Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Telegramma ornitologam

VAJADZĪGS fēnotājs. Darbu kādam brīvprātīgajam jokojot piedāvā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Modes mākslas nodaļas maģistrantūras pirmā kursa studente Inga Tauriņa. «Viņš varētu visu dienu stāvēt pie manas kleitas un to žāvēt,» saka Inga. Vienā no akadēmijas pagrabtelpām pie loga uz pakarināmajiem karājas divas viņas radītas korsetes, savukārt uz manekena uzvilkta gruntēta un apgleznota lina auduma kleita, uz kuras tagad «dzīvo» putni.

«Praktiski viss vēl žūst,» par savu kolekciju Telegramma ornitologam saka jaunā māksliniece. «Tā ir eļļas krāsa.» Kleitai ir vajadzīgs aptuveni mēnesis, lai tā būtu sausa un gatava valkāšanai, bet laika vairāk nav.

Jau šodien, 1. jūnijā, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā norisināsies LMA modes skate Perons, kas ir ikgadējs pasākums Latvijas modes kalendārā un atspoguļo «jauno mākslinieku talantu daudzšķautņainību un radošo izpausmju nebeidzamo strāvojumu», ziņo perons.lv. Kleita, kas žuvusi tikai divas nedēļas, skatē būšot jāvelk mugurā ar cimdiem un ļoti, ļoti uzmanīgi. Iespējams, to «vajadzēja taisīt mazlietiņ ātrāk», atzīst I. Tauriņa. Un šķiet, ar šo frāzi vislabāk varētu raksturot arī citu neizgulējušos studentu noskaņojumu. Viņa rāda svārkus ar tajos iepītu «pīlādžu košo rūgtumu» - augšā vēl būšot jostiņa. Lai arī Inga neesot «no tiem trakākajiem negulētājiem», tomēr šis tas palicis nepadarīts.

Telegramma ir veltīta par sevi pārliecinātai sievietei - sapņotājai. «Viņa dievina virsotnes, spārnus un lidostas. Viņa dzīvo putnu dzīvi,» Modes mākslas nodaļas studente raksturo savu tērpu iespējamo valkātāju, kurai nav jāuzliek sev vēlamā spēcīgas būtnes iespaida virskārta, jo viņa jau tāda ir. Tomēr galvenais akcents šajā kolekcijā tiek likts uz netradicionālo radīšanas tehniku, apvienojot gleznošanu ar tērpu dizainu. «Tas ir mans izdomājums,» stāsta I. Tauriņa.

Varbūt kaut kur citur pasaulē šāda metode arī tiek izmantota, bet viņa to nav redzējusi. No tiem darbiem, kurus Inga ir redzējusi, viņai ļoti patīk Vivjena Vestvuda: «Taču tas ir tāds mākslas akadēmijas dizainers. Man šķiet, nav gandrīz neviena, kas varētu pateikt: «Man viņa riebjas!».» Arī Aleksandrs Makvīns Ingai patīk. Vestvudas un Makvīna darbi nav absolūts avangards vai absolūts prᅢᆰt-ᅢᅠ-porter. Viņu «tērpus var baudīt kā mākslu», saka dizainere, kuras sapnis ir nākotnē izveidot pašai savu zīmolu.

Kopumā modes skatē Perons 2010 uz mēles tiks prezentētas vairāk nekā 20 jauno modes mākslinieku kolekcijas. To vidū tiks izrādīta Lienes Kurševas kolekcija Prikadeļi, kuras «iedvesmas avots ir skudrulāči un neskaitāmas domas, kas viņiem iešaujas prātā, veicot dažādus ikdienas darbus». Vita Radziņa, kura savu tērpu radīšanā izmantojusi šifonu, zīdu, kokvilnu un naudu, piedāvās «krīzes iedvesmoto sieviešu tērpu kolekciju About Money». Zane Poriete izstāstīs pasaciņu «par iemīlējušos meitenīti rozā kleitiņā un lateksa biksītēs», un Arita Varžinska «nospēlēs» savu Balādi kareivja sievai. Vairāk informācijas - www.perons.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Mode
LMA modes skate Perons 2010
Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā 1.VI plkst. 19
Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 3-5

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?