Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Tad lai netiek nevienam...

Pirms diviem gadiem Vilis Simanovs (47), izglābis kādu Daugavas ledū ielūzušu zēnu, ieguva Latvijas lepnuma titulu, ciemojās Rīgas pilī un viņa roku spieda pats Valsts prezidents. Šobrīd V. Simanovs atrodas apcietinājumā, un viņa zelta roka tagad notraipīta ar paša meitas asinīm. Vērtējot Jēkabpilī notikušo slepkavību, kriminālistikas psihologi Dienai pieļauj, ka V.

Simanovs tobrīd bijis afekta stāvoklī - mīlestība pret mātes atstāto meitu Alisi vienā mirklī pārvērtās nežēlīgā naidā. Tas bija brīdis, kad Latvijā ieradās meitenes māte un paziņoja, ka grib viņu vest uz Īriju. Tad lai netiek nevienam, tāda varētu būt slepkavības loģika.

Diena jau ziņoja, ka slepkavība notika 29. aprīlī ap plkst. 1.00 naktī. Septiņus gadus vecā Alise tika nodurta ar vienu spēcīgu naža dūrienu. Vēlāk viņa tika aiznesta uz piemājas garāžu. Aptuveni pēc stundas V. Simanovs piezvanījis sievai - Alises mammai - un atzinies, ko izdarījis, un norādījis, kur meklēt meitu. Pats viņš devās bēgļa gaitās, taču jau ap pusdienlaiku policija viņu aizturēja kādā neapdzīvotā ēkā, šokā un alkohola reibumā.

Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis norāda, ka viņš atzinies nozieguma izdarīšanā un brīdī, kad tiesa lēma par drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu, teicis, ka izdarīto nožēlo.

«Jēkabpilī ir daudz ģimeņu, kuras atrodas krietni lielākā riska zonā. Sagaidījām traģēdiju tur, kur to galīgi negaidījām,» Dienai savukārt saka Jēkabpils bāriņtiesas priekšsēdētājs Tālis Zalva. Jo īpaši šokēti vietējie ir par to, ka nogalināts bērns - tas, ko kā vērtību pats V. Simanovs vienmēr ir izcēlis.

Meitu lutinājis

Kā stāsta Jēkabpils Sociālajā dienestā, kopā V. Simanovam ar sievu bijuši seši bērni - abiem pa diviem no iepriekšējām laulībām un divi kopīgi, arī visjaunākā Alise, kura dzīvoja pie tēva. Mamma, pēc kaimiņienes Ludmilas stāstītā, jau aptuveni gadu dzīvojot Anglijā pie savas vecākās meitas.

«Viņš Alisi audzināja viens un ļoti mīlēja viņu,» saka Ludmila. Sadzīves apstākļi V. Simanovam gan bijuši ļoti trūcīgi. Jau kopš 2008. gada decembra viņš bijis bezdarbnieku uzskaitē, dažkārt strādājis pagaidu darbus, bet pamatā pārticis no bezdarbnieka un bērna pabalsta, taču, par spīti tam, meitai neko nežēloja.

Jēkabpils Poļu pamatskolas direktore Zanda Skutele atceras, ka Alise pat ģērbusies nedaudz labāk par pārējiem bērniem, arī kabatasnaudas saldumiem viņai bijis vairāk nekā citiem. «Ja nezinātu, kur un kā viņa dzīvo, skolā varēja rasties iespaids, ka meitene dzīvo ļoti labvēlīgā vidē,» sacīja Z. Skutele. Viņa Alisi atminas kā temperamentīgu meiteni, kura viegli komunicējusi ar vienaudžiem, bijusi jautra un pozitīva.

