Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Stingrās prasības neesot būtiski palielinājušas otrgadnieku skaitu

«Pātaga» devusi rezultātus. Šis ir pirmais gads, kad vidusskolā nevar no klases uz klasi «staigāt», ja kāda mācību priekšmeta vērtējums gadā ir zemāks par četrām ballēm, tomēr direktori norāda, ka tas nav būtiski palielinājis otrgadnieku skaitu. Skolēni, kuri kādā priekšmetā nav ieguvuši pietiekamu vērtējumu, lielākoties sapratuši lietas nopietnību, vasaras darbos saņēmušies un atzīmi izlabojuši.

Stingrās prasības attiecas uz 10. un 11. klašu skolēniem, kuri nākamajā klasē var tikt pārcelti tikai ar sekmīgām gada atzīmēm. Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) nav informācijas, kādas sekas ir prasību iedzīvināšanai un vai otrgadnieku skaits ir būtiski mainījies. IZM pārstāve Dace Jansone-Klasiņa norāda, ka šādi dati IZM būšot tikai nākamajā mācību gadā, kas ministrijai ir pieņemami, jo jau pirms normas pieņemšanas riski analizēti un «nevajadzētu būt nekādiem pārsteigumiem».

No vidusskolu pārstāvju atbildēm izriet, ka lielākoties tajās nav otrgadnieku. Ja arī kāds nav pārcelts, tas parasti noticis citu iemeslu, piemēram, slimības dēļ. Direktori gan norāda - lai gan noteikumi bija zināmi laikus un no septembra skolēniem tas vairākkārt atgādināts, tie, kuri pieraduši no klases uz klasi «ceļot» ar nesekmīgām atzīmēm, neticējuši draudu nopietnībai. Iecavas vidusskolā daži līdz martam ticēja, ka gan jau tiks pārcelti, stāsta skolas direktores vietniece Solveiga Lineja. Citi lietas nopietnību neesot sapratuši arī vēlāk. Piemēram, Ikšķiles vidusskolā dažiem skolēniem šī iemesla dēļ vēl augustā būs jānokārto ieskaite, lai varētu mācīties nākamajā klasē, saka skolas direktore Laima Kalniņa.

Kopumā skolēni ar zemiem vērtējumiem (visbiežāk tie esot bijuši matemātikā un dabaszinību priekšmetos) pavasarī sapratuši, ka lieta ir nopietna, un vasaras darbos saņēmušies. «Ja ūdens smeļas mutē, jāmācās peldēt. Skolēni tā arī darīja,» norāda Kuldīgas 2. vidusskolas direktore Astra Gūtmane. Arī Ziemeļvalstu ģimnāzijas direktore Dzintra Kohva stāsta - ja skolēns kādā priekšmetā neieguva četras balles, «satraukums bija liels un visas nodarbības tika cītīgi apmeklētas». Tāpēc direktori pārsvarā atbalsta stingrās prasības, uzsverot, ka vidusskolas uzdevums ir sagatavot skolēnus mācībām augstskolā. Neretas vidusskolas direktore Laima Grebska gan uzskata - jāpieļauj arī izņēmumi, ja direktors redz, ka skolēnam jādod iespēja mācīties vidusskolā, lai gan saņemta nesekmīga atzīme.

Programmas Iespējamā misija vadītāja Zane Oliņa gan norāda - skolēnus labi mācīties nevar motivēt tikai ar «pātagu», jābūt arī «burkānam». Tas šajā gadījumā ir labi skolotāji, kas spēj bērnus ieinteresēt mācībās. Problēma Z. Oliņas ieskatā ir tā, ka bērni ar nesekmīgām atzīmēm no klases uz klasi pāriet jau pamatskolā, kas viņai rada jautājumu, ko skolotāji darījuši, lai to laikus novērstu. Turklāt pašlaik Latvijas izglītības sistēmā nav daudz alternatīvu, kur jauniešiem turpināt mācības. Problēma esot arī tā, ka skolas cīnās par katru skolēnu, lai iegūtu lielāku finansējumu, un Z. Oliņa zinot skolas, kurās skolotājiem šī iemesla dēļ dots norādījums arī nesekmīgiem skolēniem ielikt četras balles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?