Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Spriedīs, kā iznīdēt korupcijas sērgu

Londonā ceturtdien norisināsies Lielbritānijas premjerministra Deivida Kemerona rīkots pretkorupcijas samits, kurā piedalīsies daudzu pasaules valstu līderi, nevalstiskās organizācijas un Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda vadītāji, lai spriestu par to, kā apkarot globālo korupciju. Tās milzīgie apmēri izgaismojās aprīlī, kad atklātībā nonāca slepena informācija par Panamas juridiskā uzņēmuma Mossack Fonseca izveidotiem un apkalpotiem ārzonu uzņēmumiem, kas ietekmīgām un bagātām personām ļauj atmazgāt nelikumīgi iegūtus līdzekļus un izvairīties no nodokļu nomaksas.

Pasākums jau izpelnījies plašu uzmanību, jo trešdien atklātībā nonāca D. Kemerona nediplomātiskie izteikumi par dažām samitā pārstāvētajām valstīm. Premjers otrdien, tiekoties ar Lielbritānijas karalieni Elizabeti II, pie ieslēgtām televīzijas kamerām valdniecei sacīja, ka pretkorupcijas sanāksmi apmeklēšot dažu «fantastiski korumpētu» valstu līderi. Kā «iespējams, viskorumpētākās» viņš minēja Nigēriju un Afganistānu.

Vēlāk D. Kemerona birojs paziņoja, ka premjers novērtē Afganistānas un Nigērijas valdību centienus apkarot plašo korupciju, tāpēc ielūdzis abu valstu prezidentus piedalīties samitā.

Briti rāda piemēru

Samita namatēvs D. Kemerons pirms samita, kurā varētu piedalīties aptuveni 40 valstu pārstāvji, norādījis, ka korupcija ir «progresa ienaidniece un daudzu pasaules problēmu sakne». «Tā iznīcina darba vietas un bremzē ekonomisko izaugsmi, iesloga trūcīgos bezcerīgā nabadzībā un grauj mūsu drošību, veicinot cilvēku piesliešanos ekstrēmistu grupējumiem,» viņu citē ziņu aģentūra Bloomberg.

Viņš pērn deklarēja, ka «netīrai naudai nav vietas Lielbritānijā». Atsevišķi soļi pretī mērķim ir sperti, jo jūnijā briti ieviesīs publisku reģistru, kurā ikvienam būs iespēja uzzināt patiesā labuma guvējus uzņēmumos, kas reģistrēti Apvienotajā Karalistē. Izskanējuši minējumi, ka sanāksmes laikā D. Kemerons varētu izziņot rīcības plānu cīņai pret naudas atmazgāšanu Londonas nekustamo īpašumu tirgū.

Tomēr Londonas virzienā izskanējuši pārmetumi par nespēju ietekmēt savas aizjūras teritorijas, kas ir populāras nodokļu paradīzes, kurās reģistrēti neskaitāmi ofšori. Daļa no tām nevēlas publicēt to jurisdikcijā dibināto ofšoru patiesos īpašniekus.

Paredzēts, ka samita laikā tā dalībnieki parakstīs deklarāciju par apņemšanos izskaust korupciju, kā arī vajāt un sodīt tos, kas veic koruptīvas darbības un piesedz tās, vēsta BBC. Šī mērķa īstenošanai varētu izveidot starptautisku pretkorupcijas aģentūru, kam nebūtu tiesībsargājošas funkcijas, bet tā koordinētu informācijas apmaiņu starp valstīm.

Tomēr atsevišķas valstis, piemēram, Krievija, nevēlas, ka deklarācija būtu obligāti saistoša.

Kropļo globālo ekonomiku

Pretkorupcijas organizācijas Transparency International Lielbritānijas nodaļas vadītājs Roberts Beringtons uzskata, ka D. Kemeronam nevajadzētu pieļaut mēģinājumus sašaurināt sanāksmes mērķus. «Premjerministrs ir radījis platformu valstīm, kas nopietni vēlas apkarot korupciju, tāpēc ir pienācis laiks, lai arī citi apliecinātu, ka viņiem ir šādas ambīcijas,» R. Beringtons sacīja ziņu aģentūrai AFP.

Transparency International norāda - samitā valstīm būtu jāvienojas publicēt reģistrus, kuros redzami ofšoru īpašnieki un patiesā labuma guvēji. Organizācija ierosina, lai valstis atļautu piedalīties publisko iepirkumu konkursos tikai uzņēmumiem, kuri ir norādījuši to patiesos īpašniekus. Transparency International arī aicina valdības vairāk sadarboties ar pilsonisko sabiedrību korupcijas apkarošanā. Vairāk nekā 300 ekonomistu vērsušies pie valstu līderiem, kuri piedalīsies Londonas samitā, aicinot viņus atzīt, ka nodokļu paradīzes nedod ekonomisku labumu. «Teritorijas, kas atļauj slēpt aktīvus čaulas uzņēmumos vai veicina, ka tur reāli nestrādājošas kompānijas reģistrē savu peļņu, kropļo globālo ekonomiku,» teikts paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?