Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Svešie mūsu skolās?

Ik gadu skolēnu apmaiņas programmas ietvaros Latvijā ierodas skolēni no citām valstīm, lai vienu gadu dzīvotu te, pie mums. Tie ir jaunieši no dažādām - tuvākām un tālākām - zemēm: Vācijas, Taizemes, Argentīnas, ASV, Čīles, Šveices, Dānijas utt. Ierodoties Latvijā, šie jaunieši kļūst par «parastiem skolēniem», un tas nozīmē, ka viņi apmeklē visas stundas, viņi mācās kopā ar citiem skolēniem, iesaistās skolas organizētajās aktivitātēs.

Nav šaubu, ka ikdienā šo «svešo» jaunieti skolu kolektīvi var uztvert dažādi - tajā skaitā kā apgrūtinājumu, papildu darbu un papildu pienākumu. Tomēr esmu pārliecināta, ka katrs apmaiņas skolēns var būt arī iespēja skolotāju izaugsmei, skolas darba ikdienas dažādošanai un arī iespēja klasesbiedriem, kas mācās kopā ar apmaiņas skolēnu.

Lai atbalstītu šo skolu, kurās gadu mācās apmaiņas skolēni, kolektīvus, YFU Latvija organizē skolotāju seminārus, kur klātienē apspriežam pieejas, metodes, risinām sadzīviskus jautājumus, bet visvairāk - uzsveram to, kā skolotāji, kas strādā ar apmaiņas skolēniem, var izmantot šo jaunieti savas skolas dzīves dažādošanai.

Skolotāji, kuri jau ir strādājuši ar apmaiņas skolēniem, semināros izcēla šādus ieguvumus:

1) apmaiņas skolēna parādīšanās kolektīvā ir lieliska iespēja klasē attīstīt sadarbības prasmes un dažādības pieņemšanu. Šim apmaiņas skolēnam ir cita mācību pieredze, cita izglītības iekārtas un kultūras pieredze, no kuras var mācīties gan skolotājs, gan klasesbiedri;

2) apmaiņas skolēns var būt iespēja motivēt mūsu skolēnus iepazīt pasauli, raudzīties plašāk, ārpus savas skolas, valsts robežām;

3) skolotājam šī var būt iespēja deleģēt noteiktus uzdevumus klasei, lai paskaidrotu apmaiņas skolēnam, kas notiek klasē, kādi ir termiņi, kādi ir klases kopējie uzdevumi, pienākumi;

4) šī ir iespēja dažādot mācību procesu, jo viesskolēnam ir cita mācīšanās pieredze, mājās skolotāji izmantojuši citas metodes. To var darīt, aicinot viesskolēnu iesaistīties, palīdzēt, dalīties savā pieredzē. Ne vienmēr citāda pieredze nozīmē, ka tā ir labāka. Arī tādā gadījumā šī ir iespēja pašmāju jauniešiem novērtēt mūsu skolu sistēmu un skolotāju darbu;

5) šī ir iespēja skolotājam pilnveidot sevi - meklēt radošas un jaunas pieejas, kā iesaistīt stundu darbā arī apmaiņas skolēnu. Arī pašmāju jauniešiem tas šķiet interesantāk nekā jau ierastais mācību stundu darbs.

No apmaiņas gada ieguvējs nav tikai šis skolēns, kas pārvarējis sevi un devies tālu prom no mājām, lai dzīvotu citā valstī, iejustos svešā ģimenē un apmeklētu mācību stundas iesākumā sev nesaprotamā valodā. Nemaz nerunājot par to, ko no viena apmaiņas skolēna šajos 11 mēnešos iegūst ģimene, kas viņu uzņem savās mājās. Esmu pārliecināta, ka skolas, kurās apmaiņas skolēns mācās, arī iegūst ļoti daudz.

Pēc Latvijā pavadīta gada lielākā daļa apmaiņas skolēnu turpina uzturēt kontaktus ar saviem draugiem un viesģimeni Latvijā. Viņi ir apguvuši latviešu valodu, iepazinuši mūsu zemi, vēsturi un kultūru. Kļuvuši par vienu no mums. Un tas - pateicoties arī skolotāju darbam un klasesbiedru pozitīvajai attieksmei.

*LU asociētā profesore, Dr.paed., YFU Latvija valdes priekšsēdētāja vietniece

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?