrs un kvalitatīvs mediķu darbs. Tāpēc es uzskatu, ka uz sodu tas nevarēja atstāt iespaidu, un biju lūdzis arī otram apsūdzētajam mūža ieslodzījumu. Es uzskatu, ka viņa personības raksturojums ir tāds, ka viņš ir pelnījis to sodu, kādu esmu lūdzis.»

Prokurors arī apšaubīja, vai apsūdzētie patiesi nožēlo tos noziegumus, kuros atzinušies. «Formāli - tik tālu, cik tālu viņi ir atzinuši savu vainu, viņi, protams, nožēlo. Es gan nezinu, vai spriedumā tas ir pieņemts kā mīkstinošs apstāklis, bet uzskatu, ka tas tā nebūtu vērtējams,» teica P. Sondors un norādīja, ka savās liecībās apsūdzētie neesot bijuši pa īstam vaļsirdīgi un mēģinājuši cits citu piesegt. «Es uzskatu, ka šādā veidā viņi parāda, ka līdz galam nav sapratuši, kādas sekas ir iestājušās. Joprojām izturas kā viena organizēta grupa, joprojām cits par citu stāv un krīt, un es uzskatu, ka šādi cilvēki nav pelnījuši nekādu labvēlību no tiesas puses,» uzsvēra apsūdzības uzturētājs.

Paši laupītāji sprieduma nolasīšanas laikā izturējās mierīgi, neizrādot nekādas emocijas. Uz sprieduma nolasīšanu bija ieradušies arī policisti, kuri apšaudē cieta no strupceļā iedzīto laupītāju lodēm. Vienam no viņiem - Rimam Švedam - par labu no A. Žagara tika piedzīti 10 250 latu. Tādu pašu summu no D. Hristoforidi saņems Salvis Tihanovskis. Savukārt Arnim Ružam, kura māju aplaupīja šis pats grupējums, kompensācijā no brāļiem Hristoforidi un E. Paruškina pienāksies 73 809 lati. Vairākiem citiem cietušajiem par labu tiesa piešķīra mazāka apjoma kompensācijas.

Laupīšana Jēkabpilī notika pagājušā gada 25. janvārī, tomēr laupītājiem ar aptuveni 104 000 latu guvumu nekur tālu aizbēgt neizdevās. Vajājošie likumsargi viņus iedzina strupceļā un aizturēja, tomēr apšaudes laikā vairāki policisti tika ievainoti, bet A. Znotiņš gāja bojā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?