Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sodīt piedūmotājus neesot problēma

Drīzumā ministrijas plāno kopīgi izstrādāt grozījumus likumā, lai Latvijā paplašinātu smēķēšanas ierobežojumus, liedzot pīpēt lodžijās un pa atvērtiem logiem, taču jau tagad apzinās - aizliegums būs ļoti precīzi jāformulē, lai pārkāpējus varētu saukt pie atbildības. Kā Diena noskaidroja pašvaldību policijas pārvaldēs, inspektoriem neesot problēmu sodīt pīpētājus par smēķēšanu jau noteiktajās neatļautajās vietās, arī daudzdzīvokļu namu kāpņutelpās.

Pie grozījumu projekta strādās Veselības ministrija kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Tieslietu ministriju. Iniciatīva par smēķēšanas aizliegumu uz lodžijām, balkoniem un pa atvērtiem logiem nāca no kāda Ozolnieku novada iedzīvotāja un guva atbalstu Ozolnieku novada domē. Deputāti vienbalsīgi priekšlikumu atbalstīja un noteica šādu aizliegumu novadā. Kā Diena uzzināja novada domē, Ozolniekos pagaidām par smēķēšanu uz lodžijām neviens neesot sodīts, jo vispirms pašvaldība iecerējusi nodarboties ar profilakses darbu un skaidrot, nevis sodīt. Diena jau rakstīja - iepriekš atsevišķas valsts iestādes bija skeptiskas par to, kā varētu jauniecerēto aizliegumu kontrolēt.

Vietas, kur Latvijā smēķēšana ir liegta, noteiktas likumā Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu. Tādas ir, piemēram, sabiedriskā transporta līdzekļu pieturvietu nojumes, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņutelpas, gaiteņi un citas koplietošanas telpas. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikts: par smēķēšanu neatļautās vietās uzliek naudas sodu līdz desmit latiem.

Jautāta, kā policija var pieķert smēķētājus kāpņutelpās, Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Inese Tīmane saka - ļoti bieži policija par šiem gadījumiem uzzina no iedzīvotāju iesniegumiem. «Piemēram, kaimiņš regulāri smēķē kāpņutelpā. Policija uz iesniegumu reaģē, apseko namu un, ja konstatē smēķēšanu, sastāda administratīvo pārkāpumu protokolu,» saka I. Tīmane. Arī tad, ja, policijai ierodoties, kāpņutelpā neviens nesmēķē, inspektori var, balstoties uz liecinieku paskaidrojumiem, pēc tam izsaukt smēķētāju uz policiju un sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolu. Smēķētājus neatļautās vietās policija arī mēdzot pieķert nejauši, dodoties uz citiem izsaukumiem. I. Tīmane gan nevarēja pateikt, cik ik gadu noformēti protokoli par smēķēšanu tieši kāpņutelpās. Dati ir tikai par kopējo pārkāpumu skaitu, smēķējot neatļautās vietās. Kopumā Rīgas pašvaldības policija sastādījusi 303 administratīvā pārkāpuma protokolus, pie atbildības pārkāpuma vietā saukti 95 cilvēki. Arī Liepājas pašvaldības policijas pārstāve Inese Mikute saka - visvairāk par smēķēšanu kāpņutelpās policija uzzina no kaimiņu sūdzībām. Iedzīvotājiem tikai jāuzraksta iesniegums pašvaldības policijai.

Rīgas rajonā daudzdzīvokļu mājā dzīvojošais Guntis (35) šogad pavasarī viesojies pašvaldības policijas iecirknī, jo kaimiņš bija sūdzējies par kāpņutelpas piedūmošanu. «Pēc vienpadsmitiem vakarā, kad cilvēki aizgājuši gulēt, es mēdzu iziet uzsmēķēt. Es gan neatrodos tieši kāpņutelpā, bet uz lieveņa. Taču dūmi ienāk arī kāpņutelpā,» viņš saka. Saņēmis pastkastītē vēstuli no pašvaldības policijas, viņš turp devies. Policists viņam pastāstījis par ienākušo sūdzību par smēķēšanu, taču neesot atklājis sūtītāju. Viņš skaidrojis, cik dūmi kāpņutelpās kaimiņiem var būt kaitinoši, taču Gunti neesot sodījis, vien aicinājis turpmāk tā vairs nedarīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?