Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Straujuma sajauc kārtis

Valmieriešiem Saeimas vēlēšanas šā gada oktobrī solās būt saistošas. Ja notiks tā, kā partijas iecerējušas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā spēkosies divi Valmierā populāri politiķi. Vienotības kandidātu sarakstā ar otro numuru pēc premjeres Laimdotas Straujumas varētu startēt Valmieras mērs Inesis Boķis, bet no Zaļo un Zemnieku savienības tikpat augstā pozīcijā, visticamāk, būs bijušais Valmieras mērs Māris Kučinskis, uz kuru gan joprojām cer arī Vienotība.

Līdz ar L. Straujumas iesaistīšanos vēlēšanu kampaņā palielinās Vienotības izredzes piesaistīt sev reģionālās partijas un mazinās to veidotās apvienības iespējas.

Paliek trīs izvēles

Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors M. Kučinskis, kurš vada arī Liepājas pilsētas pārstāvniecību Rīgā, Dienai atzina, ka bija cerējis uz reģionālo partiju spēju konsolidēties, lai nākamajā Saeimā palielinātos pašvaldību pārstāvju ietekme. «Taču tā lielā iespēja ir palaista garām, un tad paliek trīs izvēles,» atzina M. Kučinskis. Viena būtu nedarīt neko, otra ir startēt no Vienotības, bet trešā - turpināt sadarbību ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS), ar kuru viņš bijis vairāk saistīts arī kā Liepājas pārstāvis. Taču galīgais lēmums neesot pieņemts. M. Kučinska teiktais liecināja, ka politiķis tomēr varētu izvēlēties ZZS. Viņš arī atzina, ka L. Straujumas iesaistīšana sarunās ar reģionālajām partijām ir atstājusi iespaidu uz reģionālo partiju plāniem, kuros bija arī Valmieras mēra I. Boķa iekļaušana apvienības līderu komandā.

Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars apstiprināja, ka Valmieras mēra pārstāvētajai partijai ir piedāvāts slēgt sadarbības līgumu un deleģēt savu pārstāvi augstā vietā sarakstā. Vienotības partneru lokā varētu būt arī pārstāvji no partijas Ogres novadam. Esot cerības vēl vienoties par sadarbību ar reģionālajām partijām Jēkabpilī, Talsos un Kuldīgā, kurā gan liela ietekme ir bijušajam Tautas partijas biedram Edgaram Zalānam, kas var nosvērt viedokli par labu citai izvēlei. I. Boķis Dienai apstiprināja, ka saņēmis Vienotības piedāvājumu. Līgums gan vēl neesot noslēgts, bet bija iespaids, ka viņš priekšlikumu pieņems. Valmieras mērs uzsvēra, ka pats ir nolēmis kandidēt Saeimas vēlēšanās, neviens viņu ar varu neesot spiedis to darīt. I. Boķis apstiprināja, ka viņam bijušas sarunas arī ar Reģionu aliansi.

Citi mēri nekandidēs

Par Reģionu alianses galīgo lēmumu lielāka skaidrība būs pēc 15. februārī plānotās reģionu apvienības dibināšanas kopsapulces. Taču pagaidām RA ir vienojusies par sadarbību tikai ar Vidzemes partiju. Latgales partijas pašvaldību vadītāji ir arī ZZS interešu lokā. Reģionu alianses līderis Babītes novada priekšsēdis Andrejs Ence izteica nožēlu par Valmieras mēra piesliešanos Vienotībai, nenoliedzot, ka arī RA saistīja cerības ar I. Boķi. Nevienu citu pašvaldības vadītāju, kurš pats būtu gatavs startēt Saeimas vēlēšanās, viņš nevarēja nosaukt. A. Ence arī piekrita, ka L. Straujuma ar reģionālajām vizītēm ieinteresē arī RA agrākos sabiedrotos. «Jā, tā ir. Neko darīt,» piebilda A. Ence.

Uz jautājumu, vai tagad cerības tiek saistītas ar bijušo Valsts prezidenta kancelejas vadītāju Mārtiņu Bondaru, kurš medijiem vairākkārt atzinis, ka atbalsta RA, A. Ence skaidri neatbildēja. M. Bondars konsultējot partiju, bet par to viņam netiekot maksāts. M. Bondars pērnā gada sākumā tikās ar Reformu partiju, pieļaujot iestāšanos tajā, bet abas puses nevienojās. Dažus mēnešus vēlāk viņš pievienojās Einara Repšes komandai biedrībā Latvijas attīstībai, bet nekļuva par partijas dibinātāju. No A. Ences teiktā bija noprotams, ka reģionālajām partijām nav kopīgu plānu ar bijušo valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, kura arī iecerējusi veidot partiju.

Ar reģionālajām partijām Vienotība slēdz līgumus, taču ar koalīcijas partneriem no Reformu partijas tādu parakstīt neplāno, mudinot kolēģus likvidēt savu partiju un stāties Vienotībā, jo pretējā gadījumā RP cilvēki Saeimas vēlēšanu kandidātu sarakstā netiks iekļauti. Tam minēti dažādi iemesli, sākot ar to, ka «Reformu partijas zīmolu vairs nevar pārdod,» un beidzot ar atgādinājumu, ka šī partija vēl tiesājas ar KNAB par finanšu pārkāpumiem. RP līderis Edmunds Demiters Dienai uzsvēra, ka RP neplāno izbeigt partijas darbību. Tuvākajās divās nedēļās varētu kļūt skaidrākas abu politisko spēku attiecības, jo tik ilgu pārdomu laiku ir palūdzis viens no RP līderiem Daniels Pavļuts, lai izlemtu, vai startēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās. RP valdes sēdē apspriesta vēl viena iespēja - uz EP nestartēt, bet aicināt atbalstītājus balsot par sabiedroto sarakstu, apliecinot cieņu Vienotības līderim Valdim Dombrovskim. Var secināt - ja abu partiju tuvināšanās nenotiek pietiekami veiksmīgi, RP piesaka EP vēlēšanās savu sarakstu, tā atņemot Vienotībai vēlētājus un varbūt arī kādu vietu EP. Lūgts to komentēt, E. Demiters apgalvoja, ka par to neesot domājis, taču tas tiesa, ka no Vienotības sagaida koleģiālu piedāvājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?