Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Spriedums Krievijas opozīcijai

Vienam no Krievijas pazīstamākajiem opozicionāriem Aleksejam Navaļnijam šodien tiks nolasīts tiesas spriedums lietā, ko aktīvisti dēvē par Kremļa mēģinājumu pieklusināt opozīcijas aprindās ietekmīgo juristu un pretkorupcijas blogeri. Gan virkne Krievijas tieslietu speciālistu, gan A. Navaļnijs prognozē, ka viņš tiks atzīts par vainīgu lietā par līdzekļu piesavināšanos no valstij piederošā kokmateriālu uzņēmuma Kirovļes, taču opozicionārs sola, ka pat draudošais cietumsods nespēšot apturēt viņa cīņu pret prezidenta Vladimira Putina «feodālo varas sistēmu».

Tomēr A. Navaļnija apcietināšana būtu smags trieciens opozicionāriem, kuru spēku jau gadiem vājinājis spēcīga un vienojoša līdera trūkums.

Sauc par safabricētu lietu

«Visi man vienmēr prasījuši: kad viņi [Kremlis]nāks tevi savākt? Un tagad var secināt: lūk, viņi ir atnākuši,» intervijā laikrakstam The Guardian norādīja A. Navaļnijs, neslēpjot, ka, viņaprāt, sprieduma lēmējs patiesībā ir V. Putins. Opozicionārs apsūdzību sauca par absurdu un politiski motivētu.

A. Navaļnija tiesas prāvu opozicionāri raksturo kā zīmīgāko uzreiz pēc Kremļa kritiķa un naftas kompānijas Jukos bijušā vadītāja Mihaila Hodorkovska notiesāšanas 2005. gadā. Reti kurš apšauba, ka arī A. Navaļnijs tiks atzīts par vainīgu.

Krievijas tiesās mazāk nekā 1% gadījumā apsūdzētais tiek attaisnots, turklāt A. Navaļnija prāvu tiesājošais Sergejs Bļinovs savā karjerā vēl nekad nav lēmis par labu apsūdzētajam. Pēc opozicionāru cerīgākajām prognozēm, A. Navaļnijam draud nosacīts sods, kas nozīmētu liegumu piedalīties vēlēšanās un tādā veidā iedragātu opozicionāra politisko karjeru.

Prokuratūra A. Navaļnijam pieprasījusi brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem un sodanaudu miljons rubļu (16,3 tūkstoši latu) apmērā. A. Navaļniju tur aizdomās par dalību krāpnieciskā darījumā, kura rezultātā valsts uzņēmumam Kirovļes radīti zaudējumi 16 miljonu rubļu apmērā. Noziedzīgais nodarījums noticis 2009. gadā, kad A. Navaļnijs darbojās kā Kirovas apgabala gubernatora padomnieks.

Grib izaicināt Putinu

A. Navaļnijs pāris gados kļuvis par vienu no redzamākajiem V. Putina kritiķiem. Pateicoties savām aktivitātēm un harismai, 37 gadus vecais pretkorupcijas cīnītājs piesaistījis vērienīgu atbalstītāju pūli un mobilizējis tūkstošiem cilvēku protesta akcijām pret V. Putinu.

Viņa zināmākais projekts ir interneta vietne RosPil, kurā ar savākto sešu juristu komandu A. Navaļnijs izmeklē valsts noslēgtos līgumus un cīnās par šaubīgo darījumu atcelšanu. Kopš 2010. gada izdevies anulēt jau gandrīz 130 kontraktu, kas nodokļu maksātājiem būtu izmaksājuši 59 miljardus rubļu.

Kremli A. Navaļnijs nokaitinājis ar saviem centieniem atmaskot likumdevēju un citu ietekmīgo personu nereģistrētos īpašumus. Šonedēļ A. Navaļnijs publicēja sarakstu ar ofšoru kompānijām, kas esot saistītas ar Krievijas dzelzceļa vadītāju Vladimiru Jakuņinu, kura ģimene ar korupcijas palīdzību izveidojusi biznesa impēriju. «Šīs impērijas vērtība ir mērāma miljardos dolāru. Tā ir īstākā mafijas ģimene un eksistē tās bosa V. Putina dēļ, kurš devis atļauju zagt it visu,» A. Navaļniju citēja The Moscow Times.

A. Navaļniju vakar, dienu pirms tiesas sprieduma, ļāva reģistrēt kā kandidātu Maskavas mēra ārkārtas vēlēšanām, kas notiks septembrī. Tomēr notiesājošs spriedums varētu pielikt punktu opozicionāra politiskajiem centieniem. Viņš šopavasar paziņoja, ka gatavs izaicināt V. Putinu 2018. gadā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Tikmēr opozicionāri apgalvo, ka arī A. Navaļnija notiesāšana nespēs apturēt aktīvista iesāktos darbus, turklāt vēl vairāk mobilizēs cilvēkus protestiem pret Kremli. Arī ceturtdien, gaidot spriedumu, paredzēta opozicionāru protesta akcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aleksejs Navaļnijs

Dzimis 1976. gada 4. jūnijā Maskavas apgabalā.
1998. gadā absolvējis Maskavas Tautu draudzības universitāti, specializējoties jurisprudencē.
2010. gadā piedalījies Jeila universitātes Yale World Fellows programmā, kas paredzēta pasaules topošajiem līderiem kontaktu veidošanai.
Dzīvo Maskavā kopā ar sievu un abiem bērniem.

Alekseja Navaļnija runa tiesā

«Mēs ar kolēģiem darīsim visu, ko vien varam, lai iznīcinātu šo Krievijā izveidoto feodālo sistēmu, iznīcinātu šo varas sistēmu, kurā 83% valsts bagātības atrodas 0,5% populācijas rokās.»

«Ikviens, kurš noraugās no malas, tikai palīdz šai pretīgajai feodālajai sistēmai, kas kā zirneklis sēž Kremlī, palīdz šīm 100 ģimenēm, kas izsūc no Krievijas asinis.»

«Es nekur nebēgšu. Man nav citu iespēju. Es negribu darīt neko citu. Es gribu palīdzēt savai tautai.»

«Pagājuši 15 gadi, kopš valstī ieplūda vērienīgā naftas un gāzes nauda, un ko tā ir atnesusi valstij? Vai mums ir labāka piekļuve medicīnai, izglītībai, mājokļiem? [..] Vienīgais, kas mūsu ļaudīm kļuvis vieglāk pieejams nekā padomju laikos, ir degvīns.»

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?