Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Tekstils pārkāpj klasikas robežas

Linda Liepiņa

Vērienīgi. Krāsaini. Daudzveidīgi. Tie ir pirmie vārdi, ko gribas teikt, ieejot izstāžu zālē Arsenāls, kur skatāma 5. Rīgas starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles izstāde Daudzveidība vienotībā/Diversity&Unity. Tās atklāšanā gluži kā pie Bābeles skanēja dažādas valodas - latvieši, poļu, angļu, lietuviešu, zviedru, somu, franču, japāņu, krievu. Visus māksliniekus vieno radošums. Izstādes kuratorei, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta krājuma darba vadītājai Veltai Raudzepai šis ir gandarījuma brīdis, kad divu gadu organizatoriskais darbs kulminē ar vērienīgu un nozīmīgu izstādi, starptautisku konferenci.

Ar tekstilmākslu V. Raudzepa ir saistīta kopš studiju laikiem. «Mans bakalaura darbs bija par Rūdolfu Heimrātu un viņa radošo darbu. Maģistra darbs - par ziemeļvalstu tekstilmākslu.» Viņa aizrautīgi stāsta par latviešu tekstilmākslas skolu, kam ir stipras saknes un tradīcijas. Lai atceramies, ka agrāk iestādes pasūtīja lielus interjera darbus. Mode mainījusies? «Ir jāmeklē iespējas un ceļi attīstībai. Tekstilmākslai jākļūst par laikmetīgu mākslas veidu. Lai datorizētas fotogrāfijas vietā interjerā nāk gobelēns, kas telpā ienes mājīgumu,» uzskata V. Raudzepa.

Ja liekas, ka pie modernā dizaina klasiskais tekstils nepiestāv, jādodas uz izstādi un jāredz, kā mainījušies materiāli, kā mainījušās tēmas. Darbos ir politiski aktuālas, sociālas, reliģiskas, vēsturiskas, kā arī tīri intīma un personiska pārdzīvojuma tēmas. Tekstilmākslā patlaban ir tik daudz neparastu ideju - klasiskā gobelēna vietā tiek veidoti tekstila skulpturāli darbi, tekstils tiek apvienots ar video utt. Izstādei tā vienkārši nevar izskriet cauri, jo katrā darbā jāiedziļinās, jāizlasa arī mākslinieka vēstījums un stāsts. Pēc starptautiskās žūrijas lēmuma 2015. gada ekspozīcijai tika akceptēti 29 valstu 85 mākslinieki. To vidū ir gan Latvijas skatītājam atpazīstami, gan līdz šim pasaulē zināmu, bet Rīgā neredzētu autoru darbi. Triennālē pēc tradīcijas uzaicināti piedalīties arī divi viesmākslinieki. Latviju šogad pārstāv tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere, bet Lielbritāniju - pasaulē pazīstamais mākslinieks Maikls Brenands-Vuds, kura darbi Rīgā tiek eksponēti pirmo reizi.

Līdztekus galvenajai izstādei izstāžu zālē Arsenāls (līdz 10. jūnijam) norisināsies arī vairākas satelītizstādes. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja telpās - WonderWoman Art Bra (līdz 7. jūnijam). Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā un Rīgas Amatniecības vidusskolā - Latvijas jauno tekstilmākslinieku darbu izstāde Daudzveidība vienotībā: jauno pieteikums (līdz 11. maijam). Notiks arī atsevišķu mākslinieku personālizstādes Vecrīgas galerijās Apsīda, Bastejs, Kultūras un tautas mākslas centrā Ritums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?