Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Teksti vienmēr izskatās labi

Izstādē teksts = attēls redzami vizuālās mākslas vai tā sauktie starpdisciplinārie darbi, kuru autorus vismaz šo darbu radīšanas laikā vienojusi interese par teksta klātbūtni, uzdevumiem un iespējām gleznās, grafikās un citu mediju darbos, kas lielākoties iztiek arī bez teksta. Tā kā Jānis Taurens tikko arterritory.com publicētajā recenzijā uzrakstījis par teksta vietu vizuālajā mākslā ar pamatīgu vēsturisku un teorētisku atkāpi, rakstīšu uzreiz par pašu izstādi.

Teksts - huligāns

Kuratores - mākslas zinātniece Aiga Dzalbe un māksliniece Inga Brūvere - nošķīrušas šauru un, ātrumā raugoties, pat grūti pamanāmu aspektu visai milzīgajā un, protams, milzīgi garšīgajā tēmā. Proti, viņas interesē latviešu mākslai tradicionāli piedēvētais impresionistiskums - kā un cik dažādi tas teksts var izskatīties, kādu vizuālu iespaidu tas var atstāt. Tomēr ir gadījumi arī šai izstādē, kur teksts no kuratoru koncepta aizmūk, vai vienkārši gadījies izņēmums un ir izstādīti arī tekstīgāki jeb huligāniskāki mēģinājumi, piemēram, Ivara Grāvleja un čehu mākslinieces Petras Petiletas, un Kriša Salmaņa uzbrukumi uzrakstiem «Rīga» pie pilsētas robežām. Manuprāt, šeit labi iederētos arī izgājušās vasaras mākslas festivāla «ROJAL», kur rojenieki tika kacināti ar kaut kādu svešu un lieku burtu, kas viņu pilsētas lepnumu, tas ir, vārdu, pārvērš un pavērš gan karaliskuma, gan «spirtik-vodka-sigareti» virzienā. Nezinu, kāda rezonanse bijusi pēc jēgas tik precīzajām Grāvleja un Salmaņa provokācijām, bet rojenieki esot bijuši īsti nikni. Roja te piestāv formāli, bet kādi tālāki kolēģi no Krievijas nesen internetā dalījušies ar ideju radīt kirilicā apvienoto burtu p/c, tādu kā p ar c ķeksīti jeb kājiņu apakšā, laikam jau, lai ekonomētu rakstuzīmes un ērti un ātri rezumētu kādu sociāli ekonomisko stāvokļu izpēti - taisni kā Grāvlejs un Petileta. Tie vārdi, protams, ir atbilstoši rupji.

Asociāciju atvilktnītes

Laikam jau var manīt vienu no galvenajiem izstādes panākumiem - proti, tā darbojas kā tāda enciklopēdija ar norādēm šķirkļu apakšā, kur meklēt līdzīgos un saistošos. Man sanāca iztēloties, ka darbi ir kaut kāda veca pilna skapja atvilktnītes, kurām pieskaroties vai - kā šai gadījumā - uz tām paskatoties jums uzgāžas čupa asociāciju un pusaizmirstu lietu no nesenās Latvijas mākslas vēstures. Tā nu katram skatītājam ir iespēja no izstādes aiziet mājās ar savu, droši vien katram citādi izvērstu versiju jeb darbu komplektu. Piemēram, XX gadsimta 90. gadu grupas LPSR-Z (Normunds Lācis, Vilnis Putrāms, Māris Subačs, Juris Putrāms, Vilnis Zābers) un to autoru daiļradē atsevišķi, manuprāt, būtu daudz brīnišķīga, izstādei saistoša materiāla. Bet grupas darbība īsti nav pētīta, nekādu grāmatu nav, dalībnieki - kā nu kurais - sajukuši, miruši vai emigrējuši. Darbi kaut kādās privātās pažobelēs vai kolekcijās... Te tikai daži vārdi, kurus atbilstoši plašākai tēmas interpretācijai tik ļoti vēl kādreiz gribētos redzēt, - Aija Zariņa, Ilmārs Blumbergs, Zaiga Putrāma... No svaigākām atmiņām - Romāns Korovins un Jānis Purcens. Droši vien daudziem uzreiz nāks prātā, bet kāpēc te nav Māra Subača!? Par to nu gan varam būt mierīgi, Subačs jau tāpat ir mums visapkārt.

Vēl bez minētajiem huligāniem izstādē piedalās Leonards Laganovskis, Inga Brūvere, Kristīne Alksne, Juris Boiko, Arturs Bērziņš, tekstu grupa Orbīta, Laura Prikule un Gundega Strautmane, kuras centriskās mežģīņu kompozīcijas pirmā mirklī var pārsteigt - kur gan šeit teksts? Tāpēc izstādes apmeklētājiem iesaku uzreiz pie ieejas paņemt kuratoru sagatavoto ceļvedi ar tekstiem par tekstiem. Tās nav vienkārši krāsainas mežģīnes ar pērlītēm. Tās ir katoļu lūgšanas Braila rakstā. Šis darbs īpaši skaisti ieguļas un labā nozīmē ilustrē kuratoru izvēlēto pieticīgo tēmas šaurināšanu. Izrādās, izskats var būt izšķirošs un tekstu būtiski bagātinošs, jo Gundegas Strautmanes mežģīnes uzreiz atgādina daudz ko no katoļu dievnamu harmoniskās, krāšņās un noslēpumainās suģestijas. Tas gan nenozīmē, ka šī būtu no tām izstādēm, kur neko nevar saprast, ja neizlasa anotācijas. Saprast var un vajag, jo šī tiešām ir reta iespēja pārliecināties, ka stereotips par Latvijas māksliniekiem kā ekscentriskiem pašanalīzē slīgstošiem estētiem nav pamatots.

Iespēja atcerēties

Izstāde ir mierīga un retrospektīva - kā muzejā. Retrospektīvisms, manuprāt, ir būtisks, jo Latvijā gandrīz nekad netiek rīkotas izstādes par tekstu mākslā, bet reti arī tiek rīkotas izstādes, kurām atlasa darbus no pavisam nesenas vēstures. Ar to ne vien rosinot skatītājā atmiņu, bet māksliniekos sava darba, katra konkrēta objekta vērtības apziņu. Nezinu, cik lielu prieku lai te uzrakstu, kāds pārņēma, satiekot izstādē Jura Boiko darbu Homēra Iliāda piedzēruša kretīna lasījumā (1999) vai Ērika Boža izcilo Press! Press! Press! (2003). Ir interesanti vērot, kā, šos darbus skatoties, dreifē sajūta par to laikmetīgumu, lai kas tas arī būtu. Skaidrs, ka tos ļoti labos darbus vajag salikt kaut kādā vienā vietā, kur vēl kādreiz kāds uz tiem varētu paskatīties kā uz īstiem objektiem, ne vien kā digitāliem failiem vai reprodukcijām. Jo materialitāte spēj vizualitātei piešķirt vēl un vēl visādus domu ceļus, kur skatītājam aizklīst. Īsāk sakot, ļoti iesaku apskatīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izstāde Teksts = attēls

kim? Laikmetīgās mākslas centra 2. stāva izstāžu zālē Rīgā, Maskavas ielā 12/1. Līdz 18. martam.
1. martā plkst. 19 kim? 2. stāva izstāžu zālē tiek atvērts izdevums teksts = attēls. Pasākumā piedalīsies izstādes kuratori, mākslinieki un izdevuma tekstu autori; tekstgrupas Orbīta jaunāko dzejas videodarbu priekšnesums.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?