Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sprādziens noposta Teksasas mazpilsētu

Pusei iedzīvotāju nelielajā Vestas pilsētiņā Teksasas štatā ASV nācies evakuēties pēc tam, kad trešdienas vakarā netālu esošajā mākslīgā mēslojuma rūpnīcā notika spēcīgs sprādziens, kas, ļoti iespējams, paņēmis vairāku desmitu cilvēku dzīvību, ievainoti vairāk nekā simt sešdesmit.

Sākotnēji izskanējusi informācija, ka sprādziens noticis pēc tam, kad aizdedzies rezervuārs, kurā uzglabāts sausais amonjaks. Varasiestādes izmeklēs, vai negadījumā vainojama ļaunprātīga rīcība vai tehniska ķibele.

Upuru skaits pieaugšot

Naktī uz ceturtdienu policijas un glābšanas dienestu darbinieki devās no mājas uz māju, lai meklētu ievainotos un ēkās iesprostotos. Pēc iepriekšējā vakarā notikušās eksplozijas daudzas apkārtnes mājas pārņēma liesmas, bet citas cieta no sprādziena spēka.

Postījumi esot nodarīti kopumā aptuveni 80 namiem, liela daļa no tiem ir nolīdzināti līdz ar zemi, vietējās amatpersonas pavēstījušas laikrakstam Waco Tribune Herald.

Glābšanas darbu dalībnieki apgalvoja, ka tikai 2800 iedzīvotāju lielajai pilsētiņai nodarītā postaža ir salīdzināma ar redzēto pēc terora aktiem Irākā un Afganistānā vai pēc uzbrukuma biroju ēkai Oklahomasitijā 1993. gadā.

«Es neko tamlīdzīgu nebiju redzējis. Visapkārt izskatījās kā kara zonā,» vietējā apgabala šerifs Pārnels Maknamara sacīja aģentūrai Reuters.

Varasiestādes apstiprinājušas, ka ir mirušie, tomēr nespēja pateikt konkrētu skaitu. Aplēses liecināja, ka nogalināti 5-15 cilvēki, to vidū arī vairāki ugunsdzēsēji, kuri sprādziena brīdī centās apdzēst rūpnīcā izcēlušos ugunsgrēku.

Tomēr Vestas mērs Tomijs Muska brīdinājis, ka bojāgājušo skaits varot pieaugt pat līdz 70 pēc tam, kad glābēji varēs piekļūt rūpnīcas teritorijai un nopostīto māju gruvešiem.

Ļoti paveicies aptuveni 130 cilvēkiem, kuri stundu pirms sprādziena tika evakuēti no rūpnīcai blakus esošā pansionāta.

Sprādzienā cietušie tikuši ievietoti trīs apkārtnes slimnīcās. Lielai daļai bijušas plēstas un grieztas brūces, arī lūzumi.

Jūt pat Dalasā

Aculiecinieki sprādzienu mākslīgā mēslojuma rūpnīcā salīdzinājuši gan ar tornādo, gan atombumbas eksploziju. ASV Ģeoloģijas dienests informē, ka sprādziens izraisījis zemes svārstības, kas pielīdzināmas 2,1 magnitūdu spēcīgai zemestrīcei. Sprādziena radītais pazemes grūdiens bijis jūtams arī 130 kilometru attālajā Dalasā.

Vestas iedzīvotājs Džeisons Šeltons, kurš ar ģimeni dzīvo aptuveni pusotra kilometra attālumā no ražotnes, sajutis sprādziena spēku, stāvot savas mājas verandā. «Logi sāka drebēt, bērni šausmās kliedza,» atminas vīrietis.

Debija Maraka sprādziena brīdī atradusies savā automašīnā vairākus simtus metru no rūpnīcas: «Es jutos tā, it kā atrastos tornādo iekšienē. Visapkārt lidoja dažādas lietas. Kāds priekšmets izdauzīja auto priekšējo stiklu.»

Netālās Veiko pilsētas policijas priekšnieks Viljams Sventons, kura jurisdikcijā ir arī Vesta, paziņojis, ka rūpnīcas teritorija ir klasificēta kā nozieguma vieta, tomēr aicināja neizdarīt tālejošus secinājumus. «Pagaidām nekas neliecina, ka ir noticis noziedzīgs nodarījums, bet mēs neizslēdzam tādu varbūtību,» viņu citē CNN televīzija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?