Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Tabakas vietā bijušajā fabrikā rado šās industrijas ražos kultūru

16. septembrī noslēgsies ideju konkurss radošā kvartāla attīstībai Miera ielā 58 - bijušajā Tabakas fabrikā. Kultūras pārstāvju piedāvāto ideju kāri uztvērusi Kultūras ministrija (KM), piedāvājot vietu radošiem eksperimentiem, tomēr ir arī viedoklis, ka drīzāk vajadzētu atbalstīt jau pastāvošās iniciatīvas. Paši idejas autori ir neizpratnē par konkursa prasībām - piedāvāt ne tikai saturisko vīziju, bet arī arhitektonisko risinājumu un apsaimniekošanas plānu. Nedēļu pirms konkursa beigām vēl neviens pieteikums nav iesniegts.

Ieguvums - sakārtota vide

Galvenais ieguvums no Tabakas fabrikas attīstības būs sakārtota vide, sola ideju konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētājs arhitekts Jānis Dripe. Nodokļu atlaides vai izdevīgākus īres nosacījumus potenciālajiem telpu izmantotājiem nesola, taču reālais valstiskais pienesums būšot paša kvartāla attīstība, kas «jaunajiem māksliniekiem nav paceļama». Lai arī nav iespējams prognozēt, kas pēc vēlēšanām saimniekos KM, J. Dripe uzskata, ka izdarīts viss, lai vietu saglabātu radošumam un kultūrai, - panākta vienošanās ar va/s Valsts nekustamie īpašumi, piesaistīta arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. «Kultūras ministram XXI gadsimta Latvijā ir jāspēj domāt ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas sakarībās,» uzsver kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība). ES līmenī radošās industrijas ir svarīgs attīstības virziens. Viņa arī atzīst, ka garantēts vēl nav nekas, taču politiskās izpratnes ziņā šo iespēju nevajadzētu nomest zemē.

Cilvēki, nevis nams

«Tabakas fabrikai ir laba novietne pilsētā, ēka pieder valstij, turklāt tā ir labā tehniskā stāvoklī,» priekšrocības šīs vietas izvēlei jauna radošā kvartāla veidošanā min J. Dripe. Viņš norāda arī apkaimes radošo atdzimšanu - Miera ielas garumā izstiepušās dažādas mākslinieciskas atpūtas un izklaides vietas, turpat blakus radošos ļaudis pulcē Briāna ielas pagalms ar vairākiem klubiem. Visas šīs vietas tapušas kā privātā iniciatīva. J. Dripe atzīst, ka šī ir pirmā reize, kad KM startē kā iniciators radošo industriju telpas radīšanai, tomēr viņš uzsver, ka pilsētvides sakārtošanai ar kultūras akcentu būtu jābūt vienai no valsts prioritātēm. Ideja par konkrētā nama piešķiršanu kultūrai nākusi no biedrības Miers, tomēr, tā kā ēka ir valsts īpašums, nācies izsludināt ideju konkursu kvartāla apsaimniekošanai. Līdz 9. septembrim pieteikumus ideju konkursam nebija iesniedzis vēl neviens pretendents, atlikusi gan ir nedēļa, interesi esot izrādījuši aptuveni četrdesmit cilvēku. Tabakas fabrikas «atklājēju» biedrības Miers pārstāvis Kaspars Lielgalvis atzīst, ka esot neizpratnē par konkursa nosacījumiem - biedrība ar KM vairāk runājusi par vietu kultūrai, taču rezultātā tiek pieprasīti ekonomiskie risinājumi. «Uzstādījuma, ka kultūrai jānodarbojas ar uzņēmējdarbību tādā mērā, lai sevi nodrošinātu, nevienā valstī nav. Kultūra jau nav skaistais nams, kultūra ir paši cilvēki, kas tajā darbojas,» saka K. Lielgalvis.

Garantiju nav

J. Dripe atzīst - sākotnēji šaubījies, ka Rīgā vajadzīga vēl viena vieta kultūrai. «Mums ir aptuveni septiņi radošie kvartāli, vēl arī atsevišķi punkti pilsētvidē, vai astotais būs piepildīts?» Līdzīgi spriež arī arhitekte Ieva Zībārte, kura šovasar veica pētījumu Rīgas radošie kvartāli ES projekta Creative Metropoles ietvaros: «Ideja par radošuma stiprināšanu Miera ielā ir laba, jo divu gadu laikā tā ir kļuvusi par labi redzamu adresi pilsētā, taču nav pilnīgi nekādu garantiju, ka konkrētā Tabakas fabrika strādās. Radošo industriju daba ir neprognozējama, nav garantiju, ka cilvēki gribēs fabrikā strādāt vai nākt uz pasākumiem.» Viņa arī šaubās par jaunas Tabakas fabrikas nepieciešamību. «Valstij būtu jārada apstākļi izaugsmei, jāpalīdz jau esošajām labajām iniciatīvām. Vajadzīgas ir dažādas programmas radošuma stimulēšanai, kaut vai VKKF konkursiem līdzīga sistēma radošajām industrijām,» norāda I. Zībārte. S. Ēlerte gan uzskata, ka Rīgā kā metropolē radošu vietu nevar būt par daudz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?