Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sūdzas par informāc ijas trūkumu

Elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām, kas paredz, ka elektrību pirksim brīvajā tirgū, plānota no 1. aprīļa. Ministru kabineta (MK) noteikumus, kuri detalizētāk regulēs tirgotāja un patērētāja attiecības, rīt plānots skatīt valdībā, un pēc to apstiprināšanas iecerēta arī iedzīvotāju informēšanas kampaņa.

Vairāk nekā puse (55%) iedzīvotāju apsver iespēju nomainīt pašreizējo elektroenerģijas piegādātāju, un tikai 15% šādu iespēju vispār neapdomā, liecina sadales sistēmas operatora a/s Sadales tīkls (ST) koordinētā aptauja.

Potenciālie tirgotāji

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) informācija liecina, ka Latvijā pašlaik reģistrēti 56 elektroenerģijas tirgotāji, bet ST kā aktīvus tirgotājus norādījis astoņus uzņēmumus. Kopumā līgumus ar ST noslēguši 17 potenciālie tirgotāji. Tiekoties ar tirgotājiem, pārrunāti sadarbības aspekti, kas saistīti gan ar tirgus atvēršanu, gan ar savstarpējo partnerību klientu apkalpošanā. ST pārstāvji skaidro, ka dialogs starp ST un tirgotājiem ir būtisks, jo tirgus atvēršanas procesā iesaistīts gan sadales sistēmas operators, gan ikviens tirgotājs. ST arī sola īstenot vienotus sadarbības principus ar visiem tirgotājiem.

SPRK padomes loceklis Rolands Irklis Dienai pieļauj: «Daļa no šobrīd reģistrētajiem elektroenerģijas tirgotājiem ar reālu elektroenerģijas tirdzniecību drīzumā varētu arī nesākt nodarboties. Lai arī šobrīd ir astoņi aktīvi tirgotāji, kuriem noslēgti pakalpojuma līgumi ar ST un kuri teorētiski var sniegt piedāvājumus arī mājsaimniecībām, vai šie tirgotāji to darīs vai ne, redzēsim pēc kāda laika.»

Trūkst skaidrojumu

Liela daļa lasītāju, kuri atsaucās uz aicinājumu sniegt viedokli par elektroenerģijas tirgus atvēršanu, portālā diena.lv atzina, ka nav informēti par tirgus atvēršanas gaitu. Daudzi iedzīvotāji par to pat nebija dzirdējuši, citi bija informēti par tirgus atvēršanas faktu, taču atzina, ka trūkst konkrētas informācijas, kā tas attieksies uz viņu mājsaimniecību. Daudzi arī uzsvēra, ka nepieciešama plaša informēšanas kampaņa, un pauda pārliecību, ka tirgotājam ar informāciju jāvēršas pie patērētāja, nevis patērētājam pašam tā jāmeklē.

ST aptauja, kuru pērnā gada decembrī veica pētījumu centrs SKDS, gan liecina, ka 77% valsts iedzīvotāju apgalvo, ka ir informēti par elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām.

Diena pārliecinājās, ka internetā pieejama diezgan plaša un arī cilvēkiem, kuri nav enerģētikas eksperti, saprotama informācija par tirgus atvēršanu un ar to saistītajām norisēm, bet acīmredzot līdz mērķauditorijai tā īsti pagaidām vēl nav nonākusi.

A/s Latvenergo pārstāve Sandra Vējiņa Dienai sacīja, ka Latvenergo vēl nav sācis izsūtīt savus piedāvājumus klientiem tieši tāpēc, ka gaida, kad valdībā tiks apstiprināti atbilstoši MK noteikumi, bet vēlākais janvāra beigās piedāvājumiem vajadzētu sasniegt klientus.

Cenas var kāpt

«Līdz ar tirgus atvēršanu vairs nebūs vienota elektrības gala tarifa. Savukārt cena veidosies brīvā tirgus apstākļos un tiešā veidā regulēta netiks. Elektroenerģijas cena mazumtirdzniecībā lielā mērā būs atkarīga no vairumtirdzniecības cenām. Viens no regulatora pienākumiem ir uzraudzīt vairumtirgotāju darbību, lai novērstu iespējamās manipulācijas vai iekšējās informācijas ļaunprātīgu izmantošanu,» stāsta R. Irklis.

Iedzīvotāji Dienai pauž bažas, ka maksa par elektroenerģiju pieaugs, jo lielākā daļa elektrības piegādātāju būs tikai tirgotāji, kuri paši elektroenerģiju neražo, tikai iepērk, un, pārdodot patērētājiem, vēlēsies nopelnīt. To, ka iespējams cenas pieaugums, atzīst arī SIA Resursu kontroles grupa valdes loceklis un enerģētikas eksperts Kaspars Osis.