Arī pats V. Simanovs, pēc tuvāko stāstītā, bijis karstasinīgs. Kaimiņiene atceras, kā reiz kāds jauneklis viņu izsmējis par čigānu tautību un V. Simanovs uz to reaģējis ļoti asi. «Spārdīja kājām tā, ka zēns kādu laiku gulēja zemē, nespēdams piecelties,» saka Ludmila. Tiesa, piemājas veikala pārdevēja Lana tomēr uzsver: «Visā šajā ģimenē viņš bija solīdākais un pieklājīgākais. Meitu mīlēja un savu iespēju robežās lutināja, pirka viņai visu, ko viņa vēlējās.»

Tikās bāriņtiesā

Viss sagriezās dienu pirms slepkavības, kad Latvijā ieradās Alises mamma. Kā var saprast, abu vecāku starpā valdījis nopietns konflikts - V. Simanovs bija liedzis mātei apciemot meitu mājās, tāpēc māte devās uz skolu. Tajā dienā gan Alisei sāpējis vēders un tēvs viņu bija aizvedis pie ģimenes ārsta. Tās pašas dienas pēcpusdienā Alise un abi vecāki jau tikās bāriņtiesā. «Katrs savā kabinetā konsultējās par bērna turpmākās dzīvesvietas jautājumiem, katrs no vecākiem gribēja, lai bērns dzīvo ar viņu,» sacīja T. Zalva. Ar Alisi savukārt runāja psihologs. Viņa secinājums bija īss - meitene mīl abus vecākus un vēlas, lai viņi dzīvo kopā. Vienos naktī Alises brīnumzeme un sapņi izgaisa uz visiem laikiem. «Nevienam bērns netika. Saplēsa kā plīša lācīti, raustot katram uz savu pusi,» ar skumjām nosaka kaimiņiene Ludmila.

Bāriņtiesas vadītājs noliedz, ka būtu bijuši kādi mājieni, ka Alise tiks mammai, savukārt kriminālistikas psiholoģes vīrieša rīcībā saskata afekta stāvokli. «No mīlestības līdz naidam viens solis. Tēvs par meitu rūpējās ilgākā laika periodā, bet tagad atbrauc māte un vēlas atņemt viņam šo lolojumu. Iekšējais pārdzīvojums par notikušo bija tik spēcīgs, ka vīrietis neizturēja,» norāda psiholoģe Dace Rolava. «Ja šis cilvēks, riskējot ar savu dzīvību, spēja izglābt ledū ielūzušo pusaudzi, viņš ir gatavs galējībām.» Savukārt Veronika Semenkova, kas gadiem ilgi strādājusi ar slepkavu psihi, Dienai skaidro: «Ilgstoši krājot negatīvas emocijas, kāda reize vienmēr būs pēdējā, kad rīcībā parādās visas ilgstoši slēptās novirzes.» Šis pēdējais piliens, iespējams, arī tieši bija meitenes mātes rīcība.

D. Rolava uzskata, ka, tiesājot tēvu, šie visi apstākļi jāņem vērā kā atbildību mīkstinoši. Lai konstatētu afekta stāvokli, tiek veikta psihodiagnostika, kuras laikā speciālisti izvērtē ne tikai nozieguma izdarīšanas apstākļus, bet arī attiecīgās personas iespējamās patoloģiskās novirzes un iespējamos pārdzīvojumus. «Afekta stāvokļa kulminācija ilgst tikai dažas minūtes, bet krāties tas var pat pusotru gadu,» norāda V. Semenkova.

«Lai kādi būtu nozieguma iemesli, attaisnojuma tam nav. Atklāti sakot, neredzu šim cilvēkam nākotni,» smagi nopūšas Latvijas Čigānu nacionālās kultūras biedrības prezidents Normunds Rudevičs, kurš reizē ar Latvijas lepnuma balvas pasniegšanu pasniedza viņam īpašu romu tautas apbalvojumu.Psiholoģe D. Rolava gan aicina tik viegli cilvēkus nenorakstīt: «Savā uzbūvē un emociju izpausmē esam tik atšķirīgi! Esam salikti no tik dažādiem elementiem!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?