Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tikai viena iespēja gūt vārtus

Finālā nav iekļuvusi neviena no Baltijas valstīm - acīmredzot par Latviju, Lietuvu un Igauniju ne skatītāji, ne žūrija balsot negrib. Turpretim slāvu, Balkānu un Kaukāza reģiona tautu vienotība kā allaž ir spilgti izteikta -ar tērpa un kurpju saderību, dziesmas un priekšnesuma kvalitāti bieži vien tam nav nekāda sakara.

Līdzekļu trūkuma dēļ no dalības Eirovīzijā šogad atteicās Ungārija, Andora, Čehija un Melnkalne. Oslo ieradās 39 valstu pārstāvji, pērn Maskavā par uzvaru sacentās 42 valstis. Rekordliels dalībnieku skaits (43) tika sasniegts 2008. gadā Belgradā. Konkursa budžets 2010. gadā ir 211 miljoni Dānijas kronu (aptuveni 20 miljoni latu). Lai atļautos uzņemt Eirovīziju, Norvēģijas raidsabiedrība NRK pamatīgi samazināja citus izdevumus - cietusi televīzijas filmu un izklaides raidījumu veidošana, kā arī sporta pārraižu bloks.

Eirovīzijas finālā skanēs 25 dziesmas - divdesmit no tām izturēja pārbaudi pusfinālos, savukārt piecas vēl tikai piedzīvos pirmatskaņojumus uz arēnas Telenor skatuves. Norvēģija piedāvās ziemeļnieciski melodisku balādi izskatīgā, vokāli spēcīgā, taču emocionāli aukstā dziedātāja Dīdrika Sulli-Tangena izpildījumā. Francija spiedīs uz afrikāņu ritmiem un temperamentu - tumšādainais Džesijs Matadors mēģinās attaisnot savu skanīgo uzvārdu. Spānis Danjels Dihess demonstrēs modernizētu šansonu cirka estētikas ietērpā.

Vāciete Lena Meiere-Landruta ar brīnišķīgo popdziesmu Satellite, kas jau kļuvusi par superhitu Vācijā, Šveicē un Austrijā, tiek uzskatīta par vienu no konkursa favorītēm. Lenu ir ietekmējusi laba britu popmūzika - Lilija Allena, Keita Neša, Adele un Elija Guldinga. Viņas priekšnesums būs šarmanti minimālistisks, bez Eirovīzijā iecienītām izvirtībām. Lielbritānijas godu aizstāvēs debitants Džošs Dubovijs no grupas Depeche Mode dzimtās pilsētas Bezildonas.

Jau otro gadu pēc kārtas britu raidsabiedrība BBC Eirovīzijas dziesmas sacerēšanu uztic mūzikas leģendai - pērn tas bija mūziklu grands Endrū Loids Vebers, šogad tas ir producents un komponists Pīts Votermens. 80. gados viņš bija viens no leģendārās «hitu fabrikas» Stock Aitken Waterman dibinātājiem - šis autoru un producentu trio kļuva par tramplīnu Kailijas Minogas karjerai. Eirovīzijas dziesmu That Sounds Good to Me P. Votermens sacerējis kopā ar savu domubiedru Maiku Stoku. Nav brīnums, ka šī melodija izklausās kā no arhīviem izvilkts Kailijas Minogas retro hits - šādām jautrajām dziesmām mūsdienās piekabina aizvainojošu apzīmējumu gay disco.

P. Votermens atzīst: «Žēl, ka Lielbritānijā Eirovīzija tiek uzskatīta tikai un vienīgi par kiča festivālu. Zēni, kā es, sāka darboties mūzikas biznesā, jo mēs mīlējām Eirovīziju. Mūsu valstī tā pārvērtusies par joku, tāpēc kā mūzikas industrija neatbalsta šo konkursu. Ja tev nav atbalsta, tu nespēj uzvarēt.»

Par savas dziesmas izredzēm un mazpieredzējušā Džoša gaidāmo sniegumu popmūzikas meistars izsakās piesardzīgi: «Uzstāšanās Eirovīzijā ir kā soda sitiens - tev ir tikai viena iespēja gūt vārtus. Jaunajam izpildītājam ir jāpierod pie tik lielas auditorijas, pie arēnas akustikas, pie kamerām, kas te ir visur, pie gaismām. Dziedātājam ir jābūt koncentrētam, viņam ir labi jādzird mūzika auss monitorā. Ļoti precīzi ir jāsāk dziedāt. Vajag trāpīt pirmajā notī. Ja viņš kļūdīsies, viss būs pagalam. Otras iespējas vairs nav.»

Jautāts, kā pavadīs sestdienu, Pīts Votermens ironiski atbild: «Es piedzeršos jau līdz plkst. 14, lai vakarā ne par ko neuztrauktos. Es negribu sēdēt ar dziedātāju zaļajā istabā un kameru priekšā gaidīt rezultātus. Man tas ir pārāk garlaicīgi. Es gozēšos kaut kur fonā, ģērbies kā feja.»

Tiešraide LTV1 ēterā šodien, 29. maijā, sāksies plkst. 22. Pirms tam plkst. 21.15 skatieties Eirovīzijai veltītu raidījumu Latvija - turam īkšķus!.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

1. Azerbaidžāna
2. Spānija
3. Norvēģija
4. Moldova
5. Kipra
6. Bosnija un Hercegovina
7. Beļģija
8. Serbija
9. Baltkrievija
10. Īrija
11. Grieķija
12. Lielbritānija
13. Gruzija
14. Turcija
15. Albānija
16. Īslande
17. Ukraina
18. Francija
19. Rumānija
20. Krievija
21. Armēnija
22. Vācija
23. Portugāle
24. Izraēla
25. Dānija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?