«Kaut gan tradicionāli no tirgus atvēršanas un konkurences tiek sagaidīta patērētājam pieejama zemāka cena, iedzīvotājiem jārēķinās, ka elektroenerģijas cena zemāka nekļūs, gluži otrādi - tā varētu pieaugt par 20-30%,» norāda K. Osis.

Viņš arī uzsver, ka atvērtais elektroenerģijas tirgus nesīs līdzi iespējas samazināt elektrības rēķinu, taču šīs iespējas jāprot izmantot. «Vienīgā rēķina sastāvdaļa, kuru patērētājs var kontrolēt, ir patēriņš jeb energoefektivitāte - jo efektīvāk tiks tērēts, jo mazāks būs rēķins,» skaidro eksperts. Arī iedzīvotāji atzīst, ka apzinās - elektroenerģijas taupīšana ir vienīgais ceļš, kā samazināt izmaksas.

Iespējami dažādi tarifi

A/s Latvenergo meitaskompānijas Elektrum Eesti, kas darbojas Igaunijā, kur tirgus mājsaimniecībām ir pilnībā atvērts jau kopš 2013. gada sākuma, vadītājs Raivo Videviks Latvenergo izdevumā EnergoForums stāsta, ka elektroenerģijas patērētājiem Igaunijā par elektrības cenām pieejama plaša informācija, ko piedāvā visdažādākie salīdzināšanas portāli, kuri esot patiesi vērtīgi informācijas avoti un ceļrāži. Viņš arī stāsta, ka Igaunijā tirgotājam nav tiesību no privātā lietotāja pieprasīt līgumsodu par priekšlaicīgu elektroenerģijas piegādes līguma pārtraukšanu.

ST pārstāvji savukārt ar tirgotājiem pārrunājuši to, ka tirgotāja maiņa klientiem tiks nodrošināta ar nākamā mēneša 1. dienu, par maiņas lēmumu paziņojot līdz esošā mēneša 15. datumam.

Lasītājs, kura mājās gada laikā vismaz divas nedēļas nav elektrības, Dienai pauž bažas, ka situācijā, kad būs vairāki elektroenerģijas tirgotāji, neviens ne par ko neatbildēs un tad, kad būs elektroenerģijas pārtraukumi, lietotājs saņems atbildi: «Pats vien esi vainīgs, jo izvēlējies sliktu pakalpojuma sniedzēju.» Eksperti gan pauž pārliecību, ka, pastāvot konkurencei, tirgotāji būs spiesti cīnīties par klientiem - piedāvāt kvalitatīvu servisu un būtiski paplašināt pakalpojumu klāstu, piedāvājot, piemēram, nakts, reģionālos un brīvdienu tarifus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ieteikumi

Pamatā tirgū būs pieejama elektrības iegāde par mainīgo vai fiksēto cenu.
Mainīgo cenu var izvēlēties, ja patērētājs izprot, kādi faktori ietekmē cenas izmaiņas un kādas sekas būs, ja cena pieaugs.
Ja pašam tirgu pētīt nav iespējas, labāk izvēlēties fiksēto cenu.
Nevajag slēgt līgumu uz ļoti īsu vai garu termiņu, bet izvēlēties termiņu 1-2 gadi.
Avots: Prudentia Energy Markets vadītāja Roberta Samtiņa viedoklis Latvenergo izdevumā EnergoForums

Elektrību jebkurš nevar saražot savā šķūnītī

Lasītāju viedokļi par elektroenerģijas tirgus atvēršanu portālā diena.lv
Viesis. Protams, tie, kuri slimo ar apsēstību ar brīvo tirgu, nekad neatzīs, ka viņiem nav taisnība. Bet īstenība ir tāda, ka brīvais tirgus stratēģiski svarīgām precēm un izejvielām iedzīvotājiem neko labu nedos jebkurā gadījumā. Elektrība nav tāda lieta, ko jebkurš var saražot savā šķūnītī un tādā veidā radīt konkurenci. Secinājums ir vienkāršs - brīvais tirgus ir nepieciešams un derīgs plaša patēriņa preču ražošanas un pakalpojumu sniegšanas jomā, bet bīstams valstij svarīgās stratēģiskās sfērās, kā, piemēram, elektroapgāde.
Fredis. Ideju par liberalizāciju nosodu, jo tirgus atvēršana ir fiktīva. Ražotāju skaits nepalielinās. Pieaugs tikai tirgotāju spekulantu skaits, kas pārpirks elektroenerģiju no ražotājiem un pārdos patērētājiem, tādēļ neizbēgami tarifi strauji celsies. Šāda tirgus atvēršana faktiski ir iedzīvotāju aplaupīšana. Īstenībā, lai tiešām atvērtu, vispirms vajadzēja Latviju un Zviedriju savienot ar jaudīgu kabeli. Tā kā Zviedrijā elektrība ir lētāka, arī mums tas būtu izdevīgi. Kas attiecas uz informāciju iedzīvotājiem, tad nekur nekā nav.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?