Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Tas, ko ēdam, nosaka to, kā dzīvojam. Veselībai - salāti ar savvaļas augiem

«Ar domām vien vajag censties dzīvot labi jau tagad, nevis kaut kad vēlāk,» uzskata zāļu sieva Līga Reitere. «Tāpēc ēdu no labiem traukiem jau tagad, un ēdu labu ēdienu jau tagad. Jo tas, ko es ēdu, nosaka to, kā es dzīvoju. Es dzīvoju iekš tās miesas, bet miesa tiek būvēta no tā, ko es ēdu!»

Līgas ēdienkartē īpaša vieta ir salātiem ar savvaļas augiem. Pamatā viņa izmanto kefīru, tad ēdienu variē atkarībā no savvaļas garšaugu krājuma. Ja auga daļas sīkstas - sasmalcina sīki, ja augs sulīgs, to pievieno lielākos gabalos. «Ogu laikā lieku klāt ogas. Izmantoju arī ziedus - kad salāti izmaisīti, tos ieplūcu pašās beigās. Iedomājieties salātiem virsū zilas rudzupuķes lapiņas, dzeltena dedestiņa, kāds smuks āboliņš vai lillīgais vīķis! Latvietis jau vispirms ēd ar acīm - visam jābūt smukam!» atzīst zāļu sieva.

Āboliņš, dedestiņa, lucerna, liepa, mārrutks, mētras, maurloks - tos visus var likt klāt salātos. «Maurlokam ļoti garšīgi paši lociņi, taču, kad tas sāk ziedēt, salātos labāk likt pašus ziediņus - tos izplucina un pārkaisa salātiem pāri. Tāpat var izmantot mārrutka ziedus - garšo kā redīss!» iesaka Līga Reitere. «Piemēram, liepas lapas salātos var ēst tik ilgi, kamēr neviens pumpurs nav atvēries. Tikko sāk ziedēt, lapas kļūst par cietu, lai mūsu organisms to varētu labi sagremot, tad labāk salātos likt ziediņus.»

Gārsas lapas salātiem der, kad zieds nav pilnībā atvēries. Kad atveras, tad izmanto ziedu. Ar gārsas lapām var bagātināt sautējumus, likt uz meža gaļas, uz jēra gaļas. «Der arī sakņu zupai - kad zupa nāk gatava, mazu buntīti izkarsē, tad izņem ārā - gārsa piedod neparastu garšu.»

Viens no stiprākajiem antibiotiķiem ir naudulis un plikstiņš - lieto pret iekaisumiem. Arī tos Līga Reitere iesaka pievienot salātiem - «uzreiz kreftīgāka garša».

Kā tikt galā ar nātri? «Lai tā nedzeltu, ņemu pie kātiņa un glaudu uz galotnīti, tad nedzeļ. Šādi apglaudītu, paņemu rokās un saviļāju. Kad nātre saviļāta, visi asumiņi ir salauzti un ar salauztiem ieročiem nātre man uzbrukt vairs nevar,» tēlaini stāsta zāļu sieva. «Lielajai nātrei ēd lakstus, panātrei - ziedus. Bet, ja panātri izžāvē, tēja ir ļoti laba - lai attīrītu iekšējos orgānus, nieru ceļus un dzimumceļus.»

Ļoti stiprs ir ozols, to Līga Reitere izmanto spēka salātiem: «Spēkam un enerģijai. Ņem vienu ozollapu, vienu pīlādžlapu, divas trīs bērzu lapas un vismaz piecas vilkābeles lapas - smalki samaļ kā zāļu masu un izmaisa cauri gurķu salātiem.»

Bet plūmes, ķirši un bumbieri iedarbojas pret novecošanu - tos iesaka ēst vecmāmiņām un vectētiņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?