Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Suņu ādas problēmas vasarā

Dzīvnieka ādas problēmas vasarā bieži saistītas ar suņa dzīvesvietu. Tā pļavu tuvumā dzīvojošo suņu saimnieki bieži sūdzas par niezi un ādas bojājumiem uz dzīvnieka vēdera un padusēs. Pie vainas ir pļavu augu kairinājums, ko pastiprina fakts, kā šie augi tiek pļauti. Mikrorajonu pagalmos pļavu teritorijas netiek pienācīgi koptas, tāpēc pāraugušo augu daļas pēc pļaušanas ir asas.

Mehāniskā kairinājuma darbību pastiprina augu sulas un ziedputekšņu iedarbība. Kairinājumiem visvairāk pakļauti maza auguma dzīvnieki ar īsu apmatojumu, tomēr arī gara apmatojuma suņi nav pasargāti no šīs problēmas, jo vēdera daļā apmatojums ir samērā īss. Lielajiem suņiem vēders nesaskaras ar asajām augu daļām, tomēr no kairinājuma nav pasargātas ķepas. Tāpēc būtu jāizvairās no tādām pastaigu vietām.

Vasara saistīta ar peldēm, vārtīšanos pa smiltīm un blusu pārpilnību. Gara un bieza apmatojuma suņiem pēc peldes uz ādas rodas labvēlīgi apstākļi baktēriju straujam vairošanās procesam. Visbiežāk šie procesi izsauc t. s. slapjo dermatītu. Sunim rodas nepārvarama tieksme grauzt ādu līdz pat asinīm. Drīz šajā vietā veidojas strutains apaļš laukums, kas strauji plešas plašumā. Lai mazinātu slapjā dermatīta rašanās riskus, suns pēc peldes būtu jāizmazgā, izmantojot šampūnu ar antiseptisku darbību, piemēram, ar hlorheksidīnu. Iesaku suni mazgāt vismaz vienu reizi divās nedēļās. Mazgāšanas shēma jāsaskaņo ar skaustā pilināmo pretblusu līdzekļa lietošanas grafiku. To izmantošana nav pieļaujama ne īsi pirms, ne tieši pēc peldes. Pretējā gadījumā pretblusu līdzeklis nebūs efektīvs.

Aizsardzība pret blusām ir ļoti nozīmīga cīņā ar ādas problēmām vasarā. Blusas dod visbiežāko alerģisko reakciju suņiem. Turklāt dzīvnieku jutīgums palielinās līdz ar viņa vecumu. Tas nozīmē, ka, ja sunim netiek veikta pretblusu apstrāde jaunībā, vecumdienās visdrīzāk būs visai izteikta blusu alerģija. Īpaši jutīgam sunim pietiek tikai ar vienu blusas kodumu, lai viņš kasītos divas nedēļas. Sākumā īpašnieks pamanīs izteiktu niezi, suns var ar ķepām kasīt sānus, uz tepiķa berzēt muguru. Vēlāk, laizot spalvu un graužot ādu, kažokā, visbiežāk †pie astes saknes, veidojas caurums, uz ādas izveidojas liela, asiņaina krevele, pēc tam arī strutas. Ārstēšanas pamatā ir suņa sargāšana no blusām. Blusas iznīcina, izmantojot speciālus šampūnus un pretblusu līdzekļus (pilienus skaustā, siksnas, aerosolus, tabletes u. c.). Jādezinficē apkārtne dzīvnieka atrašanās vietā - jākopj māja (mazgājot grīdas vai suņa būdu, pievieno pretblusu līdzekļi vai jāizsmidzina tie uz tīras virsmas). Tas jādara regulāri!

Latvijā ir ideāli klimatiskie apstākļi, lai blusas vairotos ļoti ātri - šo parazītu sezona ilgst no aprīļa līdz oktobrim, bet siltākā laikā arī ilgāk, tāpēc gan telpu, gan arī dzīvnieku apstrāde jāveic†visā siltajā sezonā.

Kad blusas ir iznīcinātas, problēma ir atrisināta, taču, ja kasīšanās dēļ uz†ādas radies iekaisums, dodieties pie veterinārārsta, kurš† ieteiks zāles iekaisuma reakcijas samazināšanai un līdzekļus ādas kopšanai.

*Purvciema veterinārās klīnikas Hīrons veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?