Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Tāda sērīga kakofonija

Andrejs Panteļējevs

Valdības koridoros ir pieteikts mūsu nacionālās attīstības nākamā posma vadmotīvs - ekonomikas izrāviens. Laikam esmu naivs, bet man liekas, ka izrāviens paģēr zināmu valsts resursu mobilizāciju un arī neapstrīdami valsts resursu pārvaldītāju saskaņotu, mērķtiecīgu komandas darbu. Tādu kā harmonisku visu instrumentu simfoniju. Taču patlaban nekas labāks par slikta modernisma stilā ieturētu kakofoniju nesanāk.

Nu, piemēram, kaut vai stāsts par Pasažieru vilciena (PV) vagona būvēšanas kontraktu, vienu no lielākajiem konkursiem Latvijas vēsturē, kas teorētiski varētu nodrošināt gandrīz simt miljonu vērtas investīcijas Latvijas ekonomikā. Pēdējā nedēļā vērojot «runājošās galvas» televīzijā, rodas iespaids, ka mūsu Ministru prezidents, finanšu ministrs, satiksmes ministrs un PV valdes priekšsēdētājs katrs dzīvo uz savas planētas. Runa ir par miljoniem Latvijai, turklāt diezgan sensitīvā lietā, kurā konkurenti burtiski elpo pakausī, bet mūsu amatpersonas kā tādas tirgus sievas brīvi dalās ar savām nesaskaņotajām versijām, bažām un savstarpējiem pārmetumiem. Sākās jau ar to, ka televīzijas ziņu raidījumā finanšu ministrs un satiksmes ministrs runāja tā, it kā Brīvības ielas 36. namā viņiem nu nekādi nebūtu iespējas satikties. Un galvenais - pašas Eiropas Komisijas vietā jau sāka filozofēt, vai tā dos naudu šim projektam vai nedos, vai tas ir pelnījis naudu vai nav. Nebūtu brīnums, ka pēc tamlīdzīgiem mūsu premjera izteikumiem Briselē ierēdņi saausītos un kļūtu daudz aizdomīgāki pret Latvijas kapacitāti šī projekta realizācijā. Varbūt tomēr būtu labāk, ja mūsu lemjošie vīri vispirms tā klusi sasēstos kopā, izvillotos, ja vajag, un beigu beigās izlemtu - vajag vai nevajag mums to projektu, un, ja vajag, vienotos par kopēju rīcības plānu, lai to dabūtu cauri. Vai arī par to aizmirstu, ja ir kādi labāki nodomi.

Ja runā par investīcijām, vēl viens skaists stāsts ir nu jau mēnešus garā publiskā attiecību skaidrošana starp valdību, ekonomikas ministru un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktoru. Nu jau nonācis līdz savstarpējiem apvainojumiem pat krimināla rakstura pārkāpumos. Atkal attiecības un kašķi tiek sparīgi risināti publiskajā telpā. Aizrāvušies ar spēlēm, kas un kāpēc kādu grib izēst vai neizēst, varas vīri (arī pati LIAA vadība) šķiet piemirsuši, ka viens no galvenajiem LIAA uzdevumiem ir veicināt Latvijas biznesa vides uzticamību potenciālo investoru acīs. Diez vai parotaļāšanās (turklāt no abām pusēm) publiskajā telpā ar apgalvojumiem, ka premjera birojs izdara nelikumīgu politisku spiedienu uz LIAA, vairo šādu uzticamību. Beigu beigās, LIAA ir valdības aģentūra, būtisks instruments tieši ekonomikas lauciņā, un būtu vienreiz jāsaņemas un tā vai otrādi šis attiecību mezgls jāatrisina, nevis televīzijas skatītājiem jāpiedāvā bezgalīgs seriāls meksikāņu kaislību gaumē. Starp citu, tāpat kā ik pa brīdim ar jaunu sparu uzvirmojošais seriāls Latvijas ostu pārvaldības sakarā.

Ja runājam par izrāvienu, skaidrs, ka valdība viena pati par sevi nekur neizrausies. Šajā sakarā pavisam bēdīgā stadijā iegājušas valdības un tā saukto sociālo partneru attiecības. Sāksim jau ar to, ka ar vieglu roku tika pārkāpta iepriekšējā valdības vienošanās ar sociālajiem partneriem pensiju jautājumā. Nodokļu izmaiņu jautājumā puses atkal izskatās kā dažādu planētu iedzīvotāji. Valdības rati te rullē pilnīgi savā nodabā (Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) vadītājas Līgas Menģelsones vārdiem runājot), bet tā sauktie partneri cēlā vientulībā organizē skumjas PowerPoint prezentācijas par saviem priekšlikumiem, ko demonstrē televīzijas. Kam LDDK un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) to prezentē un demonstrē, nav skaidrs. Lai kacinātu cilvēkus? Ņemot vērā reālo «sociālo partneru» ietekmi uz valdības lēmumiem, šādu demonstrāciju citādi kā par fantāzijas filmu nenosauksi.

Vēl jau var minēt dažādus piemērus. Edmunds Sprūdžs, kurš plāno noasfaltēt teju visu Latgali, versus premjers, kurš televīzijas ekrānos LTV1 ir neziņā, par cik un kādu naudu to varētu darīt. Protams, visam pa virsu kultūras ministres «problēmas komunikācijā», ko nu ministre risina ar visai neapdomīgiem papildu naudas solījumiem. Un ir vēl valsts kontroliere Ingūna Sudraba ar savu pārbaužu kārtējiem rezultātiem un saucieniem, ka valsts un tās ierēdņi nevar strādāt bez konkrēta plāna, līdz ar to bez objektīviem sava darba efektivitātes kritērijiem. Kā parasti - tā kā saucēja balss tuksnesī.

Tā nu saskaņotas melodijas vietā tāds troksnis un dusmas vien sanāk. Kāds var teikt - tā ir demokrātija. Bet demokrātijas otra puse ir sabiedrisks koplīgums par noteiktām darbībām. Ja kungi un dāmas pat valdības un tās partneru starpā nevar saskaņoties, ko var prasīt no sabiedrības kopumā. Un mūsu ekonomiskais izrāviens var kļūt līdzīgs tiem slavenajiem ratiem no Krilova fabulas - visi vilcēji it kā enerģiski stums, bet no vietas tie nekustēsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?