Laika ziņas
Šodien
Migla

Sviests atkal goda vietā. Es kuļu mājās

Kad, gatavojot sviesta krēmu, to atkārtoti sabojāja sīki paniņu pilieni, sapratu, ka nav vairs lāgā ar sviesta kvalitāti. Turklāt tas sakrita ar vairākiem savstarpēji nesaistītiem, tomēr sviestam veltītiem rakstiem. Pamanīju, ka Britu ēdienu aprakstnieku ģilde organizē sviesta darbnīcu, kuras «nagla» ir Patrika Johansona sviesta degustācija.

Tajā pašā laikā Whole Foods Market saviem klientiem piedāvāja sviesta kulšanas meistarklasi, bet Londonas Borough Market organizēja produktiem veltītu lekciju ciklu, vienu atvēlot sviestam. Un visbeidzot tika publicēti jauna pētījuma rezultāti, kas apliecina, ka nepastāv tiešas saiknes starp piena taukiem un sirds slimībām. Sviests ir nīsts un mēģināts aizstāt gan ar maģisko margarīnu, gan izmaksu ziņā lētāko augu tauku maisījumu. Pēc ilgstošas demonizēšanas tas lēnām, bet konsekventi tiek reabilitēts un uz galda atkal celts goda vietā. Brokastu putra ar kūstošu sviesta piku vai tikko ceptas maizes rika, apziesta ar dāsnu sviesta kārtu. Kur nu vēl sviesta kruasāns ar brokastu kafiju. Tā ir īsta bauda! Mūsu garšas kārpiņas sajūt ne tikai aukstu un karstu, rūgtu un saldu, bet arī dažādas ēdiena tekstūras, tātad arī sviestu. Tā profilu ietekmē vairāki savstarpēji saistīti faktori - piena liellopu šķirne, to barība un piena pārstrāde.

Īsti augstu sviesta kvalitātes latiņu pacēluši skandināvi un franči. Kulinārijas ceļvežos joprojām atzīmē, ka labākie skandināvu restorāni sviestu kuļ uz vietas. Francijā toni nosaka tās slavenākais sviesta meistars Žans Īvs Bordjē. Tāpat sviesta pasaulē Echirᅢᄅ ir zīmols ar nemainīgi augstas kvalitātes reputāciju. Par tā panākumu atslēgu tiek uzskatīts fakts, ka visas kooperatīva saimniecības atrodas nelielā rādiusā, kas garantē, ka govis mielojušās līdzīgās ganībās.

Tā palēnām iedvesmojos izaicinājumam sakult sviestu mājās, kas, patiesību sakot, ar elektrisko putotāju ir gana ātrs process un neprasa vairāk par septiņām minūtēm. Ķēpīgākā ir sviesta skalošana, lai atbrīvotos no paniņām, kas ātri sasmok un sviestu dara vecu un smakojošu. Saldkrējuma sviests ir rūpniecisko ražotāju pienesums, jo tradicionāli nokrejotais krējums tika krāts vairākas dienas, līdz bija nepieciešamais daudzums sviesta kulšanai, un tajā brīdī vecākais krējums pienskābo baktēriju ietekmē jau bija sācis rūgt. Izvēlējos tikko rūgt sākušu mājas saldo krējumu, kam baktērijas jau bija piešķīrušas maigu un patīkami skābenu pēcgaršu.

Krējumu vēl nedaudz vēsu sāku putot. Vispirms tas sabiezē un veido gaisīgas pūkas, bet, kad to pārkuļ, sakrītas smagnējā un izvagotā masā. Turpinot kulšanu, parādās iedzeltenas, graudainas sviesta piciņas un atdalās pērļu baltas paniņas. Kad daudzās piciņas saveļas kopā, kulšanu pārtrauc, nokāš paniņas un pikuci stingri izspiež. Spaidot sviestu skalo ledusaukstā ūdenī, līdz tas vairs neiekrāsojas duļķaini balts. Sviestu izmīca, ietin pergamentā un uzglabā ledusskapī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Apziņa nekad nemirst

Dvēseles pārdzimšana galu galā varētu būt realitāte, nevis tikai reliģiju propagandēts mīts cilvēku mierināšanai.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?