Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Tējas degustācija Ripojošajā tējnīcā

Pirms teju četriem gadiem Dienas pēdējā lapā ar virsrakstu Ripojošā tējnīca Londonā bija publicēta fotogrāfija, kurā britu jauniete Emīlija Holmsa pozēja pie sava «darba devēja» - 1974. gada izlaiduma Citroen furgoniņa, kas pārveidots par mobilo tējnīcu. Emīlija bija pametusi darbu reklāmas jomā un par kolektīvā finansējuma platformā Kickstarter savāktajiem līdzekļiem pielāgojusi furgoniņu, iesauktu par Vatsonu, tējnīcas vajadzībām. Pirmā tējas krūze tika pagatavota 2012. gada 3. decembrī, un kopš tā laikā Emīlijas tējas bizness ir tikai un vienīgi paplašinājies.

Pirms diviem mēnešiem Emīlija Faringdonā atvēra klasisku tējnīcu ar virtuvi, kurā tiek gatavotas tējas uzkodas. Firmas ēdiens ir no savvaļas ierauga mīklas ceptās apaļmaizītes, ko briti mīļi dēvē par crumpies. Apaļmaizītes cep no pašķidras rauga mīklas uz smagas čuguna pannas apaļos metāla riņķos, lai iegūtu glītas, vienāda izskata un izmēra maizītes, ko parasti pasniedz otrreiz apceptas un pildītas ar Čedaras sieru, marmītu vai zemesriekstu sviestu un citronu sviestkrēmu, nutellu vai melases sīrupu.

Kad iepriekšējā Londonas apmeklējumā tviterī mēģināju sameklēt, kur mobilā tējnīca piestājusi, izrādījās, tā devusies uz laukiem. Patiesi šo gadu laikā tā izbraukājusi teju visu valsti, piedaloties dažādos festivālos. Nesenā Londonas apciemojuma laikā man beidzot izdevās klātienē iepazīt Emīliju un piedalīties viņas rīkotajā tējas degustācijā, kurā pirmās tiek pasniegtas melnās tējas - Asamas tēja no Indijas un Ceilonas tēja no Šrilankas. Tās abas ir britu iecienītas brokastu tējas, kam bieži pievieno cukuru un pienu. Dardžilingas tēja no Indijas un Junaņastēja no Ķīnas jau ir nedaudz specifiskākas - pirmā pilnmiesīga un aromātiska, otrā ar izteiktām kūpinājuma notīm pēcgaršā. Turpinājumā Emīlija piedāvā daļēji fermentētas jeb ūluna tējas, kas atkarībā no fermentācijas ilguma var būt ar saldskābām apelsīnu un karameļu notīm ilgāk fermentētai vai vieglai un ziedaini aromātiskai ar jasmīna un lotosa notīm minimāli fermentētai. Tālāk seko dabīga pāreja uz nefermentētām jeb zaļajām tējām, kuras arī Emīlija izvēlējusies atšķirīgas - maigu un atsvaidzinošu Jade Tips no Ķīnas, kam kontrastē japāņu senča ar bagātīgu, pikantu, zālainu garšu un jūraszāļu aromātu. Kā punkts uz i degustāciju noslēdz baltā tēja - izsmalcināta, maiga pirmo pavasara dzinumu tēja ar medainu sausserža garšu.

Atvadoties Emīlija noteic, ka briti ir lielākā nekvalitatīvas tējas patērētāju nācija pasaulē - no eleganta galma dzēriena, ko Bragansas Katrīna, ieprecoties karaliskajā ģimenē, padarīja nacionāli populāru, un Viktorijas laikmeta pēcpusdienas tējas ar īpaši piemeklētiem piederumiem līdz English Breakfast maisiņu tējas kultūrai. Maisiņu tēja dzerama ar dāsnu pienu šļuku, lai kļūtu maigāka un baudāmāka. Tik ļoti tēja ir degradējusies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?