Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Stūra mājas atvērtības saglabāšanai nepieciešami papildu tūkstoši

Lai nevajadzētu publiskai apskatei slēgt Stūra māju, nepieciešami 20 000 eiro apkures un elektroapgādes ierīkošanai, tāpat vēl apmēram 10 000 eiro mēnesī vajadzīgi, lai segtu apkures rēķinus.

Kultūras ministrija (KM) paziņojusi, ka atbalsta Stūra mājas kā kultūras un vēsturiskā pieminekļa saglabāšanu. Iecerēts panākt, ka apskatei arī pēc oktobra būs pieejama ēkas daļa, kur padomju laikos tika nopratināti un spīdzināti ieslodzītie, proti, nama pirmais un pagrabstāvs. Patlaban ministrija konsultējas ar iesaistītajām pusēm, lai aprēķinātu ikmēneša tāmi, ko pēc tam informatīvā ziņojuma formā iesniegtu Ministru kabinetā.

KM pārstāve Iveta Bērziņa-Bebriša norāda, ka šajās telpās iekārtotās izstādes ir guvušas lielu popularitāti. «Pastāvīga ekspozīcija būtu piemērots veids, kā nodrošināt Stūra mājas publisko pieejamību,» viņa saka, kā nepieciešamību minot ne tikai apkures ierīkošanas izmaksu segšanu, bet arī tēriņus par ēkas ekspluatāciju un personāla algām. Pagaidām gan vēl nav skaidrs, kas notiks ar pārējiem ēkas stāviem.

«Tas būs sarunu temats, kad tiksimies ar iesaistītajām pusēm,» norāda Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) valdes loceklis Andrejs Milzarājs. «Ir izskatīti divi varianti par apkures atjaunošanu ēkai. Esam pētījuši, kā pieslēgties atpakaļ pie pilsētas centrālās apkures un to atjaunot. Tie ieguldījumi sniedzas pāri 200 000 eiro. Process nav paveicams tik īsā laikā, jo tas saistīts gan ar iepirkumu procedūru, gan ar projektēšanu un būvniecību. To pilnīgi noteikti nevar izdarīt šajā apkures sezonā,» uzsver A. Milzarājs, skaidrojot, kāpēc vispirms nepieciešams ierīkot pagaidu elektrības padeves.

Nodibinājuma Rīga 2014 pārstāvis Mārtiņš Drēģeris norāda, ka Latvijas Okupācijas muzeja bezmaksas izstādi Stūra māja. Lieta Nr. 1914/2014, kas tika atklāta šā gada maijā, vēl varēs apskatīt mēnesi. Ja valdība piekritīs piešķirt finansējumu, stafeti no Rīgas 2014 izstādes uzturēšanai pārņems Okupācijas muzejs, kas to paredzējis kūrēt vēl divus gadus. Lielās intereses dēļ izstādei pagarināts darbalaiks un nodrošinātas papildu ekskursijas. Arī skaitļi liecina, ka apmeklētāju interese bijusi ļoti augsta, - bezmaksas izstādi apskatījuši teju 33 tūkstoši apmeklētāji, ekskursiju Čekas pagrabos gida pavadībā izstaigājuši vairāk nekā 21 360 interesentu.

«Eiropas kultūras galvaspilsētas vērienīgo ekspozīciju Stūra māja. Lieta Nr. 1914/2014 ir apmeklējuši arī daudzi ārvalstu tūristi un žurnālisti, Latvijas valsts augstākās amatpersonas un ārvalstu vēstnieki Latvijā. Baltijas ceļa 25. gadadienas pasākumu ietvaros ekspozīciju apmeklēja arī Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs un Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass. Nupat ar ekspozīciju iepazinās arī Zviedrijas kroņprincese Viktorija,» lielo interesi ieskicē M. Drēģeris.

Jāpiebilst, ka par pieejamību Stūra mājai cīnās arī sabiedrības iniciatīvu portāls Manabalss.lv, norādot, ka sabiedrībai ir svarīgi papildināt zināšanas par Latvijas vēstures tumšajām lapaspusēm. Pagaidām gan par to portālā nobalsojuši tikai 267 cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?