Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Teniss karstākajā pilsētā Marseļā

Lai man piedod visi skriešanas fani, bet kopš Rīgas maratona man nav izdevies noturēt konstantu interesi par šo sportu, lai gan skriešana ir ideāls atvaļinājuma sporta veids - paņem tik līdzi botiņas un skrien kaut apkārt pasaulei. Meklējot alternatīvu, atklāju, ka daudzās valstīs radītas plašākas āra sporta veidu iespējas nekā Latvijā.

Teniss un baseins

Rakstu šīs rindas no karstākās Francijas pilsētas Marseļas, kur āra temperatūra ēnā jūlijā ir ap +33 grādiem un manu iecienīto sporta veidu tenisu var spēlēt visu cauru gadu, pat decembrī. Lai gan ir pieejami daži slēgtie korti, pārsvarā visi spēlē ārā gan uz tenisita, gan cietā seguma kortiem. Ne tikai Marseļā, arī Parīzē tenisa kortu ir ļoti daudz un cenas bieži vien ir pieejamākas nekā Latvijā, jo daudzas sportiskās aktivitātes pilnībā vai dalēji sponsorē konkrētā pilsēta. Privātie korti savukārt piedāvā gada abonementu, kas maksā 400 eiro, tajā iekļauts arī neierobežots baseina apmeklējums. Studentiem cena ir EUR 160 gadā, atlaides pieejamas arī ģimenēm, bērniem utt. Tas noteikti nav dārgi, ja pieņem, ka Rīgā lētākā kortu īre maksā Ls 5 stundā, abonementi pieejami tikai uz mēnesi, un par baseina iekļaušanu cenā varam aizmirst. Latvijā teniss skaitās elitārs sporta veids, ko atļauties var tikai daži, jo ziemā segtie korti maksā Ls 15 stundā. Ja vēl gribas uzspēlēt ar treneri, kas iemāca pareizu tehniku, tad cenai pievienojas vēl 10 latu par reizi.

Francijas tenisa kortu neierobežotā laika abonements dod iespēju savu karti nodot citiem. Tā kā man ir laimējies ar izpalīdzīgiem paziņām Marseļā, šo karti varēju lietot veselu nedēļu pēc sirds patikas. Ja nav ar ko spēlēt, var mēģināt atrast savam līmenim atbilstošu partneri kortos, kur ir kādi 12 laukumi vienviet. Ja labu paziņu ar gada abonementiem nav, lētāk sanāk spēlēt nevis privātajos, bet pilsētas sponsorētajos kortos. Jāpiebilst gan, ka spēlēt tenisu latvietim šeit iespējams no septiņiem vakarā. Pirmoreiz apmeklējot kortus, pieļāvu kļūdu, atnākot ap sešiem. Lai gan jūlija karstums Francijas dienvidos sāk pierimt ap pieciem pēcpusdienā, šī pierimšana nebūt nav pietiekama, lai varētu reizē paskriet, paelpot un pacelt raketi.

Nadala raketes

Lai taupītu vietu čemodānā, paņēmu līdzi sporta apavus, kas ir arī «staigājami» un «braucami» ar velosipēdu, nevis specifiskos tenisa apavus, ko pie cita apģērba īsti lietot nevar. Joprojām gan aktuāls ir jautājums par tenisa raketi. Profesionāļiem, protams, nav divu domu - ceļojumos ņem līdzi savējo raketi vai pat divas. Pārējiem jādomā par raketes īri. Gribētu padalīties ar lielisku atklājumu, ko noteikti ieteiktu izmantot visiem, kam gribas uzspēlēt tenisu šajā valstī. Francijā viena no lielākajām sporta veikalu ķēdēm Decathlon, kur var nopirkt gan zināmu zīmolu ražojumus, gan lietas ar paša veikala Decathlon zīmolu (pārsvarā lielo ražotāju biežāk pirkto lietu kopijas), piedāvā testa raketes. Tas nozīmē, ka var izmēģināt veikalā nopērkamos rakešu modeļus. Lai gan ne vienmēr pieejami visi veikalā redzamie rakešu veidi, izvēle ir pietiekami liela: 10-15 raketes atkarībā no veikala izmēra. Var testēt raketi iesācējiem, kas maksā 50 eiro, taču var uzspēlēt arī ar labi trenētiem cilvēkiem domātām raketēm 200 eiro vērtībā. Abos manis apmeklētajos veikalos sastapu zinošu personālu, kas ieteica spēlēsanas stilam atbilstošu raketi, un abos gadījās sastapt arī Rafaela Nadala raketi. Lai gan šo Nadala rakešu modeļi atšķīrās, galvenais, ka ražotājs un raketes uzbūves pamatprincipi ir tie paši.

Protams, īstā Nadala rakete ir smagāka un daudz dārgāka par veikalā nopērkamo, tomēr arī šīs izrādījās labas. Jautāju pārdevējiem, vai Nadala vārds palīdz pārdot raketi, seko smaids un īsi konkrēta atbilde: «Jā!»

Katrs spēlētājs var testēt divas raketes, tātad divatā izdodas izmēģināt veselas četras.

Francijā joprojām iemīļoti ir vecmodīgie čeki, kas šajā gadījumā izrādās ļoti noderīgi. Par raketes testēšanu uz veselām trijām dienām nekas nav jāmaksā, taču jāatstāj čeks rakešu vērtībā (viens čeks der divām raketēm, bet ne vairāk).

Veikalā noformē dokumentu, kas apliecina, ka, atdodot raketes veikalā, savu čeku var saņemt apakaļ. Ko darīt, ja čeku grāmatiņas jums nav? Arī tad iespējams raketi paņemt uz testa laiku, taču no kredītkartes tiek rezervēta summa rakešu vērtībā, ko atgūst, atnesot tās atpakaļ uz veikalu. Tas, protams, nav pārāk izdevīgi, ja naudas līdzekļi ir ierobežoti, bet gribas izmēģināt vairākas labas raketes, jo, visticamāk, naudas summa kartē neatgriezīsies tajā pašā dienā, bet nedēļas laikā - līdzīgi kā izīrējot automašīnu, uz laiku tiek iesaldēta konkrēta depozīta summa.

Cilvēki šeit nesteidzas. Raketi labāk izīrēt laikus, lai nebūtu jānervozē, ja korts rezervēts uz noteiktu laiku (vasarā gan daudzi korti esot pustukši un to var arī nedarīt, iesaka vietējie). Četru rakešu īre, sākot ar diskusijām, kuru labāk izvēlēties, līdz reālai dokumentu noformēšanai un rakešu saņemšanai prasīja veselu stundu.

Latvietis jau kļūst traks, bet dienvidnieks mierīgi atvainojas par kavējumu un turpina darboties. Šajā karstumā steigties nemaz nav iespējams!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?