Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Teātra sezona beidzas

Pēdējā priekšvēlēšanu nedēļa. Pieļauju, ka daudzi atviegloti nopūšas: drīz tas uzbāzīgais šovs beigsies! Nebūs vairs sajūtas par nelietderīgi notērētu laiku pēc kārtējo «debašu» noskatīšanās, nebūs šķendēšanās par politiķu iztērēto milzu naudu, ieraugot kārtējo laipnīgo sejiņu, kas kaut ko sola ielas malā utt.

Hmm… Nepatika, ja? Pārāk uzbāzīgi, tehnoloģiski? Nu, kā teicis viens negantnieks par amerikāņu ēšanas tradīcijām - jo vienveidīgāks, neveselīgāks uzturs, jo sarežģītākas iekārtas virtuvē. Politikā tas pats: ja ēdiens ir primitīvs, jāmēģina vismaz kaut kā gūt attaisnojumu, apkraujoties ar tehnoloģijām.

Lai gan - kāpēc jums nepatīk priekšvēlēšanu kampaņas?! Es personīgi, jo vairāk tām sekoju, jo lielāku komfortu guvu, saprotot, ka tomēr neesmu lielākais melis un maita - ir par mani lielāki. Kā saka, sīkums, bet patīkami.

Kopumā vērtējot, pēdējo mēnešu izrāde Latvijā atgādina itāļu futūristu eksperimentus Pirmā pasaules kara gados. Te pa skatuvi krietnu laiku sprīdi klaiņo kāds tipāžs, intensīvi žestikulē, līdz nobļaujas: «Vispār man jums nav ko teikt! Priekškaru, lūdzu!» (Emīlio Setimelli Negatīvs akts). Te priekškars nolaists tā, ka skatītāji redz tikai aktieru kājas līdz viduklim, dzird tekstus, bet neredz sejas izteiksmes, ar kādiem šiem teksti tiek izrunāti (Filipo Marineti Pēdas). Te uz skatuves vienlaikus tiek izspēlētas vairākas, savstarpēji nesaistītas lugas. Jums liekas, ka aktieri (vai režisors) patiesībā jūs nes cauri, ņirgājas par jums? Tipiski futūristiem, kuriem bija paradums uz izrādi pārdot vairāk biļešu nekā zālē krēslu. Ja paskatās uz mūsu politisko aktieru izgludinātajām sejām un tekstiem, jāatceras dažas futūristu izrādes, kurās vispār nebija dzīvu cilvēku - tikai fonā dzirdams teksts un gaismas kūļi…

Lai kā arī būtu, izrāde tuvojas noslēgumam. Daži noskatījušies visus cēlienus, citi nospļāvušies un aizgājuši jau pirmajā starpbrīdī. Vieniem liekas, ka veterāns X sācis spēlēt gaužām vāji, citi pamanījuši jauno talantu Y. Vēl citiem liekas, ka izrāde vispār ir tik štruntīga, ka tā jau vairs nebūtu repertuārā, ja nebūtu sponsoru atbalsta. Protams, neizbēgami vislielākie strīdi ir par to, ko mēs no lugas varam secināt un mācīties. Tiktāl viss kā normālā teātrī. Tomēr ir viena liela atšķirība. Tikai politiskajā teātrī ir tā, ka tu, cilvēciņš, beidzot pēc zināma treniņa ieguvis garšu uz šo žanru, atnāc nākamajā dienā pēc izrādes, teiksim, 4. oktobrī, atkal uz teātri, bet tur … «Kase slēgta». Redz', skatītājs jau bija sadomājies, ka pēc bravo saukšanas un ziedu pasniegšanas viņam būs iespēja mīļotos skatuves māksliniekus skatīt, kad vien ienāk prātā, bet - nekā! «Kase slēgta!» Un zinoši ļaudis stāsta, ka teātris atvēršoties vispār tikai pēc dažiem gadiem, ka luga būšot cita un aktieri nomainījuši lomas.

Nu, nekas. Pēc kāda laika dusmas būs mazinājušās, tad mums atkal pastāstīs, ka teātri apmeklēt un - kas svarīgi! - pirkt biļetes ir ikviena kulturāla un atbildīga cilvēka pienākums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?