Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Svētbrīdis ar auzu pārslām

Modes māksliniece Šeila mostas septiņos un sāk streipuļot ar tējas tasīti rokās. Viņai patīk šīs svētās rīta mokas, jo tas ir veids, kā viņa saprot, ka ir dzīva.

Vai zaļā domāšana tev ir tuva?

Kad manam bērnam bija 16 gadu, viņa man bieži aizrādīja, ja veikalā pirku produktus, kas fasēti plastmasā. Ak, kungs, planēta aizies bojā! Savukārt es visu pērku tāpat kā saldējumu - izvēlos to, ko gribu, nevis to, kas nav iepakots. Taču, ja zaļie zirnīši ir gan metāla, gan stikla burciņā, izvēlos stikla trauku, jo nākamajā gadā tajā var likt zapti. Arvien vairāk domāju par dabas tīrību un ekoloģiju. Austrumu preču veikaliņos var nopirkt sandala ziepes. Tās ir veģetārās ziepes, ar kurām var labi nomazgāties. Es vairs nelietoju kosmētiku. Ar minimālu kosmētikas lietošanu, tā saukto dabisko efektu, ir tāpat kā ar aprasinātiem produktiem - tā ir mānīšanās, izlikšanās, ka produkts ir labāks, svaigāks. Mana pārliecība: ja krāsojies, tad spilgti, lai var redzēt, lai nav mānīšanās. Es nedzenos pēc jaunības, jo zinu, ka vecums nekur nepaliks, atnāks, cīnies pret to vai necīnies ..

Kā kļuvi par veģetārieti?

Agrāk mammai palīdzēju darboties kafejnīcā, un viņa mani katru rītu sūtīja uz Centrāltirgu pirkt gaļu. Tur ļoti uzskatāmi redzēju dzīvnieciņus - skaistām acīm, garām skropstām, sakārtus uz āķiem. Toreiz sāku aizdomāties par to, ko stūķēju vēderā. Nu jau vairs arī zivtiņas neēdu - tās taču arī mokās, slāpst. Lai gan gaļu neēdu jau 17 gadu, sevi par īstu veģetārieti neuzskatu, jo pankūku mīklā olu iejaucu. Zinu, ka dzīvnieki tiek audzēti, barojot tos ar komplekso barību. Savukārt putniem, lai tie neslimotu, dod antibiotikas. Kas gan var būt veselīgs gaļā?! Man ir 43 gadi, un tāpēc vien, ka gaļu neēdu, neesmu sačākstējusi. Ēšanai jābūt svētam procesam. Mūsu ģimenē rīta svētais brīdis ir auzu pārslas. Kad man ir labs garastāvoklis, brokastu pārslām pieberu klāt arī klijas. Kad liderīgs - beru pārslas pienā, bet parastā darbdienā vāru ūdenī.

Kā modes māksliniece attiecas pret humpalām?

Man pret humpalām ir dalītas jūtas. No vienas puses, saudzējot resursus, tās būtu ieteicams pirkt. No otras puses, humpalas ir cita cilvēka neveiksmīgi nopirkts apģērbs, un viņš to atdod labdarības misijai. Tās atsūta uz Latviju, un mēs par lētu naudu ejam un pērkam. Taču ir jādomā, kur, kā un kam tērēt naudu, jo nauda ir mūsu darba sviedri. Tāpat jāatceras, ka viss, ko valkājam, iespaido mūs. Neesmu pārliecināta, ka piederu tiem cilvēkiem, kuri ieiet humpaliņās un izvēlas to gaišo apģērba gabaliņu, kas piederējis brīnišķīgam cilvēkam. Es uzskatu, ka apģērbs jāpērk tāds, kādu ir prieks nēsāt ilgi, lai vēlāk tas nav jānodod humpalās.

Kādās domās esi par sporta aktivitātēm?

Neesmu pārliecināta, ka, enerģiski kustoties, var pagarināt dzīves ilgumu. Tāpēc, lai nenodarītu pāri savam organismam un kustības nepārforsētu, piemēram, trenažierzālē, izvēlos dabiskas kustības: pa pilsētu staigāju kājām vai minos ar velosipēdu. Man pat ir nopirkti vairāki lietussargi, jo pie mums bieži līst. Arī sabiedrisko transportu izmantoju maz. Mums ir vabolīte, bet ar to braucam tikai brīvdienās.

Šķiet, tu esi ļoti emocionāla...

Jā, esmu ļoti emocionāla, bet kas gan es būtu, ja manī nevirmotu emocijas? Patiesībā esmu ļoti laimīga. Nekas tā neuzlabo garastāvokli kā apziņa, ka tevi mīl un ka tev ir, ko mīlēt. Labsajūtu uzlabo arī atbrīvošanās no dusmām. Es esmu daudz piedevusi. Visgrūtāk bija piedot mammai, jo tos, kurus mīlam un tie, kuri mums ir vistuvāk, uz tiem ļaunu prātu turam visilgāk. Taču, iedomājoties sevi otra cilvēka vietā, piedot ir pavisam viegli. Protams, kādreiz esmu arī saskumusi un bēdīga, bet sūros brīžus mēģinu īsināt, samierinoties ar notiekošo. Par visu taču neesmu atbildīga. Laimīgs cilvēks arī mazāk slimo, un es slimoju ļoti maz. Patiesībā vienīgās zāles, kuras vienmēr ir mājās un kuras es atzīstu, ir citrosepts.

Vai tu viegli spēj atteikties no baudām?

Pirms daudziem gadiem pēc sparīga jaunā gada sagaidīšanas atvēru acis un jautāju sev: vai tiešām mana brīnišķīgā, mana vienīgā dzīve būs tāda? Nē taču! Sapratu, ka kaut kas jāmaina. Zinu, ja manas smadzenes apzinīgi izdomā kādu ideju, man nav problēmu to realizēt. Padomju laikā daudz runāja par kodēšanu; toreiz nesapratu, kas tas ir. Izrādās, kodējot nekādas ampulas neiešuj - cilvēkam pašam ar savām smadzenēm jāspēj atrisināt problēmas. Tas ir skaisti - iekodēties uz labām lietām! Ja agrāk šķita, ka šampanietim un liķierim ir laba garša, tagad esmu pārliecināta, ka pilnības garša ir ūdenim. Vairs arī nesmēķēju. Biju kaislīga ūdenspīpes lietotāja. Nu mājās vairs nav nevienas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?