Saprotot, ka veikalu plaukta satura noteicējiem mani spriedelējumi ir visai vienaldzīgi, atliek nopūsties un pieņemt faktu, ka zvaigznes jāiet meklēt citur. Liel-, hiper, super un citādas masu iepirkšanās vietas ir atvēlētas komercijai, un mūsu - vīna mīlētāju - vārgie pīkstieni šeit neko nemainīs.
Abi šīsdienas varoņi ir no viena plaukta nocelti. Tā pēkšņi radās doma pārbaudīt, vai ekonomiskās klases vīni no ne pavisam ekonomiska reģiona ir tā vērti, lai tiem pievērstu acu un maciņa uzmanību.
Ne viens, ne otrs no šīsdienas vīniem nav zvaigznes. Drīzāk statisti, koris vai kordebalets. Tie, kas veido fonu prīmām un premjeriem, klusībā cerēdami pēc savām piecpadsmit minūtēm slavas. Te nu būs.
RESERVE de MONSIEUR LOUIS Bordeaux 2010.
Skaistais, tumši sarkanais dzēriens, glāzē liets, arī pēc pusstundas «elpošanas» atveras negribīgi. Pēc ilgas pierunāšanas atklājas patīkami gatavs, draudzīgs un nepretenciozs. Plūmju un aroniju aromāti pārklāti ar tikko jaušamu mitras siltumnīcas smaržu. Mutē liets, dzērēju priecē ar neuzbāzīgiem, bet pilnīgi pietiekamiem tanīniem, smagnēju skābumu un tradicionālu aroniju sulas pēcgaršu. Labs pirkums gadījumā, ja bez steigas vēlaties notiesāt neveselīgu, proteīniem un holesterīna bagātu cūkas cisku vai kādu pikantāku liellopa miesas sautējumu.
CALVET Bordeaux Semillon - Chardonnay 2010.
Zaļgani dzeltens un, pēc krāsas spriežot, agri nogatavojies, CALVET ražojums smaržā uzvedas kā klīrīga vecmeita - pieprasa pacietību un reveransus, pirms sāk runāties. Pirmais aromāts - neveikls un samocīts, taču pēc ceturtdaļstundas stīvēšanās tas beidzot atklāj savu aristokrātisko izcelsmi un labo audzināšanu. Ābolu un citrusu smarža eleganti jaucas ar neuzbāzīgu sviesta cepumu aromu. Garša ir tieši tāda, kādu sagaidām - izteikti sausa, ne miņas no aizokeāna radinieku plātības un vēlmes izpatikt katram pretimnācējam. Arī pēcgaršā vairāk dominē pieklājīgs apdomīgums un savas vērtības apzināšanās. Nez kāpēc ienāca prātā stereotips par krietnu britu aristokrātu virssulaini - nemanāmu, bet tik noderīgu. Noderīgu maltītei, kurā pasniedz ar krējuma mērci aizdarītu zivi, tvaicētus dārzeņus sviesta mērcē, viegli marinētu vistu vai ko tamlīdzīgu. Bez ēdiena grūti patērējams vīns, ar ēdienu - ļoti labs.