Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Suns traki kasās. Ko darīt?

Vasaras otrā puse ir laiks, kad par veterināro klīniku pacientiem kļūst suņi ar niezi. Vieni pa reizei pakasās, citi to dara nepārtraukti - dienu un nakti. Ko darīt? Vasaras otrā pusē suņu niezei visbiežākais cēlonis ir blusas. Parasti saimnieks apgalvo, ka viņa sunim blusu nav. Tad veterinārārsti veic vienkāršu testu - ar mitru baltu auduma salveti parīvē suņa muguru virs astes un vēderu.

Ja uz salvetes paliek brūni sārtas krāsas netīrumi, skaidrs, ka sunim blusas tomēr ir (pat ja pašas blusas nav redzamas) un jālieto pretblusu līdzekļi. Veterinārās aptiekas un zooveikali tos piedāvā lielā izvēlē - skausta pilienus, kakla siksnas, pulverus, šampūnus, šķīdumus utt. Es neieteiktu izvēlēties pretblusu līdzekļus ārpus veterinārās aptiekas vai klīnikas, jo tie nav reģistrēti kā veterinārās zāles un nav garantijas par to efektivitāti un drošību. Vislabāk pajautāt veterinārārstam vai veterinārās aptiekas darbiniekam, kurš, izvērtējot suņa vecumu, lielumu, dzīvesveidu, ieteiks vispiemērotāko līdzekli konkrētajam sunim. Noteikti palūdziet arī preparāta lietošanas pamācību un rīkojieties stingri pēc instrukcijas. Biežākā kļūda ir izvēlētā līdzekļa lietošanas biežuma neievērošana - liekas, pilieni lietoti pavisam nesen, taču, ja apstrādes datums būtu ierakstīts kalendārā, atklātos, ka pagājušas jau sešas vai astoņas nedēļas (daudziem skaustā pilināmiem līdzekļiem to darbības ilgums ir četras nedēļas). Otra biežākā kļūda ir cenšanās ietaupīt, iegādājoties zāles, kas domātas svarā vieglākam dzīvniekam, jo tad netiek nodrošināta nepieciešamā zāļu koncentrācija. Nereti saimnieks, kuram ir divi 10 kg smagi suņi, nopērk pipeti, kas domāta 20 kg smagam sunim un sadala to uz abiem, kas iznāk lētāk. Būtībā tā ir zemē nosviesta nauda, jo skaustā pilināmās pipetes satur gan aktīvo vielu, gan nesējvielu, kas ar ādas tauku slānīti izplata aktīvo vielu pa visu ķermeņa virsmu - ja dzīvnieks saņem noteikto daudzumu aktīvās vielas, bet nesaņem pietiekamu daudzumu nesējvielas, zāles nevar izplatīties pa ķermeņa virsmu un aizsargāt suni pret blusām pilnībā. Trešā biežākā kļūda ir nepareiza preparāta lietošana - daudzām zālēm ir ierobežojumi attiecībā uz dzīvnieka mazgāšanu.

Jāzina, ka suņiem, kam ir alerģija pret šo ekoparazītu siekalām, pietiek ar vienas blusas kodienu, lai suns kasītos divas nedēļas. Uzmanību! Niezes cēlonis var būt blusas, pat ja dzīvniekam neredz nevienu blusu un neatrod blusu ekskrementus uz ādas! Tādēļ suņi, kuri kasās (jo īpaši vasaras beigās), obligāti jāapstrādā pret blusām pareizā intervālā, pareizās devās un ar piemērotiem līdzekļiem!

Ko darīt, ja sunim pretblusu zāles lietotas pareizi, bet nieze vienalga turpinās? Vispirms - blusas nekad nedrīkst novērtēt par zemu - vēlreiz jāpārliecinās, ka viss tiešām ir darīts pilnīgi pareizi un laikā. Nākamie biežāk sastopamie alerģijas cēloņi ir vides alerģijas (ieelpotie alergēni + caur ādu uzņemtie alergēni) un tikai tad seko barības alerģijas. Vides alerģijas ļoti labi mazina bieža mazgāšana (pat katru dienu) ar hipoalerģisku alvejas un auzu šampūnu. Taču jāatceras, ka daudzu pretblusu preparātu lietošanas gadījumā mazgāšanai ir ierobežojumi! Barības alerģijas visvieglāk ir izslēgt, lietojot speciālas veterinārās diētas ar ļoti sīki sadalītu (hidrolizētu) proteīnu, ko organisms neatpazīst kā alergēnu.

Ja nieze nav ielaista (suns kasās nedēļām, āda ir strutaina, sarkana vai jau tumša un uzbiezināta), veicot pareizu apstrādi pret blusām, regulāru mazgāšanu, lietojot specifisku veterinārārsta ieteiktu hipoalerģisko barību (parastā zooveikalā nopērkamā barība ar jēru un rīsiem nederēs), niezes problēmu var atrisināt lielajā vairumā gadījumu. Bet - tas nebūt nav lēti.

Otrs risinājums ir veikt izmeklējumu asins serumā - noteikt, pret ko tieši dzīvniekam ir alerģija un tad mēģināt izvairīties no šiem alergēniem vai arī veikt tā saukto hiposensitizāciju - kad organismu pakāpeniski pieradina pie «vainīgajiem» alergēniem - tas ir vienīgais veids, kā alerģiju var ārstēt.

* Universitātes Vetfonda veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?