Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Teātra spēlēšana tiesā būs dārga

Civilprocesa likums joprojām piedzīvo pārmaiņas, kurām būtu jāsekmē ātrāka lietu izskatīšana, izlīdzinot tiesu noslodzi, kā arī veicinot godprātīgu un atbildīgu lietas dalībnieku attieksmi pret tiesu.

Kā zināms, Latvijā izplatījusies saistību nepildīšanas sērga - personas pēc iespējas ilgāk vēlas izvairīties no savu parādu samaksas un citu saistību izpildes. Kā instruments nereti tiek izmantota arī tiesvedība, kuras ietvaros tiek novilcināta lietas izskatīšana, piemēram, neierodoties uz tiesas sēdēm bez attaisnojuma, pārsūdzot visus iespējamos tiesas nolēmumus vai novēloti piesakot dažādus lūgumus.

Tā rezultātā tiek nelietderīgi izmantots tiesu darba laiks, tiesās rodas neizskatīto lietu uzkrājumi, kas noved pie augošas neizpratnes un neapmierinātības sabiedrībā, vainojot tiesas lēnajā lietu izskatīšanā.

Ar likuma grozījumiem, kas stājās spēkā 2015. gada 26. maijā, likumdevējs ieviesis jaunas «zāles» pret lietas dalībnieka neētisku rīcību tiesā, proti, pantu Negodprātīga tiesību un pienākumu izmantošana vai necieņa pret tiesu. Tādējādi, ja lietas dalībnieks negodprātīgi izmanto savas tiesības vai negodprātīgi pilda savus pienākumus, tajā skaitā sniedz tiesai apzināti nepatiesas ziņas par faktiem un lietas apstākļiem vai apzināti ar darbību vai bezdarbību novilcina lietas vai jautājuma izskatīšanu, tiesnesis izsaka lietas dalībniekam brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 800 eiro. Savukārt, ja tiesas dalībnieks pauž necieņu pret tiesu, tiesa var uzlikt lietas dalībniekam naudas sodu līdz 1000 eiro.

Līdz šim pienākums paust patiesas ziņas tika attiecināts uz liecinieku un pieteicēju, lūdzot pagaidu aizsardzību pret vardarbību, paredzot, ka par apzināti nepatiesu ziņu došanu tie ir atbildīgi saskaņā ar Krimināllikumu. Atšķirībā no minētā likums joprojām neparedz pušu, trešo personu un to pārstāvju kriminālatbildību par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu. Taču tagad tiesai ir pamats uzlikt vismaz naudas sodu tiem lietas dalībniekiem, kas maldina tiesu, sniedzot nepatiesas ziņas.

Jāatzīmē, ka agrāk izplatītākā novilcināšanas metode, iesniedzot papildu pierādījumus pēdējā brīdī, ievērojami samazinājusies, jo jau vairāk nekā divus gadus tiesa par novēlotu pierādījumu iesniegšanu var sodīt ar 750 eiro naudas sodu. Taču personas, kuras vēlas novilcināt lietas izskatīšanu, arvien atrod jaunus paņēmienus, tāpēc jācer, ka jaunie sodi, kas attieksies uz jebkuru negodprātīgu rīcību nolūkā kavēt lietas izskatīšanu, būs efektīvs līdzeklis cīņā ar tiem, kas vēlas novilcināt savu saistību izpildi. Būtiski, ka minētie sodi tiks piemēroti tieši tai personai, kas rīkojusies negodprātīgi vai necienīgi, tādējādi disciplinētas tiks visas tiesāšanās procesā iesaistītās personas.

Lai gan pastāv viedoklis, ka sods nav efektīvākais paņēmiens, lai panāktu likuma prasību izpildi, jāatzīst, ka īstermiņā nav citu «zāļu», kas līdzētu labāk. Līdzīgi kā ar ceļu satiksmes noteikumiem - ja nav policijas ekipāžu vai radaru, cilvēki šos noteikumus tiecas pārkāpt.

* zvērināts advokāts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?