PASCUAL TOSO Chardonnay 2011
Interesanti, ko gan var sagaidīt no Argentīnas baltvīna, vaicās kāds ziņkārīgs dzērējs. Ticiet man, gaidīt nevajag neko. Ļaujoties rēnam vasaras vakaram, piepildiet glāzes ar labi atdzesētu šo - tipisku Jaunās pasaules šardonē. Viegli dzeramu, nesamocītu, svaigu un spirdzinošu. Nu un tad, ka ozola aromāts nāk no skaidas, nevis veselas mucas, vaniļas un garšzāļu smarza no tā nekļūst mazāk pievilcīga. Nu un tad, ka vīns piedāvā šardonē standarta paketi - zaļus ābolus, mango un vēl visādus tropu augļus aromātā, vaniļu un citrusīgi kraukšķīgu skābumu uz mēles? Smarža brīžiem atgādina ar sviestu apsmērētu siltu baltmaizes grauzdiņu, nu un? Tas taču ir forši!
Tie, kas gaidīs brīnumus vai pērles, droši vien būs vīlušies. Tie, kas tuvāk realitātei, laiski garšodami grilētu garneli, makaronu salātus ar viegli kūpinātu vistu vai knakstoties ar kādu sieru, nevērīgi piedzersim Paskāla Toso šardonē un vienkārši ļausimies. Šādiem vīniem ir tikai viens trūkums - pārāk maza pudele. Ātri beidzas. Žēl. Un vēl tie odi.
LANGMEIL Valley Floor Shiraz 2009
Garās jūdzes (Long Mile) vīna laukos ir sastopami simtgadīgi vīnogulāji. Cik daudz vīnogu novāc no šiem vīna kokiem un cik daudz vīna no šīm vīnogām nonāk pudelēs, zina tikai ražotājs, un droši vien tas nav arī pārāk svarīgi. Vīns ir lielisks. Samtaini mīļš kā pūkaini rokudzelži guļamistabā. Rotaļīgi maigs, pavedinošs un bīstams. Necaurredzami tumšs, viskozs un blīvs. Ja interesē smaržu pušķis - vienkāršāk kā aprakstīt būs iebāzt galvu omes garšvielu skapītī un dziļi ievilkt elpu. Kanēlis, pipari, kāda izbirusi sukāde un kakao. Garša samtaini apaļa un izlīdzināta, pilna ar ogu, melnās šokolādes un stipras kafijas drumslām. Pēc pirmās glāzes dzērēja organisms arvien nemierīgāk pieprasa ēdienu - vislabāk kādu gaļas šķēli, spēcīgu sieru vai labi nožāvētu šķiņķi. Labs gadījums, ja vēlaties izmēģināt, kā vīns sapas ar nesaldu melnās šokolādes kūku. Katra iztērētā lata vērts.